Тест з краплі крові допоможе виявити дев’ять видів раку на ранній стадії

Тест з краплі крові допоможе виявити дев'ять видів раку на ранній стадії

За даними Всесвітньої організації здоров’я (ВООЗ), рак є однією з провідних причин смертності у світі. Лише у 2020 році від нього померло майже 10 млн осіб. У списку найпоширеніших перше місце посідає рак грудей у жінок. На другому місці — рак легенів, на третьому — рак прямої кишки, потім слідують рак простати та рак шлунка.

У Сінгапурі проходять великомасштабні дослідження щодо виявлення широкого спектра видів онкологічних захворювань за допомогою зразка крові. Вчені працюють над першим у світі тестом, який дозволить діагностувати початкову фазу дев’яти видів раку: легень, молочної залози, товстої кишки, яєчників, шлунка, стравоходу, печінки, підшлункової залози та передміхурової залози. Тест дозволяє виявити злоякісні пухлини на ранній стадії, що дає до 90% шансів на повне одужання. На третій та четвертій стадіях — до 30%.

У проєкті CADENCE, вартість якого оцінюється в 50 млн доларів, протягом наступних трьох років працюватиме близько 80 дослідників із Сінгапуру, Японії, Китаю та США. В експерименті візьмуть участь 12 тисяч пацієнтів. А клінічні дослідження передбачається провести з участю 100 000 добровольців.

Вже до кінця 2024 року фахівці планують представити перший у світі аналіз крові, який зможе виявити біомаркери раку, що передається через кров. Завдяки цьому діагностувати онкологічні захворювання на ранній стадії стане простіше та дешевше, ніж зараз. Якщо застосування новаторського аналізу крові стане масовим, то в найближчі кілька років в онкології може статися справжня революція. Планується, що тест з’явиться на ринку у 2025 році.

Раннє виявлення раку за допомогою крові може відігравати ключову роль у підвищенні ефективності лікування та покращенні прогнозів для пацієнтів. Однак важливо пам’ятати, що будь-які нові технології та методи діагностики вимагають ретельного клінічного тестування та підтвердження своєї ефективності перед впровадженням у широку медичну практику.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама