Ця звичка може захистити від хвороби Альцгеймера: вчені

Ця звичка може захистити від хвороби Альцгеймера: вчені

Згідно зі статистикою, близько 50 млн людей у світі страждають на деменцію. І щорічно виявляють ще 10 млн нових випадків захворювання

Від хвороби Альцгеймера та деменції ліки поки що не знайдено. Проте фахівці рекомендують у профілактичних цілях тренувати мозок якнайчастіше. Одним з ефективних заходів є читання книг. Це розвиває пізнавальні здібності та позитивно впливає як на епізодичну, так і на робочу пам’ять, які з віком погіршуються.

Вчені Інституту передових наук та технологій Бекмана при Університеті Іллінойсу (США) провели дослідження за участю 76 осіб віком від 60 до 79 років. Всі вони отримали iPad, які були оснащені спеціальними додатками. Це дозволяло вченим слідкувати за прогресом читання респондентів.

Експерти подбали про те, щоб запропоновані літнім людям книги були цікавими та різноманітними. Усіх учасників поділили на дві групи. Учасники першої читали книги по 90 хвилин на день, учасники другої, контрольної групи — розгадували кросворди та ребуси. Експеримент тривав вісім тижнів.

Когнітивні можливості піддослідних перевірялися на початку дослідження та після. Як виявилося, читання книг значно покращило епізодичну та робочу пам’ять учасників, ніж розгадування кросвордів.

— Можливо, читання книг, що захоплюють, є найкращим способом довше насолоджуватися психічним здоров’ям та запобігати симптомам хвороби Альцгеймера, — зазначила автор дослідження, доктор Елізабет Стайн-Морроу, цитує портал Medonet.

Результати дослідження опубліковані у журналі Frontiers in Psychology («Межі в психології»).

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
В який час краще приймати харчові добавки з вітамінами та мінералами
Харчові добавки можуть заповнити дефіцит поживних ...
Вчені назвали групу крові, яка підвищує ризик розвитку хвороби Альцгеймера та раку
Групи крові класифікуються на основі наявності або...
Реклама