Парацетамол у поєднанні з кефіром може спричинити пошкодження печінки

Парацетамол у поєднанні з кефіром може спричинити пошкодження печінки

Як відомо, ліки треба запивати лише чистою водою. Однак є продукти, спільне застосування яких з деякими препаратами також може завдати шкоди здоров’ю. Йдеться про такий популярний знеболювальний засіб як парацетамол.

Кефір. Спиртні напої містять етанол. Як і парацетамол, він також метаболізується у печінці. Такий подвійний удар по печінці може призвести до її токсичного отруєння і навіть смерті. Проте етанол містить не тільки алкоголь, а й такий ферментований напій як кефір. У ньому концентрація етанолу невисока. Однак велике споживання кефіру у поєднанні з парацетамолом збільшує його гепатотоксичність.

Овочі та фрукти з високим вмістом пектину та вуглеводів. Пектин та вуглеводи можуть уповільнити засвоєння парацетамолу в організмі, що може знизити його ефективність. Однак це не означає, що ці продукти несумісні з парацетамолом. Просто його засвоєння може зайняти більше часу, а дія може початися трохи пізніше.

Хрестоцвіті овочі. До них відносяться всі види капусти: білокачанна, брюссельська, броколі. Вони можуть вплинути на роботу печінки та метаболізм деяких препаратів, у тому числі й на парацетамол. Взаємодія з ними не є критичною. Однак рекомендується помірність у споживанні капусти разом з парацетамолом.

Важливо також дотримуватись рекомендованого дозування парацетамолу та не перевищувати добову норму, яка становить 3 г. Це допоможе уникнути побічних ефектів.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама