Ці дві харчові добавки можуть збільшити ризик розвитку раку легень та шлунка

Ці дві харчові добавки можуть збільшити ризик розвитку раку легень та шлунка

Вітамін Е та бета-каротин — антиоксиданти, які захищають клітини від пошкоджень вільними радикалами. Однак у деяких випадках можуть мати згубну прооксидантну дію.

Лікарі попереджають

Серцево-судинні та онкологічні захворювання є основними причинами смертності. Вчені вважають, що причинами їхньої появи є запальні процеси та окислювальний стрес. Харчові добавки мають протизапальну та антиоксидантну дію. Проте нещодавно у рекомендаціях, опублікованих у Журналі Американської медичної асоціації, йдеться таке.

• Надмірне додавання вітаміну Е підвищує ризик розвитку геморагічного інсульту.

• Добавки бета-каротину особливо небезпечні для курців і робітників, які зазнали впливу азбесту.

• Спільне застосування бета-каротину та вітаміну А збільшує ризик розвитку раку легень.

Небезпечне поєднання

Багато досліджень показали, що бета-каротин має сильну антиоксидантну дію. Це означає, що споживання фруктів та овочів, в яких він міститься, може знизити ризик розвитку серцево-судинних та онкологічних захворювань, а також запобігти передчасній смерті. Крім того, продукти, що містять каротиноїди, можуть чинити захисну дію проти раку легень, порожнини рота, горлянки та гортані. Однак курці, які приймають добавки бета-каротину для запобігання раку легень, ймовірно, зазнають протилежного ефекту.

Дослідження показали, що приймання високих доз добавок бета-каротину збільшує ризик розвитку раку легень, якому піддаються курці. Згідно з дослідженням, опублікованим у 1994 році в New England Journal of Medicine («Медичний журнал Нової Англії»), загальна смертність курців чоловічої статі, які приймають бета-каротин, була на 8% вищою, ніж у некурців. А її причинами були в основному рак легень та ішемічна хвороба серця.

Метааналіз 2010 показав, що люди, які приймали 20–30 мг бета-каротину на день, мали значне збільшення раку легень і шлунка на 16%. У групі ризику курці.

Чому бета-каротин у харчових добавках та бета-каротин у харчових продуктах дають протилежні результати? Деякі дослідження показують, що високі дози добавок можуть переходити від антиоксидантів до проокислювачів, а у курців вони можуть навіть викликати окислювальне пошкодження ДНК, тим самим підвищуючи сприйнятливість до раку.

Чому хрумтять кістки

Дослідження, проведені у 2019 році, показали, що прийняття вітаміну А спільно з дієтою зменшує смертність від усіх захворювань, особливо серцево-судинних захворювань Адже дієти, багаті на каротиноїди, разом з вітаміном А покращують кардіометаболічне здоров’я. Однак це не стосується добавок.

Вітамін А є жиророзчинною поживною речовиною, а приймання однієї добавки може призвести до надмірного накопичення в організмі. Надмірне її споживання може знизити мінеральну щільність кісткової тканини та викликати гепатотоксичні чи тератогенні ефекти.

Обидва елементи відіграють важливу роль у підтримці здоров’я та захисту клітин від окислювального стресу. Розумне їх застосування допоможе уникнути розвитку багатьох захворювань та зміцнити загальне самопочуття.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама