Буряк при панкреатиті – чим унікальний і корисний

буряк та підшлункова залоза

Буряк – овочевий коренеплід без якого не обходиться жоден борщ або вінегрет. Він незамінний завдяки своїм корисним речовинам, які чинять помітну дію, покращуючи загальний стан організму.

Але яка буде користь, якщо їсти буряк у разі панкреатиту? Дізнаємося більше, чим він цікавий, чи має він якісь обмеження, а також розглянемо рецепти з його використанням у разі хвороби ШКТ.

Завдяки чому буряк усі люблять і поважають

Бордовий бурячок містить чимало різноманітних вітамінів і мінералів. У його складі переважають такі корисні речовини:

  • вітамін С – потужний антиоксидант, що відповідає за захисні сили організму;
  • групи B, включно з фолієвою кислотою (вітамін B9) – важливі для правильного обміну речовин і утворення нових клітин.

Мінерали (калій, магній і залізо) беруть участь у кровотворенні, притримують у нормі кров’яний тиск, від якого залежить серцеве здоров’я.

Антиокислювальні властивості

З усіх корисних властивостей найбільш унікальними є протизапальні властивості буряка. Наприклад, бета-каротин і антоціани допомагають захищати клітини організму від онкологічних захворювань.

Бордовий овоч завдячує своїм кольором унікальному елементу – бетаксантину. Саме він входить до складу великого класу антиоксидантів, званих беталаїнами. Беталаїни відомі тим, що зменшують запалення і допомагають боротися з окисленими потенційно небезпечними клітинами.

Для пацієнтів із запаленим панкреасом буряк відіграє важливу роль, оскільки запалення стінок травного органу спричиняє підвищене утворення вільних радикалів. Вченими було доведено, що ці речовини захищають від ракових клітин.

Вплив на травну систему

В одній порції буряка міститься трохи менше 4 грамів клітковини. На день дорослій людині необхідно отримувати 25 г клітковини. Буряк містить розчинні волокна, які запобігають і усувають закрепи, а також допомагають регулювати рівень холестерину в крові та стабілізувати рівень цукру.

Крім того, що коренеплід розв’язує проблему з регулярним відвідуванням туалету, він ще слугує профілактикою захворювань шлунково-кишкового тракту та деяких видів раку. Наприклад, його клітковина діє як пребіотик, який «підживлює» корисні бактерії в нашому кишечнику.

Буряк і глікемічний індекс

Ще одним аспектом, на який варто звернути увагу під час вживання буряка за панкреатиту, є його глікемічний індекс. Це означає, що він веде до повільного і стабільного підвищення рівня цукру в крові після вживання. Пацієнти з панкреатитом часто страждають і на цукровий діабет, тому їм подвійно корисний буряк з його унікальними властивостями стримувати цукор.

Рецепти з використанням буряка для пацієнтів із панкреатитом

Салат із буряком, яблуком і морквою

Інгредієнти:

  • 2 середні буряки;
  • 2 моркви;
  • 1 огірок, нарізаний кубиками;
  • 1 зелене яблуко;
  • 2 столові ложки нежирного йогурту;
  • 1 столова ложка лимонного соку;
  • сіль і перець за смаком;
  • зелень (за бажанням).

Інструкції:

  1. У великій мисці поєднуємо всі овочі та яблуко.
  2. Окремо робимо соус із йогурту та лимонного соку.
  3. З’єднуємо соус з овочами та перемішуємо.
  4. Приправимо за смаком дозволеними спеціями.
  5. Подавайте, посипаний свіжою зеленню, якщо бажаєте.

Сік із буряка

Інгредієнти:

  • 2 середні буряки, очищені й нарізані;
  • 1 яблуко, нарізане на частини;
  • 1/2 лимонного соку;
  • 1 столова ложка меду (за бажанням);
  • вода (за бажанням для розведення).

Інструкції:

  1. Пропустіть буряк, яблуко і лимон через соковижималку.
  2. За бажання додайте мед для підсолоджування.
  3. Розбавте сік водою, якщо він занадто концентрований.
  4. Подавайте в охолодженому вигляді.

Бурякові чіпси (з обмеженнями)

Інгредієнти:

  • 2 середні буряки, очищені й нарізані на тонкі кружечки;
  • оливкова олія (спрей для змащування);
  • сіль і спеції (за бажанням).

Інструкції:

  1. Розігрійте духовку до 120°C.
  2. Розкладіть бурякові кружечки на деку, попередньо змащеному оливковою олією.
  3. Посипте буряк сіллю і спеціями за смаком.
  4. Запікайте в духовці близько 1,5-2 годин доти, доки чіпси не стануть хрусткими.
  5. Обережно вийміть чіпси та охолодіть перед подачею.

Зверніть увагу, що вживання бурякових чіпсів слід контролювати, вони важко засвоюються деякими пацієнтами через їхню консистенцію.

Як правильно їсти буряк за панкреатиту

  1. Порції та частота.

Важливо дотримуватися розумних порцій і контролювати частоту вживання. Краще починати з невеликих порцій і поступово збільшувати порції, щоб оцінити, як ваш організм реагує на цей продукт. Намагайтеся не вживати буряк занадто часто. Достатньо двох-трьох разів на тиждень для більшості пацієнтів.

  1. Стежимо за самопочуттям.

Кожен організм особливий, і реакція на продукти також різниться. Якщо ви помічаєте будь-які негативні симптоми, як-от дискомфорт у шлунку, здуття, діарея або алергічні реакції, припиніть вживання буряка і зверніться до лікаря.

  1. Консультація з лікарем.

Перш ніж внести буряк або будь-який інший новий продукт у ваш раціон, завжди консультуйтеся з вашим лікарем або дієтологом. Вони оцінять ваш поточний стан здоров’я, особливості захворювання та індивідуальні потреби, щоб рекомендувати оптимальне вживання буряка. Ваш лікар також може дати рекомендації щодо порцій і частоти вживання, враховуючи ваші особливості.

Висновок

Буряк позитивно впливає на здоров’я пацієнтів із панкреатитом. Він багатий на вітаміни, мінерали та антиоксиданти, які знижують запалення і зміцнюють імунну систему.

Крім того, буряк містить клітковину, яка підтримує нормальне функціонування травної системи. З урахуванням обережності та реакції організму, буряк має бути включений до раціону пацієнтів із панкреатитом як частина здорової та різноманітної дієти.

Як їсти буряк при панкреатиті?

Рекомендується вживати буряк у відвареному або запеченому вигляді, щоб знизити вміст клітковини й полегшити процес перетравлення. Крім цього важливо їсти його без додавання жирів і спецій, щоб уникнути загострення панкреатиту.

Коли не можна їсти буряк?

З обережністю вживати буряк рекомендується в разі хвороб шлунково-кишкового тракту. Проносний ефект, який має коренеплід, протипоказаний людям із синдромом подразненого кишечника і схильністю до діареї. Нарешті, поміркованість варто проявляти в разі гіпотонії – хронічного зниженого артеріального тиску.

Який краще їсти буряк – варений чи сирий?

Калорійність вареного і сирого буряка практично не відрізняється: сирий коренеплід містить 40 ккал, варений – 49. У сирому буряку більше клітковини, антоціану і бетаїну, що робить його кориснішим для людей із зайвою вагою, хворобами печінки, діабетом і гіпертонією.

Кому протипоказаний варений буряк?

Цей овоч потрібно виключити людям із захворюваннями нирок і сечового міхура. Щавлева кислота в складі буряка може нашкодити за сечокам’яної хвороби. У коренеплоді багато цукру, тому його потрібно обмежити діабетикам. Не рекомендується продукт у разі гастриту.

Що добре поєднується з буряком?

Буряк ідеально поєднується з чорносливом, горіхами, помідорами, сиром і навіть апельсином, манго, гранатом і грушею.

Реклама
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
У США ліквідували мережі з поширенню наркотиків, які можуть спричинити сексуальну агресію на побаченнях
Підставка для напоїв з детекторною смужкою дозволи...
Реклама
Атрофічний гастрит
Причини розвитку атрофічного гастритуСтадії розвит...
Бактеріальний синусит
Бактеріальний синусит — симптоми, причини та факто...
Реклама
FDA: диклофенак викликає порушення серця
Диклофенак — це препарат із групи НПЗЗ (нестероїдн...
Господарське мило допоможе усунути запах поту та захистить від інфікування
Господарське мило містить мийні речовини, які допо...
Реклама