Алергія на пластир – чому виникає, як протікає та лікується

Пластир та висип на руці

Алергія на пластир відома як доволі поширена реакція, що виникає в деяких людей під час застосування медичних адгезивів.

Причини алергії

Одна з основних причин алергії шкіри на лейкопластир – це підвищена чутливість до компонентів, які використовуються під час виробництва пластирів. До складу медичного матеріалу входять такі речовини:

  • латекс;
  • віскоза;
  • клей;
  • поліетиленова плівка;
  • ацетат та інші хімічні речовини.

Деякі люди мають індивідуальну непереносимість до одного або кількох із цих компонентів.

Крім причин, згаданих вище, алергія на пластир буває викликана неправильним використанням. Наприклад, якщо пластир наклеєний занадто міцно або залишений на рані протягом тривалого часу, виникає подразнення й алергічна реакція.

Як проявляється алергія на пластир

Алергічна реакція проявляється у вигляді різних симптомів. Наприклад, місце, де знаходиться пластир, починає нестерпно свербіти, запалюватися і набрякати.

Часто на місці застосування пластиру з’являються пухирі, які завдають особливого болю. Найсерйозніший симптом – набряк шкіри або навіть анафілактичний шок. У таких випадках необхідно звернутися по медичну допомогу негайно.

Як діяти при виникненні симптомів

Якщо у вас виникла алергічна реакція на пластир, важливо зробити певні кроки для полегшення симптомів і запобігання подальшому подразненню. По-перше, необхідно видалити пластир відразу ж після появи перших ознак алергії. По-друге, рекомендується очистити шкіру навколо місця застосування пластиру з використанням м’якого мила і теплої води.

Якщо пухирі вже утворилися, в жодному разі не можна їх проколювати, щоб не допустити можливої інфекції. Замість цього, варто застосувати народні засоби для полегшення симптомів. Наприклад, позбутися свербежу і запалення допоможуть примочки з ромашкою або охолоджувальні гелі на основі алое вера.

Запобіжні заходи

Щоб уникнути небажаної реакції, рекомендується обирати гіпоалергенні пластирі, які не містять потенційних алергенів, а також стежити за правильною технікою і дотримуватися інструкцій із застосування. Якщо алергія на пластир стає частою або проблематичною, лікар може рекомендувати альтернативні методи фіксації або обробки ран, як-от спреї або гелеві пов’язки.

У разі, якщо алергічна реакція на пластир супроводжується серйозними симптомами або не зникає після застосування народних засобів, рекомендується звернутися до лікаря або алерголога. Вони як правило проводять діагностику і рекомендують відповідне лікування, включно з протиалергічними препаратами або рекомендаціями щодо використання альтернативних видів пластирів, які не містять алергенів.

Альтернатива лейкопластиру

Якщо стало відомо про алергічну реакцію на пластир, слід скористатися альтернативними методами, щоб захистити рану на шкірі. Наприклад, підійдуть звичайні марлеві пов’язки, захисні медичні плівки, тканинні або паперові стрічки, які не призводять до алергічної сенсибілізації.

Висновок

Алергія на пластир – це доволі неприємний і дискомфортний стан, однак дотримання певних запобіжних заходів і використання відповідних методів лікування дасть змогу суттєво полегшити або навіть уникнути появи симптомів.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама