Аналізи сечі при циститі

мікроскоп та сеча в контейнері

Для діагностики циститу необхідно здати аналізи крові та сечі. У разі підозри на важкий цистит лікар може призначити УЗД сечового міхура, щоб унеможливити порушення у відтоку сечі

Аналіз сечі при циститі обов’язковий

Один із симптомів циститу — каламутна сеча. Вона з’являється в результаті запалення сечового міхура, коли його стінки починають виділяти велику кількість слизу та білків. Крім того, каламутна сеча при циститі пов’язана з наявністю бактерій, які можуть впливати на її колір.

Однак каламутність сечі може бути спричинена й іншими факторами, такими як зневоднення, приймання ліків або порушення обміну речовин. Крім того, наявність інших захворювань може сприяти зміні кольору сечі.

Світла сеча при циститі не є типовим симптомом запалення сечового міхура. Вона може вказувати на патології печінки або жовчовивідних шляхів, які також можуть спричинити появу циститу.

Рожева сеча при циститі виникає через пошкодження судин стінок сечового міхура внаслідок запалення. Це може спричинити кровотечу. Змішуючись із сечею, вона змінює її колір на рожевий чи червоний.

Рожеву сечу також можуть спричинити камені в нирках або сечовивідних шляхах, рак сечового міхура, інфекції сечостатевої системи або споживання деяких харчів.

Яскраво-жовта сеча при циститі найчастіше пов’язана зі зневодненням організму, а також прийняттям вітамінних комплексів та деяких продуктів.

Темна сеча при циститі вказує на розвиток гепатиту, жовтяниці, патології печінки або жовчовивідних шляхів.

Іноді може з’явитися гній у сечі при циститі, або піурія. Як правило, вона є ознакою гострого бактеріального циститу, але може бути симптомом інших інфекцій, таких як пієлонефрит, уретрит чи простатит.

Нерідко розвиток циститу супроводжується симптомами інших захворювань. Тому для діагностики запалення сечового міхура обов’язково складають аналізи сечі.

Аналізи сечі на цистит

Загальний аналіз сечі допомагає виявити підвищення рівня лейкоцитів та кількості епітеліальних клітин.

Аналіз по Нечипоренко при циститі дозволяє визначити компоненти лейкоцитів та еритроцитів в осаді сечі.

Бакпосів сечі на мікрофлору при циститі допомагає дізнатися про причину запального процесу, а також рівень чутливості до антибіотиків.

Показники аналізу сечі при циститі

Рівень pH. Зазвичай, його значення знаходиться в діапазоні від 4,6 до 8,0. При циститі рН може бути знижений, що вказує на кислотність сечі.

Рівень білка в сечі при циститі може бути підвищений, хоча в нормі низький або відсутній.

Рівень глюкози у сечі зазвичай незначний. При циститі глюкоза може бути відсутньою або може спостерігатися її підвищений вміст.

Рівень лейкоцитів у сечі при циститі підвищений, що свідчить про наявність запального процесу у сечовому міхурі.

Рівень еритроцитів при циститі може бути підвищений, що пов’язано з пошкодженням судин у стінках сечового міхура.

Наявність бактерій, таких як Escherichia coli, є частою причиною розвитку циститу.

В аптеках можна придбати тести для проведення загального аналізу сечі вдома. Вони дозволяють виявити основні параметри сечі, такі як глюкоза та білірубін. Проте не скасовують відвідування лікаря.

Цистит: аналіз крові вторинний

Загальний аналіз крові при циститі допоможе виявити запальний процес в організмі. Зазвичай на нього вказують підвищений рівень лейкоцитів та С-реактивного білка в крові.

Лейкоцити — це білі кров’яні клітини, які борються з інфекцією. При циститі їхня кількість у крові може бути вищою за норму, що свідчить про наявність запалення в сечовому міхурі. Нормальний рівень лейкоцитів у дорослих зазвичай становить від 4500 до 11 000 у мікролітрі крові.

С-реактивний білок (СРБ) виробляється в організмі у відповідь на запалення. Його підвищений рівень спостерігається при циститі. У нормі СРБ у дорослих не перевищує 5 мг/л.

При циститі можуть спостерігатися зміни інших показників крові: еритроцитів, гемоглобіну та тромбоцитів. Однак вони не характерні для циститу і можуть вказувати на інші захворювання.

Також результати аналізу крові при циститі можуть бути в нормі, якщо захворювання знаходиться у початковій стадії або протікає у легкій формі. Тому загальний аналіз крові не є основним методом діагностики циститу. Для його діагностики циститу необхідно проводити комплексне обстеження, включаючи аналіз сечі, ультразвукове дослідження сечового міхура та інші методи, які лікар може призначити.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Вчені назвали продукти, які можуть замінити гліцин
Гліцин є однією із 20 амінокислот, з яких будуютьс...
Вчені сказали, скільки води треба пити перед сном
Для нормального функціонування клітин, тканин та о...
Реклама