Новий препарат проти холестерину слід приймати двічі на рік

Новий препарат проти холестерину слід приймати двічі на рік

Італійське агентство з лікарських засобів (Aifa) схвалило інклісіран, який випускає компанія Novartis. Він є новою альтернативою статинам та допомагає блокувати білок, що підвищує рівень холестерину ЛПНЩ

Як відомо, підвищений рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), або так званого «поганого» холестерину в крові, призводить до утворення бляшок у судинах. Це може викликати ішемічну хворобу серця (ІХС) та інші патології. Щоб запобігти цьому, лікарі рекомендують таким хворим щодня приймати статини. Нерідко ці ліки викликають побічні ефекти, від судом у м’язах до розвитку цукрового діабету. Виходить замкнене коло. Розімкнути його допоможе новий препарат інклісіран.

За словами виробників, інклісіран призначений для хворих з первинною гіперхолестеринемією та змішаною дисліпідемією. Ці стани характеризуються високим рівнем жирів у крові.

Ліки вводитимуть у вигляді двох ін’єкцій на рік. Так, після першої ін’єкції наступну треба буде запровадити через три місяці, а потім — кожні пів року.

Інклісіран (його торгова назва Leqvio) діє через молекули РНК та блокує ген pcsk9. Саме він є тим білком, який підвищує рівень «поганого» холестерину. І, блокуючи цей білок, препарат одночасно зможе знизити рівень цього холестерину в крові.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама