Бутерброди при панкреатиті: всі тонкощі приготування

Бутерброд та підшлункова залоза

Панкреатит, або запалення підшлункової залози, порушує вироблення ферментів, необхідні для розщеплення їжі та засвоєння поживних речовин. Для нормалізації стану підшлункової залози пацієнту рекомендують застосовувати ферментні препарати, а також дотримуватися дієти, що щадить орган. Виключається смажена, жирна, гостра їжа. Зменшення навантаження на підшлункову залозу допомагає домогтися ремісії та уникнути рецидивів. При цьому таке харчування може бути дуже різноманітним. Хворі можуть навіть їсти бутерброди при панкреатиті, якщо дотримуватимуться всіх правил їх приготування.

Який сорт хліба вибрати

Дослідження вчених показали, що хворі на панкреатит, які порушували дієту, були частіше схильні до нападів болю, ніж ті, хто дотримувався її. Жирні продукти є провокаторами, які можуть погіршити стан.

За даними Національного фонду підшлункової залози Великобританії, за хронічного панкреатиту можна споживати від 30 до 50 г жирів на день. Лікарі таким хворим призначають дієтичний стіл №5. Він допускає споживання до 30 г вершкового масла на добу. Однак при приготуванні бутерброда при панкреатиті допускається використання лише 10 г вершкового масла з низькою калорійністю. Не менш важливо підібрати сорт хліба, а також врахувати стадію захворювання.

При гострому панкреатиті пацієнт протягом декількох днів, доки не пройде напад, може пити лише воду. При хронічному перебігу, у стані ремісії, пацієнти можуть навіть їсти хліб з маслом при панкреатиті. При цьому хліб має бути темних сортів, а вершкове масло — низької жирності, та не більше 10 г.

Сорти хліба, корисні для бутербродів при панкреатиті

Цілозерновий хліб багатий на клітковину, яка регулює травлення і допомагає довше зберегти почуття ситості. Шукайте хліб, випечений з цілозернового борошна, і уникайте тих сортів, які приготовлені з рафінованих зерен: такі важко перетравлюються. Також слідкуйте за тим, щоб хліб не містив цукрів та консервантів: вони можуть спричинити загострення панкреатиту. Вибирайте хліб, у якому містяться такі натуральні підсолоджувачі, як мед чи кленовий сироп.

Житній хліб містить мало жиру та багато клітковини, що нормалізує стан підшлункової залози. Аналогічні властивості має і хліб з ячменю. Ці сорти хліба можна використовувати для приготування бутербродів при панкреатиті.

Вівсяний хліб багатий на клітковину. Він м’яко просувається травним трактом, що допомагає уникнути рецидиву.

Важливо не тільки підібрати сорт хліба, а й слідкувати за порцією бутербродів при панкреатиті. За раз можна з’їдати два невеликі бутерброди з невеликою кількістю овочів, фруктів і пісного білка.

Бутерброди при панкреатиті та не тільки 

Залежно стану хворого варіюється порція бутербродів при панкреатиті.

У гострій фазі панкреатиту хворий позбавляється будь-якого харчування на кілька днів. У міру покращення стану поступово вводять продукти в раціон. Однак, навіть після покращення стану, не дозволяється білий пшеничний хліб. Рекомендується хліб із борошна другого сорту, а трохи пізніше — житній хліб.

При загостренні хронічного панкреатиту необхідно мінімізувати навантаження на підшлункову залозу. Для цього рекомендується обмежити харчування, у тому числі споживання хліба, до 50 г. При настанні ремісії можна збільшити споживання хліба до 100 г на добу.

Панкреатит часто протікає на тлі холециститу. Це може бути викликано потраплянням харчових ферментів із підшлункової залози до жовчного міхура. Для нормалізації стану цих органів слід відмовитись від споживання свіжого хліба.

Слід пам’ятати, що при супутніх захворюваннях слід враховувати протипоказання, які притаманні кожному сорту хліба. Так, якщо крім панкреатиту, у хворого є холецистит, гастрит, виразка шлунка або коліт, йому не слід споживати житній хліб, який має підвищену кислотність. Тим хворим, у яких панкреатит протікає на тлі діабету, категорично не можна їсти білий хліб.

Відмовтеся від масла

Лікарі стверджують: хліб з маслом при панкреатиті можна їсти, якщо хліб буде темних сортів, а вершкове масло — невисокої жирності. Хоч олія дозволяється в мінімальних дозах, до 10 г за порцію, іноді навіть ця кількість може стати причиною загострення панкреатиту. Щоб його уникнути, дієтологи радять замість вершкового масла використати інші намазки для бутербродів.

Паста з авокадо містить клітковину та корисні ненасичені кислоти. Бутерброди при панкреатиті з пастою авокадо стануть чудовим вибором. Авокадо пікантне на смак та корисне для організму.

Томатне пюре у середземноморській кухні часто використовують для намазування на хліб та грінки. Ним можна скористатися хворим на панкреатит. Однак воно має бути приготовлене вдома, з мінімальним додаванням солі та спецій. Споживання томатної пасти, яка багата на різні консерванти, не допускається.

Вершковий сир низької жирності може стати ще однією смачною альтернативою хліба з маслом при панкреатиті.

Паштет з квасолі можна їсти як самостійну страву, так і використовувати як намазку для бутербродів при панкреатиті.

Песто. Для приготування вишуканого песто достатньо перемолоти кедрові горіхи з оливковою олією. На відміну від класичного песто, у дієтичний не варто додавати пармезан — він має високу жирність. За бажання його можна замінити нежирним вершковим сиром.

Бутерброди при панкреатиті: готуємо правильно

При приготуванні бутербродів при панкреатиті важливо виключити смажені, копчені, гострі продукти. Серед них — копченості, жирні закуски, гострі сири, смажена картопля, маргарин, соуси тощо. Вони можуть посилити вироблення травних ферментів та збільшити навантаження на підшлункову залозу.

Дієтологи радять готувати бутерброди при панкреатиті за принципом піраміди здорового харчування. Відповідно до неї, 25% мають становити овочі, 20% — цілозернові продукти та 15% — повільні вуглеводи. Так, для такого бутерброда можна взяти 100 г темного хліба, 125 г овочів, таких як салат, шпинат, помідори, та 75 г м’яса вареної курки або риби. Такий бутерброд при панкреатиті буде не лише смачним, а й корисним. Головне, дотримуватися всіх правил його приготування.

Чи можна споживати бутерброди при панкреатиті?

Так, бутерброди можна ввести в раціон при панкреатиті, але з деякими обмеженнями.

Які інгредієнти слід обирати для бутербродів при панкреатиті?

Рекомендується обирати м’які хлібці, нежирні та несолоні вершкові сири, та нежирне м’ясо або рибу.

Як уникнути надмірного жиру та спецій на бутерброді для хворих на панкреатит?

Для пацієнтів із панкреатитом важливо обмежити кількість жирних соусів та спецій, використовуваних для бутербродів.

Як розподілити прийом бутербродів протягом дня для поліпшення травлення?

Краще розподілити прийом бутербродів на декілька менших порцій протягом дня, щоб зменшити навантаження на підшлункову залозу.

Чому важливо консультуватися з лікарем щодо харчування при панкреатиті?

Лікар може надати індивідуальні рекомендації щодо харчування, враховуючи стан пацієнта та його потреби при панкреатиті.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама