Алергічні реакції на нікотинову кислоту: що варто знати?

вітамін В3 та продукти

Алергія – це відповідна реакція імунної системи на зовнішні або внутрішні подразники. Серед алергенів можуть бути й речовини, які людині необхідні для нормального функціонування організму, наприклад, вітаміни. 

Нікотинова кислота, або вітамін В3, є необхідним компонентом для підтримання здорової нервової системи, шкіри та травної системи.

Втім, у деяких людей може виникнути алергічна реакція на нікотинову кислоту. Які часті симптоми виникають при алергії на нікотинову кислоту? Що буде, якщо ігнорувати ознаки алергії? З яких умов вона з’являється і як переконатися, що це реакція організму на вітамін В3?

Алергія на В3 – чим супроводжується 

Симптоми алергії на нікотинову кислоту варіюються від легких до важких. До легких симптомів входять:

  • свербіж;
  • почервоніння шкіри;
  • нежить;
  • кашель;
  • чхання;
  • слабкість;
  • втома. 

Важкі симптоми включають:

  • анафілактичний шок;
  • кропив’янку;
  • набряк гортані;
  • ускладнення дихання.

У деяких людей виникає алергія на нікотинову кислоту, що міститься в пігулках з високою концентрацією цього вітаміну, а також у харчових продуктах.

Якщо у вас виникли подібні симптоми, обов’язково зверніться до лікаря, який допоможе підібрати альтернативні препарати або скоригувати дозування, а в разі тяжких проявів алергії – негайно надати необхідну медичну допомогу.

Наслідки 

Не варто нехтувати ознаками алергії на нікотинову кислоту, оскільки це призведе до серйозних наслідків. Часто у людей розвивається резистентність до місцевого застосування ніацинаміду, однак, алергічна реакція призводить до зворотного ефекту. Кількість гістаміну в крові підвищується, що призводить до збільшення проявів при кожному наступному використанні.

Якщо ігнорувати симптоми алергії, це може призвести до переходу розладу в хронічну форму, коли ознаки продовжують проявлятися навіть через тривалий час та використання малих доз препарату. Також ризик виникнення екземи та атопії шкіри значно підвищується.

Тривале вживання нікотинової кислоти всередину здатне спричинити серйозні порушення, включно зі зміною серцевого ритму, задухою, анафілаксією та підвищенням рівня згортання крові.

Рівень прояву алергічної реакції на нікотинову кислоту буває різним. У деяких випадках поява реакції може бути відкладеною і початися із загострення побічних ефектів, навіть якщо дозування не перевищено. Після цього кожне наступне приймання спричиняє дедалі сильнішу реакцію.

Причини виникнення алергії та як її визначити

Алергія на вітамін В3 трапляється з кількох причин: 

  • якщо людина чутлива до цього вітаміну;
  • якщо вона використовує препарат занадто довго;
  • якщо вона приймає занадто велику дозу;
  • якщо вона використовує засіб занадто часто. 

Щоб дізнатися, чи є у вас алергія, необхідно пройти аналіз крові на алергени або зробити алергопробу. Найпростіше зробити пробу вдома, наносячи засіб на шкіру ліктьового згину і спостерігаючи за реакцією. Якщо через 15-20 хвилин немає свербежу і кропив’янки, то можна використовувати цей засіб. 

У лікарні проводять шкірну пробу, капнувши краплю вітаміну на подряпину і спостерігаючи за реакцією. Аналіз крові на алергопробу є найдорожчим і найзатратнішим, але й найточнішим методом.

Взагалі, алергія на нікотинову кислоту є рідкісним випадком, але все ж таки важливо знати про можливі симптоми та вживати запобіжних заходів під час вживання продуктів і препаратів, що містять цей вітамін. У разі виникнення будь-яких незвичних симптомів, пов’язаних із вживанням продуктів або ліків, слід звернутися до лікаря.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама