Стало відомо, чи викликають мобільні телефони рак головного мозку

Стало відомо, чи викликають мобільні телефони рак головного мозку

Багато експертів висловлювали стурбованість щодо використання мобільних телефонів. Вважалося, що й електромагнітні випромінювання згубно діють на організм, особливо дитячий. Деякі дослідження виявили зв’язок між використанням мобільних телефонів та зростанням гліом — небезпечних пухлин центральної нервової системи. І лише нещодавно фахівцям Міжнародного агентства з вивчення раку (МАІР) вдалося спростувати це твердження.

Дослідники проаналізували реєстри даних онкологічних хворих Данії, Фінляндії, Норвегії та Швеції, щоб визначити всі випадки гліоми у період з 1979 до 2016 року. Потім вони зосередилися на чоловіках, яким у 90-ті роки було від 35 до 44 років, і вони одними з перших використовували мобільні телефони.

Експерти припускали, що якщо радіочастотні електромагнітні поля, які випромінюють мобільні телефони, викликають розвиток гліом, то попит на мобільні телефони серед населення повинен був призвести до зростання цього онкологічного захворювання.

Однак вчені не виявили жодного зв’язку з використанням мобільних телефонів, особливо в тій частині населення, яка перебуває у групі ризику.

— У країнах Північної Європи використання мобільних телефонів різко зросло у середині 90-х, особливо серед чоловіків середнього віку. Показники захворюваності на гліому в цих країнах слідували довгостроковим тенденціям невеликого та поступового зростання; у період з 1979 по 2016 рік жодних змін у цих тенденціях не спостерігалося, — кажуть вчені МАІР, повідомляє інформаційне агентство ANSA.

Фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) вважають, що ризики для здоров’я від короткострокового використання мобільних телефонів невеликі. 

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама