Як депресія змінює зовнішній вигляд

Як депресія змінює зовнішній вигляд

Ці тривожні ознаки вказують на пригнічений настрій людини

Постава: згорблена та напружена

Часто хворі, які переживають депресію, втрачають апетит, перестають дбати про правильно різноманітне харчування, що відбивається на їхній вазі та зовнішньому вигляді, а також самопочутті.

Силует людини зазнає таких самих змін, як і погіршення настрою. Домінує закрита поза, символічне відділення навколишнього середовища, наприклад, часте покладання рук на груди.

Силует стає згорбленим. Він також може сигналізувати про високу напругу — тоді можна спостерігати напругу в м’язах, особливо шиї та плечах, стислі руки, є також незначні компульсії.

Очі: сухі та втомлені

Вчені вказують на взаємозв’язок між проблемами зору та психічними розладами. Люди з депресією частіше відчувають симптоми синдрому сухого ока, який супроводжується свербінням та печінням. В результаті очі можуть бути закривавленими та втомленими. Крім того, деякі антидепресанти посилюють очні недуги.

Рухи: повільні та важкі

Одним із симптомів депресії також є розлад нормальної рухової активності. Психомоторне збудження зустрічається рідко (коли людина говорить і рухається швидше, енергійніше, трохи нервово). Найчастіше спостерігаються різні форми психомоторного уповільнення, тобто рухомі повільніше звичайного, як би мляві або важки.

Мова: монотонна та байдужа

Мова людини з депресією втрачає звичну мелодійність та характерний акцент. Пропозиції вимовляються монотонно. Співрозмовник виділяє байдужість та відсутність емоцій. Так проявляється апатія.

Обличчя: бліде та відчайдушне

Як і мова, обличчя втрачає звичний емоційний вираз, стає малопластичним, починає нагадувати маску. Кажуть, депресія накладає на людину маску розпачу. Характерною гримасою є так звана складка Веррагута, яка стосується системи брів. Наслідком порушень апетиту та сну може стати сірий колір обличчя, темні кола під очима, блідість шкіри та ін.

Одяг: темний та недоглянутий

У гардеробі людей, які зазнають депресії, незалежно від сезону починають домінувати темні кольори. Також однією з ознак мотиваційних розладів є носіння порваного чи брудного одягу.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама