Популярний дієтолог пояснив, чи треба варити вівсянку

Популярний дієтолог пояснив, чи треба варити вівсянку

Багато хто вважає, що достатньо запарити вівсяні пластівці. Чи це правильно?

Залийте молоком чи йогуртом

Незалежно від виду вівсяних пластівців — звичайних чи швидкого приготування — варити їх не потрібно.

— Термічна обробка усуне цінні для здоров’я вітаміни, переважно групи В, які відповідають за правильне функціонування нервової системи, — пояснює автор багатьох посібників із харчування, дієтолог Ханна Столинська-Федорович.

Вживання вівсяних пластівців у сирому вигляді безпечне ще й тому, що в процесі виробництва зерна вівса не лише перемелюються та подрібнюються, а й піддаються дії високої температури. Це зводить до мінімуму ризик появи у продукті небезпечних збудників.

Чи потрібно замочувати сиру вівсянку перед їжею? Можна, але не обов’язково. У вівсяні пластівці також можна додати молоко чи йогурт безпосередньо перед їжею — це корисніше.

— Замочений овес має вищий глікемічний індекс і менший за клітковину, ніж той, у який додан йогурт або молоко. А саме клітковина прискорює метаболізм,  — продовжує дієтолог.

Ханна Столинська-Федорович рекомендує їсти замочену вівсянку людям з проблемами шлунка. Адже кашка, яка утворюється під впливом води, легше перетравлюватиметься і шлунок впорається з нею швидше, ніж із сухими пластівцями. Також таким хворим не можна додавати у вівсянку насіння, горіхи чи фрукти — вони важко перетравлюються. Найкраще їсти вівсянку окремо з йогуртом чи рослинним молоком.

Не їжте всухом’ятку

Варити або замочувати овес не потрібно, але сухим його не можна їсти. Цей злак вбирає воду. І якщо не поєднується з якоюсь рідиною під час їжі, то при попаданні в кишківник може викликати запор і уповільнити метаболізм. Тому вівсянку краще їсти з йогуртом, кефіром чи молоком.

Також корисно додавати вівсянку в коктейлі чи смузі.

— Вівсянка дає відчуття ситості, а клітковина, що міститься в ній, гальмує засвоєння фруктози з фруктів, доданих у коктейль. Пам’ятайте, що часте вживання фруктози призводить до ожиріння. Тож додавайте в коктейль або смузі 3 ст. л вівсяних пластівців, — пояснює Ханна Столинська-Федорович, передає Radio ZET.

Запарити сиру вівсянку на ніч безпечно, проте краще поставити її в холодильник, аніж тримати на кухонному столі кілька годин. Вологі вуглеводи створюють ідеальне середовище для розмноження бактерій. І найкращий спосіб зупинити їх — підтримати прохолоду.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама