Вчені назвали нові симптоми після тривалого COVID-19

Вчені назвали нові симптоми після тривалого COVID-19

Серед них — випадання волосся, зниження лібідо та еректильна дисфункція

Виявлено 62 ускладнення

Як відомо, тривалий перебіг коронавірусної інфекції супроводжується задишкою, болем у грудях, лихоманкою, аносмією. Крім цього, спостерігається широкий спектр різноманітних симптомів, які можуть тривати протягом двох років після одужання хворого.

Вчені з Університету Бірмінгема (Великобританія) провели дослідження для визначення симптомів, пов’язаних з підтвердженою інфекцією SARS-CoV-2 протягом 12 тижнів у госпіталізованих хворих. Вони проаналізували медичні карти понад 2,4 мільйона англійців із січня 2020 року до квітня 2021 року. І виявили загалом 62 симптоми, які можуть бути пов’язані з коронавірусною інфекцією.

Серед найчастіших симптомів тривалого ковіду, як правило, втрата нюху та задишку, втома, висипання на шкірі та проблеми з концентрацією уваги. Але спектр постковідних симптомів набагато ширший і на цей час включає 62 різних недуг. Серед них кілька десятків різних дисфункцій, включаючи випадання волосся, труднощі з еякуляцією та зниження лібідо, а також захриплість голосу, лихоманка, нюхові галюцинації.

Зберігаються два місяці

Відповідно до сучасних знань, тривалий COVID-19 вражає близько 10% людей після зараження коронавірусом і проявляється через 4–12 тижні після зараження. Найбільш уразливими групами є люди з ожирінням та різними супутніми захворюваннями. Крім того, високий ризик постковідного синдрому торкається жінок та молодих людей.

Симптоми з’являються через три місяці після діагностики гострих симптомів COVID-19 і зберігаються не менше двох місяців. Серед супутніх захворювань, викликаних коронавірусною інфекцією, вчені називають хронічне обструктивне захворювання легень (ХОЗЛ), доброякісну гіперплазію передміхурової залози, фіброміалгію, еректильну дисфункцію, депресію, мігрень, розсіяний склероз, целіакію.

Дослідження було опубліковано у журналі Nature Medicine («Природна медицина»).

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Лікування діареї в домашніх умовах
Чим лікувати діарею у дорослого в домашніх умовахЩ...
Діарея
Що таке діареяВиди діареїВід чого розвивається діа...
Реклама
Як змінюється дозування аспірину залежно від мети його застосування
Аспірин, або ацетилсаліцилова кислота (АСК), є одн...
Як інтимне життя літніх чоловіків позначається на їхньому здоров'ї: експерти
З віком частота сексуальної активності знижується ...
Реклама