Свині вирощуватимуть органи для трансплантології

Химерна технологія включає інтеграцію людських стовбурових клітин в ембріони тварин і відкриває нові можливості для розвитку медицини й трансплантології.

Ін’єкція людських стовбурових клітин в ембріони свиней, які були генетично модифіковані та позбавлені певних органів, може забезпечити необмежену кількість людських органів для трансплантації. Наприклад, якщо свиня генетично модифікована для відсутності розвитку власної печінки, введені стовбурові людські клітини можуть почати формувати людську печінку.

Команда з Каліфорнійського університету в Дейвісі стверджує, що вони мають виглядати та поводитися як звичайні свині, за винятком того, що один орган складатиметься з людських клітин. Химерним ембріонам людини та свині дають можливість розвиватися у свиноматок протягом 28 днів, після чого вагітність переривається та тканина видаляється для аналізу.

Основною метою таких експериментів є розробка методів вирощування людських органів усередині тварин, що потенційно може розв’язати проблему нестачі донорських органів для трансплантації. Свині вибираються як «господарі» через схожість розмірів та функцій їх органів із людськими.

Незважаючи на перспективні перспективи, такі дослідження викликають безліч етичних питань, включаючи побоювання з приводу страждань тварин і потенційного впливу людських клітин на поведінку та розум тварин. Вчені та етичні комісії ретельно контролюють такі проєкти, щоб мінімізувати ризики та гарантувати етичність досліджень.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама