Авокадо в разі панкреатиту та його роль у дієті – користь і обережність

авокадо та підшлункова залоза

Запальне захворювання підшлункової залози має медичний термін – «панкреатит». Існує безліч чинників, які впливають на його розвиток:

  • алкогольне зловживання;
  • камені в жовчному міхурі;
  • недотримання режиму харчування;
  • одноманітний і мізерний раціон;
  • інфекції або інші порушення.

Крім медикаментозної терапії сувора дієта також слугує одним з методів лікування. Пацієнт повинен знати свої обмеження і допустимі в раціоні продукти. Авокадо при панкреатиті має низку важливих чинників, які варто враховувати.

Що відомо про авокадо

Авокадо – це екзотичний фрукт. Останніми роками він став набирати популярність у багатьох дієтах і кулінарних стравах. Цей плід поживний і корисний. Дієтологи його особливо рекомендують у разі різних шлунково-кишкових хвороб. Розглянемо основні властивості авокадо:

  1. Харчова цінність.

Авокадо містить в собі добову дозу 20 вітамінів, мінералів і антиоксидантів, як-от, наприклад, вітамін Е, калій, магній, вітаміни групи В і фолат (вітамін В9). Здорові жири в м’якоті фрукта сприяють зниженню рівня поганого холестерину й підтримують здоров’я серцево-судинної системи.

  1. Низький глікемічний індекс.

Завдяки низькому глікемічному індексу (ГІ) в авокадо відбувається повільне засвоєння вуглеводів і тому немає різкого стрибка цукру. Це важливо для людей з панкреатитом, оскільки стабільний рівень глюкози в крові – важливий фактор для здоров’я підшлункової залози.

  1. Дієтичні волокна.

В одній порції середнього авокадо мало вуглеводів, але при цьому в ній міститься три грами клітковини. Вживання великої кількості клітковини знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету 2-го типу та ожиріння.

  1. Антиоксиданти.

Авокадо містить 4% денної норми вітаміну С всього в 50 грамах. Як відомо, ця речовина сприяє загоєнню ран і допомагає організму засвоювати залізо.

  1. Вплив на запалення.

Протизапальна дія плоду корисна в разі панкреатиту. Як відомо, під час цього захворювання в шлунково-кишковому тракті відбувається запальний процес. Антиоксиданти та вітаміни допомагають зменшити запалення та регенерують пошкоджені тканини організму.

  1. Помірне споживання.

Попри безліч корисних властивостей, варто пам’ятати, що продукт слід вживати в помірних кількостях. Перед тим, як включити авокадо в дієту, не завадить отримати консультацію у медичного фахівця або дієтолога. Це важливо, щоб не виникли непередбачувані реакції організму.

  1. Комбінування з іншими стравами.

Авокадо чудово поєднується з іншими продуктами, які також позитивно впливають на здоров’я підшлункової залози. Наприклад, оливкова олія, свіжі та листові овочі, куряче м’ясо та риба допомагають створити збалансоване та поживне харчування, яке полегшує симптоми панкреатиту.

Додаткові аспекти впливу авокадо на здоров’я підшлункової залози при панкреатиті

Крім головних корисних властивостей, плід авокадо також має і додаткові. Перелічимо деякі з них:

  1. Поживна олія.

Олія авокадо має високий ступінь засвоюваності організмом. Вона складається переважно з мононенасичених жирів, таких як олеїнова кислота. Вона допомагає знизити рівень холестерину в крові та підтримує здоров’я серця. Серцево-судинне здоров’я також один із важливих аспектів загальної підтримки організму за панкреатиту.

  1. Регулювання ваги.

Збалансоване споживання авокадо допомагає регулювати вагу. Це можливо завдяки мононенасиченим жирам, які надають відчуття ситості та знижують апетит. Таким чином обсяг споживаної їжі знижується.

  1. Вміст калію.

Авокадо багате на калій і містить мало натрію, що сприяє зниженню артеріального тиску, зменшуючи ризик інфаркту або інсульту. Одна порція авокадо забезпечує 6% добової потреби калію для організму.

  1. Протизапальні властивості.

Компоненти авокадо, як-от вітаміни С і Е, а також каротиноїди та поліфеноли, позбавляють клітини від запальних процесів, що характерні при панкреатиті.

  1. Підтримка травлення.

Дієтичні волокна допомагають підтримувати нормальну роботу кишківника та травної системи. Це особливо важливо для людей з панкреатитом, оскільки поширені симптоми захворювання – погіршення травлення та порушення випорожнень.

  1. Можливість заміни олій і жирів.

Авокадо можна використовувати як заміну олій і жирів у приготуванні їжі. Воно надає стравам кремової текстури й приємнішого смаку, а головне, слугує здоровим джерелом жирів.

Побічні ефекти авокадо в разі панкреатиту

Чи можна включати авокадо за панкреатиту у свою дієту? Усе залежить від тяжкості захворювання. Наприклад, з моменту останнього нападу краще взагалі відмовитися від фрукта на 2-2,5 місяця. Хоча плід і корисний мононенасиченими жирами, але за гострого захворювання, для їх засвоєння шлунку потрібні ферменти у великій кількості. Це створює додаткове навантаження на орган.

Крім того, клітковина в авокадо при панкреатиті спричиняє закрепи або підвищений метеоризм.

Коли гостра фаза позаду, фрукт буде корисним, але рекомендовано починати з невеликої кількості та спостерігати за реакцією організму. Деякі люди особливо чутливі до певних харчових продуктів, і авокадо не виняток.

Якщо ви помічаєте неприємні симптоми, як-от дискомфорт у шлунку, нудоту або алергічні реакції, припиніть вживання авокадо і проконсультуйтеся з лікарем.

Вибираючи авокадо для вживання, віддавайте перевагу стиглим, м’яким і ніжним на дотик плодам. Зберігайте їх у прохолодному місці, щоб не допустити його перезрівання. Крім того, спробуйте варіативність у використанні авокадо в стравах: додавайте його в салати, гуакамоле, смузі, тости та інші кулінарні комбінації.

Варто зазначити, що жодні харчові продукти не можуть замінити основне лікування, призначене лікарем, і правильне управління панкреатитом вимагає комплексного підходу. Враховуйте індивідуальні потреби організму, виконуйте рекомендації фахівця і дотримуйтеся збалансованої дієти для забезпечення оптимального здоров’я підшлункової залози й всього організму в цілому.

Висновок

Авокадо –  це смачний, поживний і корисний продукт, який рекомендовано включати в дієту в разі панкреатиту. Його високий вміст вітамінів, мінералів, здорових жирів і антиоксидантів робить його цінним для підтримки здоров’я організму та знижує запалення залози. Однак, як і з будь-яким харчовим продуктом, важливо вживати його тільки після подолання загострення і починати з помірних кількостей після консультації з лікарем або дієтологом.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама