Шпинат для здоров’я жінок і чоловіків: користь і рецепти використання

шпинат

Це листовий овоч, який вважається дуже корисним для людського організму. Ось головні його переваги:

  1. Багате джерело поживних речовин – містить вітаміни (A, C, E і K), мінерали (калій, магній, залізо і кальцій), клітковину і фолієву кислоту. Усі ці елементи важливі для підтримки здорової шкіри, кісток, м’язів і нормальної роботи організму.
  2. Антиоксиданти лютеїн і зеаксантин захищають організм від шкідливого впливу вільних радикалів. Це значно знижує ризик розвитку хронічних захворювань, таких як серцево-судинні захворювання і рак.
  3. Калій знижує кров’яний тиск і підтримує здоров’я серця. Крім того, він містить невелику кількість натрію, що також сприяє підтримці нормального кров’яного тиску.
  4. Високий вміст вітаміну K сприяє здоров’ю кісток і зміцненню скелета. 
  5. Клітковина регулює травну систему та запобігає закрепам. Також він містить воду, яка сприяє гідратації та нормалізації травного процесу.
  6. Антиоксиданти лютеїн і зеаксантин відіграють важливу роль у підтримці здоров’я очей і запобігають появі жовтих плям.

Рецепти зі шпинату та способи заготівлі

Його можна вживати у свіжому вигляді в салатах, додавати в супи, смузі та інші страви.

Наприклад, разом з яйцем – це смачне та поживне поєднання, яке пропонує кілька корисних сполук для здоров’я. Ось деякі з них:

  1. Білок і амінокислоти.
  2. Вітаміни та мінерали.
  3. Антиоксиданти.
  4. Вміст заліза.
  5. Харчові волокна.

Заморожений шпинат містить багато корисних властивостей свіжого, оскільки зазвичай заморожується у свіжому стані, зберігаючи поживні речовини.

Хоча він має безліч переваг, варто врахувати, що під час заморожування деякі поживні речовини можуть загубитися. Однак він все одно є хорошим і зручним джерелом поживних речовин і може бути включений до різноманітних страв для підтримки здорового способу життя.

Ось кілька простих і смачних рецептів із його використанням:

  • шпинатний салат із яблуками та волоським горіхом;
  • котлети;
  • крем-суп.

Корисний також для здоров’я тандем двох листових зелених овочів – шпинат і рукола. Вони обидва багаті на вітаміни, мінерали та антиоксиданти.

Поєднання цих овочів особливо корисне для здоров’я серця, адже листові овочі багаті незамінними жирними кислотами, такими як Омега-3. Вони сприяють здоров’ю серця та зниженню рівня шкідливого холестерину. 

Також містять калій, який допомагає підтримувати нормальний кров’яний тиск.

Обидва овочі є хорошим джерелом кальцію, необхідним для здоров’я кісток і зубів. 

Вітамін С, який міститься як в одному, так і в іншому, відіграє важливу роль у підтримці імунної системи та захисті організму від інфекцій.

Їх можна вживати свіжими в салатах, додають у супи, сендвічі.

Останніми роками стає популярним новозеландський шпинат (тетрагонія). Він відомий, як більш поживний продукт, ніж звичайний, багатий на вітаміни та мікроелементи, такі як калій, магній, залізо та кальцій.

Користь шпинату для жінок

Листовий овоч має безліч корисних властивостей для жінок. Ось деякі з них:

  1. Вітамін С і вітамін Е допомагають захистити серце від пошкоджень вільними радикалами. Він також містить магній і калій, які сприяють нормалізації кров’яного тиску і підтримці здорового серцевого ритму.
  2. Чудове джерело кальцію, котрий потрібен для здоров’я кісток і зубів. Регулярне споживання може допомогти запобігти розвитку остеопорозу і підтримувати кісткову щільність.
  3. Вітамін А сприяє здоров’ю шкіри й допомагає в боротьбі з окислювальним стресом, сприяє утворенню колагену, скорочує появу зморшок і покращує загальну текстуру шкіри.
  4. Регулює гормональний баланс так, як містить фітоестрогени. Особливо корисно під час періоду менопаузи, коли рівні естрогену знижуються.
  5. Харчові волокна сприяють нормальному функціонуванню травної системи, запобігають закрепам, підтримують здорову мікрофлору кишківника та сприяють легкому перетравленню їжі.
  6. Містить залізо, вітамін С і фолієву кислоту, які є важливими компонентами для утворення червоних кров’яних клітин. Тому він запобігає розвитку залізодефіцитної анемії у жінок.

Це лише кілька прикладів корисних властивостей для жінок. Рекомендується включати шпинат у різноманітне харчування, щоб отримати його користь для здоров’я.

Шпинат корисний овоч для здоров’я чоловіків

Він містить вітамін K, який відіграє важливу роль в утворенні білка, необхідного для здоров’я і відновлення м’язів після тренувань.

Також цей овоч регулює гормональний баланс завдяки рослинним сполукам фітоестрогенам. Це особливо корисно для підтримки здорового рівня тестостерону.

Це лише кілька прикладів корисних властивостей для чоловіків. Рекомендовано включати його в різноманітне харчування, щоб отримати його користь для здоров’я.

Шкода шпинату

Попри те, що він доволі безпечний і корисний, утім, є кілька чинників, про які варто знати:

  1. Оксалати – сполуки, які призводять до утворення каменів у нирках.
  2. Ризик зараження патогенними бактеріями, такими як сальмонела або E.coli. 
  3. Взаємодія з ліками з певними лікарськими препаратами, такими як антикоагулянти (препарати, що розріджують кров). 
  4. Алергічні реакції. 

Загалом, більшість людей можуть насолоджуватися шпинатом як безпечним і поживним листовим овочем. Однак, якщо у вас є будь-які проблеми зі здоров’ям або сумніви, завжди краще проконсультуватися з лікарем або дієтологом, щоб отримати індивідуальні рекомендації.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама