Лікар пояснив, як розпізнати тихий інсульт

Лікар пояснив, як розпізнати тихий інсульт

Термін «тихий інсульт» використовують для опису випадків інсульту, коли симптоми не такі явні або інтенсивні, як при класичному інсульті. Інсульт, або цереброваскулярне порушення, відбувається, коли кров не досягає певної частини мозку через проблеми з кровообігом. Це може бути викликане затиканням артерії (інфаркт) або її розривом (геморагія).

У разі тихого інсульту симптоми можуть бути м’якшими або короткочасними, й часто їх важко помітити. Наприклад, це може бути слабкий параліч або деренчання в руці, тимчасові проблеми з мовою чи зором. Люди іноді можуть неправильно інтерпретувати ці симптоми або навіть не зважати на них.

Тихі інсульти трапляються набагато частіше, ніж звичайні. Підраховано, що на кожну людину, яка перенесла інсульт із класичними симптомами, припадає близько 14 хворих з тихим інсультом.

Пошкодження головного мозку, спричинене тихим інсультом, можна діагностувати за допомогою магнітно-резонансної томографії. Бо він не викликає очевидних симптомів. Це пов’язано з тим, що під час тихого інсульту кровотік руйнує ділянки в «тихої» частини мозку, не викликаючи порушення життєво важливих функцій.

— Кровоносна судина може бути заблокована, але людина не відчуває симптомів і не знає, що у неї стався інсульт, — пояснює професор Гарвардської медичної школи Карен Ф’юрі, пише портал Poradnik Zdrowie.

За словами експерта, тихий інсульт можна розпізнати з когнітивних порушень. Він впливає на зниження здатності мислити та згодом може викликати проблеми пам’яттю.

Чим більше ушкоджень у мозку викликано тихими інсультами, тим складніше нормально йому функціонувати. Тому при перших подібних симптомах слід проконсультуватися з лікарем та пройти відповідне обстеження.

На думку професора Ф’юрі, щоб знизити ризик розвитку тихого інсульту, необхідно вести правильний спосіб життя та виключити такі фактори ризику, як високий артеріальний тиск, високий рівень холестерину, куріння, діабет ІІ типу, ожиріння, малорухливий спосіб життя.

Важливо пам’ятати, що тихий інсульт становить загрозу здоров’ю та потребує уваги медичних фахівців. Якщо у вас є підозра на інсульт, навіть якщо симптоми здаються незначними, важливо негайно звернутися за медичною допомогою.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама