Рослинна дієта знижує ризик раку кишківника у чоловіків на 22%

Рослинна дієта знижує ризик раку кишківника у чоловіків на 22%

Згідно зі статистикою, щорічно у світі діагностується близько 1,4 млн нових випадків колоректального раку (КРР), або раку кишківника. Це становить 10% від усіх злоякісних новоутворень, що діагностуються. Американські вчені довели, що знизити ризик розвитку цього виду онкології дозволяє рослинна дієта

Фахівці протягом 19 років обстежили 79 952 чоловіків старше 60 років та 93 475 жінок старше 59 років. Усім їм було запропоновано зі списку 180 найменувань продуктів назвати ті, що вони найчастіше споживали.

Продукти класифікувалися на кілька харчових груп. У першу увійшли здорові рослинні продукти (цілісні зерна, фрукти, овочі, рослинні олії, горіхи, бобові, чай та кава). У другу — менш здорові рослинні продукти (рафіновані зерна, фруктові соки, картопля, додані цукри). І у третю — продукти тваринного походження (молочні продукти, яйця, риба чи морепродукти, м’ясо).

Як виявилося, чоловіки, які віддавали перевагу здоровій рослинній їжі, були схильні до ризику розвитку раку кишківника на 22% менше. У жінок такої тенденції не спостерігалося. Вчені пояснюють це тим, що такий вид онкології найчастіше діагностується у чоловіків.

— Антиоксиданти, які містяться в овочах, фруктах та цілісних зернах, пригнічують хронічне запалення. Це допомагає запобігти розвитку колоректального раку, — зазначили дослідники в інтерв’ю BMC Medicine.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Вчені назвали продукти, які можуть замінити гліцин
Гліцин є однією із 20 амінокислот, з яких будуютьс...
Вчені сказали, скільки води треба пити перед сном
Для нормального функціонування клітин, тканин та о...
Реклама