Амарант – дослідження корисних властивостей і потенційної шкоди

амарант

Амарант – це рослина, яка здавна використовується для приготування їжі, має безліч корисних властивостей. Вона є джерелом вітамінів, мінералів та антиоксидантів, що робить її цінним продуктом для підтримки здоров’я. Розберемо чим насіння амаранту привертає увагу дослідників медицини.

Амарант: користь

Його листя і зерна вважаються відмінним джерелом протеїну. Соя та овес містить на 30-50% менше білка, ніж амарант. Вітамінів А, В, С і Е також у 2 рази більше, ніж у вівсянці. 

У великій кількості містяться мінерали, такі, як, наприклад, магній, кальцій, калій, фосфор, залізо, марганець і цинк, що зміцнює імунну систему. 

Амарант багатий на клітковину, яка сприяє нормалізації травлення і підтримці здорової ваги. За вмістом волокон він перевершує коричневий рис і пшеницю. 

Дослідження показують, що цей «суперпродукт» має антиоксидантні властивості, тому знижує кров’яний тиск і рівень атеросклерозогенного холестерину (ЛПНЩ). 

Крім того, дія антиоксидантів проявляється завдяки таким поживним речовинам як сквален, ліпіди та лізин. Наприклад, сквален має такі властивості: 

  • зменшує утворення злоякісних клітин;
  • забезпечує сатурацію;
  • зміцнює імунітет, особливо в період застуди й запалень;
  • слугує профілактикою у схильних до діабету;
  • виступає як допоміжний засіб у разі хвороб суглобів, вен і підшлункової залози.

Дія пептидів в амаранті:

  • уповільнюють запальні процеси;
  • запобігають клітинним мутаціям. 

Таким чином, завдяки пептидам, вживання рослини в їжу дає змогу налагодити травлення, нормалізувати рівень холестерину, відновити пошкоджені тканини, а також утворити нові.

Амінокислота лізин в амаранті необхідна для синтезу білка в організмі. Зазвичай ця речовина міститься в продуктах тваринного походження, а в зернових, як правило, відсутня. Вона сприяє формуванню м’язової маси, зменшує нервозність, стабілізує рівень цукру в крові та покращує засвоєння кальцію.

Завдяки ідеальному співвідношенню амінокислот про користь зерен амаранту заговорили навіть у рекомендаціях Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Амарант: користь для жінок

Для жінок амарант може бути особливо корисним. Він містить велику кількість заліза, що допомагає запобігти або лікувати анемію, яка часто виникає у жінок у період менструації або вагітності. Крім того, амарант багатий на фолієву кислоту, яка відіграє важливу роль у здоров’ї матері та дитини під час вагітності.

Користь амаранту для чоловіків

У раціоні чоловіків амарант не менш корисний. Його насіння містить чималу кількість білка, що допомагає підтримувати м’язову масу і сприяє регенерації тканин. Крім того, амарант містить аргінін, амінокислоту, яка сприяє розширенню судин і покращує кровообіг, що особливо важливо для підтримки здоров’я серця і статевої функції.

Рослинні стероли в листі та насінні амаранту також допомагають знизити рівень холестерину в крові та покращують загальну функцію серцево-судинної системи. 

Протипоказання амаранту

Однак, попри всі корисні властивості амаранту, є кілька важливих моментів, які варто врахувати. Насіння амаранту містить оксалати, які схильні спричиняти проблеми в людей із каменями в нирках. У цьому разі слід обмежити споживання амаранту або проконсультуватися з фахівцем.

Крім того, не рекомендується його використовувати людям, схильним до повноти або тим, хто бажає схуднути. Його калорійність вища, ніж у макаронів і більшості інших круп.

Наявність таких захворювань також обмежує прийом амаранту в раціоні:

  • панкреатит;
  • холецистит;
  • гіпотонія;
  • камені в нирках.

Висновок

Амарант – це харчовий продукт з безліччю корисних властивостей, особливо в контексті насіння. Він може бути корисним для жінок під час менструації та вагітності, а також для чоловіків у підтримці м’язової маси й здоров’я серця. Однак, перед використанням амаранту рекомендується проконсультуватися з фахівцем і бути обережним під час споживання, особливо для людей із проблемами нирок, шлунково-кишкового тракту або алергічними реакціями.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама