Броколі: зелене золото для здоров’я та довгих років життя

броколі

Це не просто зелена капуста з дивним виглядом. Коли йдеться про користь для нашого здоров’я, то броколі це справжнє зелене золото. Соковиті зелені голівки цього овочу прославилися своїм багатим вмістом вітамінів, мінералів і фітонутрієнтів, роблячи його одним із найкорисніших продуктів на планеті.

Перше, на що слід звернути увагу, це високий вміст вітаміну C. Отже, цей різновид капусти – одне з найкращих джерел потужного антиоксиданту, що зміцнює ваш імунітет, долає віруси та інфекції, а також сприяє виробленню колагену для здорової шкіри.

Крім того, вона славиться своєю багатою клітковиною, яка необхідна для підтримки здорового травного процесу. Вона сприяє правильній роботі кишківника, допомагає запобігти закрепам і знижує ризик розвитку різних захворювань травної системи, включно з раком.

Важливо зазначити, що в ній міститься джерело бета-каротину. Потрапляючи в наш організм, він перетворюється на вітамін A, який своєю чергою запобігає проблемам із зором, як-от катаракта та макулярна дегенерація.

Ще одна дивовижна особливість – її здатність захищати нас від раку. Вона містить унікальні фітохімікати, такі як сульфорафан, які володіють антираковою дією і знижують ймовірність розвитку різних типів раку: грудей, передміхурової залози й шлунка.

Але це ще не все! Броколі також збагачена такими поживними речовинами, як калій, кальцій, залізо, вітаміни групи B та інші потрібні речовини, які необхідні для підтримання здоров’я кісток, серця і нервової системи.

Користь броколі для жінок

Це справжній секрет краси та здоров’я для жінок. Один із головних аргументів на користь броколі для жінок – це красива і здорова шкіра.

Як відомо, такі антиоксиданти, як вітаміни A і C, допомагають боротися зі шкідливими вільними радикалами, а в ный цих вітамінів цілком достатньо. Цей хрестоцвіт також стимулює вироблення колагену, сприяючи пружності та еластичності шкіри, і робить її сяйнистою і здоровою.

Користь овочу для жінок пов’язана з його властивостями в боротьбі з раком. Вона містить фітохімікат сульфорафан, який має протиракові властивості. Дослідження показують, що регулярне вживання знижує ймовірність розвитку раку грудей, яєчників і матки у жінок. Це справжній захист здоров’я і довголіття.

Броколі також чудова підтримка для здоров’я серця. Високий вміст фібрів у ный позбавляє шкідливих бляшок у крові та покращує роботу серцевого ритму. Це особливо важливо для жінок, оскільки вони схильні до підвищеного захворювання серця після 50 років.

Ще однією перевагою для жінок є її властивість допомогти в регулюванні гормонального балансу. Фітонутрієнти, що містяться в броколі, знижують рівень естрогену, що особливо важливо в періоди менопаузи й передменструального синдрому. Це прибирає деякі неприємні симптоми й покращує загальне самопочуття.

Кому не бажано їсти броколі

Існують деякі групи людей, яким з обережністю слід ставитися до корисного овочу. Ось кілька:

  1. Ті, хто приймає препарати для розрідження крові. Вітамін К, якого в цьому овочі в надлишку, ще більше сприяє згортанню крові.
  2. Людям, які страждають на синдром подразненого кишківника. Овоч посилює неприємний ефект, спричиняючи гази та неприємні розлади шлунка.
  3. Тим, у кого порушена робота нирок, слід бути уважним до вживання броколі. Фосфор в овочі має накопичувальну властивість у крові, особливо за недостатньої функції нирок. Важливо обговорити це питання з лікарем і за потреби обмежити споживання капусти.

У разі алергії на інші хрестоцвітні овочі слід також дотримуватися обережності.

Варіанти приготування броколі

На жаль, броколі не з’являється на столі цілий рік. Як зберегти її, щоб мати в несезонний час? Заморожена броколі майже не втрачає більшу частину корисних мікроелементів. Тож заготовлюючи її на зиму, вона все так само буде корисною знахідкою для шлунково-кишкового тракту, зниження запалення, здоров’я серця, шкіри тощо.

Згідно з дослідженнями, варена капуста втрачає до 90% корисних елементів. Але існують кращі способи приготування цього овочу, наприклад, парова обробка або запікання. Ці способи дають змогу зберегти більшу частину поживних речовин.

Тож, якщо ви ще не включили броколі до свого раціону, час починати! Додайте його до свіжих салатів, обсмажте з оливковою олією та часником, або приготуйте в пароварці для збереження максимальної кількості поживних речовин. Ваше тіло буде вам вдячне за цей зелений суперфуд, який не тільки смачний, а й приносить неймовірну користь вашому здоров’ю і вітальності.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама