Як денний сон впливає на ризик розвитку депресії

Як денний сон впливає на ризик розвитку депресії

Сон відіграє ключову роль у регуляції багатьох фізіологічних і психологічних процесів. Його недолік може негативно позначатися на емоційному добробуті людини.

Сон впливає на здатність регулювати емоції. Нестача сну може знижувати здатність до самоконтролю, робити нас дратівливішими та вразливими до стресу.

Сон має значення для хімічного балансу мозку. Нестача сну може призвести до змін у рівнях нейротрансмітерів, таких як серотонін та норадреналін, що може посилити симптоми депресії та тривожності.

Уві сні мозок обробляє та консолідує інформацію, отриману протягом дня. Це важливий процес для навчання та емоційної обробки. Нестача сну може знизити здатність мозку обробляти емоції та будувати адекватні реакції на події.

Тривала недостатня кількість сну може підвищити ризик розвитку депресії та тривожних розладів. Сон є одним із важливих аспектів лікування цих станів.

Недавнє дослідження, опубліковане в журналі Psychiatry Research свідчить, що позбавлення сну може бути причиною появи суїцидальних думок. Для цього достатньо однієї безсонної ночі.

Експерти вивчили дані понад 100 осіб віком від 18 до 35 років. Ті з них, хто зазнавав труднощів із засинанням, зазнавали високого ризику розвитку суїцидальних думок.

Раніше проведені дослідження показали, що порушення сну пов’язані з розвитком депресії. У пацієнтів, які не висипаються, мозок не відчуває фаз спокою та комфорту. Вони можуть спати багато вдень і при цьому почуватися розбитими, а вночі страждати від частих пробуджень та кошмарів. Це викликає тривалу депресію.

Коли ми спимо, відновлюється весь організм, включаючи нервову систему та нейротрансмітери, які відповідають за отримання подразників протягом дня. Якщо ж вони не відновлюються повною мірою, то виникають проблеми з пам’яттю, порушенням концентрації уваги, емоційною нестабільністю. Сонний мозок працює набагато повільніше, недуги стають все обтяжливішими та все важче заснути.

Вчені рекомендують підтримувати здоровий сон.

  • Спальня має бути прохолодною та комфортною для сну. Рекомендується підтримувати температуру від 18 до 21°C.
  • Уникайте важких прийомів їжі та інтенсивної фізичної активності перед сном. Ці фактори можуть ускладнити засипання.
  • Обмежте споживання кофеїну та алкоголю, особливо у другій половині дня. Ці речовини можуть надавати заохочувальний вплив і заважати нормальному засинанню.
  • Якщо ви не можете заснути протягом 20–30 хв, варто встати з ліжка і зробити щось спокійне і що розслаблює, наприклад читання книги. Це допоможе уникнути асоціації ліжка з безсонням та покращить якість сну.
Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама