Рак простати у жінок

Рак простати у жінок

Загальновідомо, що у жінок простати немає. Але у них є клітини і канали на передній стінці піхви, які називаються залозами Скене. Залози Скене – це клітини залозистого епітелію. Дослідники, які відкрили ці залози, вважають, що ці клітини схожі по функції з клітинами простати у чоловіків. Наприклад, вони, як і клітини чоловічої передміхурової залози, містять простата специфічний антиген (ПСА) – маркер раку, що дозволяє визначити новоутворення на ранніх стадіях. Така схожість і привела до виникнення терміна «жіноча простата».

А якщо є клітини простати, то існує можливість виникнення раку простати у жінок. Хоча, безумовно, це відбувається вкрай рідко.

Які функції у жіночої передміхурової залози?

Саме виявлення передміхурових клітин у жінок – подія не так відаленна у часу. Тому лікарі поки що не знають всіх функцій цих клітин у жінок. Просунуті сучасні методи, такі як МРТ показують, що клітини Скене відіграють важливу роль в підтримці здорового стану сечостатевої системи у жінок.

Простата специфічний антиген і показники раку

Індикатором раку передміхурової залози у чоловіків є ПСА. Клітини простати у жінок теж виробляють ПСА при деяких видах раку. Наприклад, при раку молочної залози. Вважається, що моніторинг рівня ПСА під час терапії раку молочної залози, корисна для відстеження ефективності лікування.

Поширеність раку простати у жінок

Ця хвороба діагностується вкрай рідко. Згідно з деякими дослідженнями, проведеними в 1994 році, рак простати у жінок становить приблизно 0,003% від числа всіх пухлин сечостатевого тракту. Однак, є припущення, що й інші види злоякісних захворювань сечостатевої системи у жінок, можуть походити з клітин Скене. Зараз стоїть завдання знайти ті практичні методи, які дозволять виявляти рак жіночої уро-генітальної сфери на ранніх стадіях за допомогою клітин Скене.

Симптоми, пов’язані з раком жіночих передміхурових клітин

Лікарям не так просто впізнати ознаки злоякісного переродження залізистих клітин, оскільки захворювання зустрічається рідко. Крім того, багато симптомів раку простати у жінок, включно біль, різке схуднення, анемія, виражену стомлюваність або кровотеч, є загальними для багатьох захворювань. Наприклад, лікар швидше подумає, що симптом наявності крові в сечі говорить про інфекції сечових шляхів чи нирок, або каменів в нирках. Серед інших симптомів зустрічаються такі, як почуття розпирання в лобку, болючість під час сечовипускання та під час статевого контакту, нерегулярний менструальний цикл, труднощі при сечовипусканні, а також прискорене сечовипускання. Тобто, специфічних симптомів немає, а перелічені симптоми вказують на інші захворювання не пухлинного походження, але вони пов’язані з клітинами жіночої простати.

Кісти

Кісти утворюються з клітин Скене в будь-якому віці. Неускладнені кісти належать до самоминучих станів.

Інфекція

Як правило, практикуючі лікарі поки не можуть розрізнити інфекцію сечових шляхів від інфекційного ураження клітин Скене. Уражаються ці залізисті клітини й хворобами що передаються статевим шляхом. Зокрема, гонореєю. Але запалення залозистих клітин Скене вимагає іншого терапевтичного підходу.

Аденофіброма

Аденофіброма – це пухлина, яка зазвичай виникає з залозистих клітин і з сполучної тканини. Одним із симптомів аденоми клітин Скене є біль під час сексуального контакту. Аденофіброму видаляють хірургічним шляхом.

Синдром полікістозу яєчників

Цей синдром виникає при дисбалансі жіночих гормонів, що відповідають за репродукцію. При цій патології у деяких пацієнток рівень чоловічих статевих гормонів перевищує норму. Дослідники відзначають, що у жінок з синдромом полікістозу яєчників клітини Скене більші за розміром, ніж у здорових жінок. Крім того, у пацієнток з полікістозом в крові вищі рівні ПСА. Саме високі показники цього маркера дозволяють лікарю зробити висновки, що ці гормони виробляються клітинами Скене.

Висновки

Залози Скене часто відносять до жіночої простати, тому що вони виробляють такі ж гормони, як і передміхурова залоза у чоловіків. Вважається, що саме ці клітини відіграють важливу роль у підтримці здоров’я репродуктивної системи. Але у жінок злоякісне переродження клітин простати відбувається набагато рідше, ніж у чоловіків. Рак клітин простати у жінок виявився складним для вивчення та діагностики, оскільки його симптоми не є специфічними та зустрічаються при інших захворюваннях сечостатевої системи. Маркери раку передміхурової залози у чоловіків визначаються й у жінок. Їх високий рівень пов’язаний з поширеним синдромом полікістозу у жінок, що часто призводить до безпліддя.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама