Вчені розповіли, скільки років можна прожити на діалізі нирок

Вчені розповіли, скільки років можна прожити на діалізі нирок

За сприятливих обставин тривалість життя можна продовжити на кілька десятиліть

Нирковий діаліз (від грецького diálysis, що означає «розчинення») використовують як ниркову терапію, коли нирки не працюють належним чином. Суть ниркового діалізу полягає у переміщенні рідини та частинок через напівпроникну мембрану з одного компартменту до іншого. Таким шляхом можна ввести в організм потрібні речовини та одночасно вивезти з нього шкідливі продукти метаболізму: сечовину, креатинін, надлишок рідини та електролітів.

Діаліз нирок — процедура, що рятує життя. Її застосовують у разі ниркової недостатності пацієнтам, яким не показано трансплантацію нирки, а також при лікуванні отруєнь. Це процедура несе в собі ризик різних ускладнень, але дає шанс на порятунок.

Тривалість життя людини на діалізі багато в чому залежить від її загального стану здоров’я. Молоді люди без інших захворювань, таких як діабет або серцева недостатність, можуть прожити кілька десятків років.

За даними Національної служби охорони здоров’я Польщі, якщо людина починає діаліз нирок у 30 років, вона може прожити понад 20 років, а люди старше 75 років — лише 2–3 роки.

Більшу частину пацієнтів складають люди віком понад 65 років, а близько 25% — старше 75 років. Як правило, пацієнти, які мають серцево-судинні захворювання та цукровий діабет, входять до групи ризику. Такі захворювання збільшують ризик летальності, яка зараз становить 15–20%.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама