Ці дві харчові добавки можуть збільшити ризик розвитку раку легень та шлунка
![Ці дві харчові добавки можуть збільшити ризик розвитку раку легень та шлунка](https://medpravda.ua/wp-content/uploads/2024/01/7-1.webp)
Вітамін Е та бета-каротин — антиоксиданти, які захищають клітини від пошкоджень вільними радикалами. Однак у деяких випадках можуть мати згубну прооксидантну дію.
Лікарі попереджають
Серцево-судинні та онкологічні захворювання є основними причинами смертності. Вчені вважають, що причинами їхньої появи є запальні процеси та окислювальний стрес. Харчові добавки мають протизапальну та антиоксидантну дію. Проте нещодавно у рекомендаціях, опублікованих у Журналі Американської медичної асоціації, йдеться таке.
• Надмірне додавання вітаміну Е підвищує ризик розвитку геморагічного інсульту.
• Добавки бета-каротину особливо небезпечні для курців і робітників, які зазнали впливу азбесту.
• Спільне застосування бета-каротину та вітаміну А збільшує ризик розвитку раку легень.
Небезпечне поєднання
Багато досліджень показали, що бета-каротин має сильну антиоксидантну дію. Це означає, що споживання фруктів та овочів, в яких він міститься, може знизити ризик розвитку серцево-судинних та онкологічних захворювань, а також запобігти передчасній смерті. Крім того, продукти, що містять каротиноїди, можуть чинити захисну дію проти раку легень, порожнини рота, горлянки та гортані. Однак курці, які приймають добавки бета-каротину для запобігання раку легень, ймовірно, зазнають протилежного ефекту.
Дослідження показали, що приймання високих доз добавок бета-каротину збільшує ризик розвитку раку легень, якому піддаються курці. Згідно з дослідженням, опублікованим у 1994 році в New England Journal of Medicine («Медичний журнал Нової Англії»), загальна смертність курців чоловічої статі, які приймають бета-каротин, була на 8% вищою, ніж у некурців. А її причинами були в основному рак легень та ішемічна хвороба серця.
Метааналіз 2010 показав, що люди, які приймали 20–30 мг бета-каротину на день, мали значне збільшення раку легень і шлунка на 16%. У групі ризику курці.
Чому бета-каротин у харчових добавках та бета-каротин у харчових продуктах дають протилежні результати? Деякі дослідження показують, що високі дози добавок можуть переходити від антиоксидантів до проокислювачів, а у курців вони можуть навіть викликати окислювальне пошкодження ДНК, тим самим підвищуючи сприйнятливість до раку.
Чому хрумтять кістки
Дослідження, проведені у 2019 році, показали, що прийняття вітаміну А спільно з дієтою зменшує смертність від усіх захворювань, особливо серцево-судинних захворювань Адже дієти, багаті на каротиноїди, разом з вітаміном А покращують кардіометаболічне здоров’я. Однак це не стосується добавок.
Вітамін А є жиророзчинною поживною речовиною, а приймання однієї добавки може призвести до надмірного накопичення в організмі. Надмірне її споживання може знизити мінеральну щільність кісткової тканини та викликати гепатотоксичні чи тератогенні ефекти.
Обидва елементи відіграють важливу роль у підтримці здоров’я та захисту клітин від окислювального стресу. Розумне їх застосування допоможе уникнути розвитку багатьох захворювань та зміцнити загальне самопочуття.