Популярний дієтолог пояснив, чи треба варити вівсянку
Багато хто вважає, що достатньо запарити вівсяні пластівці. Чи це правильно?
Залийте молоком чи йогуртом
Незалежно від виду вівсяних пластівців — звичайних чи швидкого приготування — варити їх не потрібно.
— Термічна обробка усуне цінні для здоров’я вітаміни, переважно групи В, які відповідають за правильне функціонування нервової системи, — пояснює автор багатьох посібників із харчування, дієтолог Ханна Столинська-Федорович.
Вживання вівсяних пластівців у сирому вигляді безпечне ще й тому, що в процесі виробництва зерна вівса не лише перемелюються та подрібнюються, а й піддаються дії високої температури. Це зводить до мінімуму ризик появи у продукті небезпечних збудників.
Чи потрібно замочувати сиру вівсянку перед їжею? Можна, але не обов’язково. У вівсяні пластівці також можна додати молоко чи йогурт безпосередньо перед їжею — це корисніше.
— Замочений овес має вищий глікемічний індекс і менший за клітковину, ніж той, у який додан йогурт або молоко. А саме клітковина прискорює метаболізм, — продовжує дієтолог.
Ханна Столинська-Федорович рекомендує їсти замочену вівсянку людям з проблемами шлунка. Адже кашка, яка утворюється під впливом води, легше перетравлюватиметься і шлунок впорається з нею швидше, ніж із сухими пластівцями. Також таким хворим не можна додавати у вівсянку насіння, горіхи чи фрукти — вони важко перетравлюються. Найкраще їсти вівсянку окремо з йогуртом чи рослинним молоком.
Не їжте всухом’ятку
Варити або замочувати овес не потрібно, але сухим його не можна їсти. Цей злак вбирає воду. І якщо не поєднується з якоюсь рідиною під час їжі, то при попаданні в кишківник може викликати запор і уповільнити метаболізм. Тому вівсянку краще їсти з йогуртом, кефіром чи молоком.
Також корисно додавати вівсянку в коктейлі чи смузі.
— Вівсянка дає відчуття ситості, а клітковина, що міститься в ній, гальмує засвоєння фруктози з фруктів, доданих у коктейль. Пам’ятайте, що часте вживання фруктози призводить до ожиріння. Тож додавайте в коктейль або смузі 3 ст. л вівсяних пластівців, — пояснює Ханна Столинська-Федорович, передає Radio ZET.
Запарити сиру вівсянку на ніч безпечно, проте краще поставити її в холодильник, аніж тримати на кухонному столі кілька годин. Вологі вуглеводи створюють ідеальне середовище для розмноження бактерій. І найкращий спосіб зупинити їх — підтримати прохолоду.