Лікарі розповіли, на якій руці слід перевіряти кров’яний тиск

Лікарі розповіли, на якій руці слід перевіряти кров'яний тиск

Гіпертонія, також відома як артеріальна гіпертензія, є станом, при якому артеріальний тиск у кровоносних судинах підвищений. Артеріальний тиск вимірюється двома значеннями: верхній (систолічний) відображає тиск у судинах у момент серцевих скорочень і нижній (діастолічний) вимірює тиск між скороченнями серця.

Нормальні значення артеріального тиску зазвичай становлять 120/80 мм ртутного стовпа. Гіпертонія зазвичай визначається, коли тиск підвищений і тривалий час підтримується лише на рівні 130/80 мм ртутного стовпа і від.

Дослідники з Університету Ексетера (Великобританія) вважають, що цей метод слід трохи модифікувати та почати контролювати артеріальний тиск в обох руках, а потім враховувати вище значення вимірювання. Вважається важливим перевіряти його на домінантній руці, як правило, це права.

Вчені проаналізували 23 аналогічні дослідження, в яких взяло участь понад 53 000 осіб. У випадках коли фахівці враховували високі значення вимірювання артеріального тиску на обох руках, дозволяв виявити 12% респондентів, схильних до гіпертонії. Експерти переконані, що порівняння результатів вимірювань із правої та лівої руки дозволяє виявити безліч небезпечних захворювань.

— Вищий кров’яний тиск є найкращим способом прогнозування майбутнього ризику розвитку серцево-судинних захворювань, — зазначив провідний дослідник доктор Крістофер Кларк, цитує портал Poradnik Zdrowie.

Гіпертонія є одним з основних факторів ризику для різних серцево-судинних захворювань, таких як інсульт, інфаркт міокарда, артеріальна недостатність та ін. Вона може бути викликана різними факторами, включаючи генетичну схильність, старіння, неправильне харчування, нестачу фізичної активності, стрес та інші. Лікування гіпертонії може включати зміни у способі життя, медикаментозну терапію та інші заходи, спрямовані на контроль артеріального тиску.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама