Чи можна оселедець при панкреатиті

оселедець та підшлункова залоза

Панкреатит, або запалення підшлункової залози, може бути гострим та хронічним. Залежно від тяжкості захворювання пацієнту призначається дієта. Виключається жирна та гостра їжа, оскільки вона може посилити загострення. Рекомендуються протерті супи, зварені на воді каші, нежирне м’ясо. Але чи можна оселедець при панкреатиті? Спробуємо розібратися.

Нежирний оселедець при панкреатиті

Риба — чудове джерело високоякісного тваринного білка, який легко засвоюється і містить мало калорій. Крім того, вона містить омега-3 поліненасичені жирні кислоти. Вони не тільки мають протизапальні властивості, але й зменшують запалення підшлункової залози, що може полегшити симптоми панкреатиту.

Вчені Університету Гранади (Іспанія) довели, що поліненасичені жирні кислоти риби зменшують прояв панкреатиту. Проте лікарі додають: не всі сорти риб підійдуть таким хворим. Все залежить від форми захворювання.

При гострому панкреатиті виключається будь-яке харчування. Якщо він протікає у легкій формі, хворому рекомендують у перші дні голодування. Введення їжі допускається лише через зонд. І тільки після того, як блювання та біль у животі пройдуть, пацієнт може перейти до перорального харчування. Допускаються зварені на воді каші, протерті супи, тушковані овочі та фрукти.

При хронічному панкреатиті також слід дотримуватись дієти, проте вона менш строга, ніж при гострому панкреатиті. Навіть можна їсти оселедець при панкреатиті хронічної форми. Чому? Риби нежирних сортів на 15% складаються з легкозасвоюваного білка.

Нежирні сорти риб

  • Морський окунь, минтай, тріска бідні на жири (1%) та багаті на білки, що робить їх хорошим вибором для дієти при панкреатиті.
  • Щука, судак, камбала, кефаль, плотва, оселедець містять лише 2% жиру. Страви з них можуть урізноманітнити звичний раціон.
  • Форель у порівнянні з іншими сортами риб містить 4% жиру. Вона вважається дієтичною рибою, багатою на корисні омега-3 жирними кислотами.

Нежирний оселедець при панкреатиті стане не тільки смачною, а й корисною стравою.

Чим корисний оселедець при панкреатиті?

«Оселедець на столі, лікар —  у стороні»,  — говорить німецьке прислів’я. А наукові дослідження показують, що люди, які регулярно споживають його, на 50% рідше страждають на серцево-судинні захворювання. Вчені пояснюють це тим, що оселедець містить цінні білки та ненасичені жирні кислоти омега-3. У ньому також багато кальцію, магнію та фосфору: кальцій зміцнює кісткову систему, магній — серце, а фосфор необхідний для нирок, печінки та мозку.

У 100 г оселедця міститься 16 г жиру. Оселедець при панкреатиті слід вимочувати у чаї чи молоці. Це допомагає знизити кількість жиру, до 12 г в 100 г.

Оселедець при панкреатиті у стадії загострення, як і будь-яка їжа, виключається. Поласувати ним можна буде лише за пів року, коли настане стійка ремісія. Жирність риби має становити не більш як 12%.

Хронічним хворим оселедець при панкреатиті лікарі рекомендують відварювати з додаванням таких овочів, як морква і цибуля, або готувати на пару. Приготовлена таким чином риба легко засвоюється, що важливо для хворих на панкреатит. Однак порція не повинна перевищувати 100 г. Збільшити її можна за погодженням з лікарем, якщо немає загострень.

Дієтичні страви з оселедця при панкреатиті дозволяють отримати білок, що легко засвоюється. Крім цього, оселедці мають інші цінні властивості.

Лікувальні властивості оселедця

  • очищує від атеросклеротичних бляшок судини;
  • зменшує рівень холестерину та цукру в крові;
  • має протизапальну дію;
  • нормалізує метаболізм;
  • зміцнює волосся та нігті;
  • виводить токсини з організму.

Як приготувати відварений оселедець при панкреатиті

Потрібно: 1 кг свіжого оселедця, 100 мл молока, 1/2 кг цибулі, 1/2 моркви, лавровий лист, паприка — на смак.

  1. Оселедець випатрайте, вимийте, залийте молоком і залиште в прохолодному місці.
  2. Овочі почистьте та промийте під водою.
  3. Перекладіть рибу в каструлю, влийте води та додайте овочі. На середньому вогні доведіть до кипіння. Зменште вогонь і варіть до готовності 10 хв. За бажання додайте спеції.
  4. Готову рибу викладіть на блюдо та подайте до столу.

При приготуванні оселедця при панкреатиті важливо дотримуватися кількох правил.

  • Варіть, тушкуйте або запікайте оселедець. Такі способи приготування виключають використання олії, яка заборонена при запаленні підшлункової залози.
  • Шкірка оселедця містить багато жиру, тому видаліть її перед вживанням.
  • Гарніруйте оселедець овочами, які багаті на клітковину та поживні речовини. Це допоможе пом’якшити вплив жиру риби на організм.
  • Якщо лікар дозволив оселедець при панкреатиті, вживайте його в невеликих порціях, щоб не перевантажити травлення.

Чи можна їсти «молоко» оселедця при панкреатиті

Чоловічі сім’яні залози, а також сперма риб мають молочно-білий відтінок, за що їх називають «молоком». Його відварюють, смажать, використовують у вигляді фаршу. У деяких країнах «молоко» риб цінується нарівні з ікрою.

«Молоко», як і сама риба, є джерелом корисних речовин. Вважається, що воно може запобігти розвитку інфарктів, інсультів, а також атеросклеротичних змін.

Однак такий продукт більше пасуватиме здоровим людям. «Молоко» оселедця при панкреатиті загрожує загостренням підшлункової залози. Поласувати ним можна буде лише при настанні тривалої ремісії.

Солоний і маринований оселедець при панкреатиті під забороною

І все ж більшість не уявляють святковий стіл без традиційної закуски — оселедця під шубою. Чи можуть хворі на панкреатит зрідка дозволяти собі ласувати ним? Адже така рибка знаходиться під щільною шубою натертих на тертці відварених буряків. Ні, і ще раз ні!

Сіль, спеції, майонез — ці продукти не тільки не вилікують запалену підшлункову залозу, а й загострять її стан. З цієї причини виключається навіть маленький шматочок солоного або маринованого оселедця. Лікарі радять не порушувати цього правила, адже рецидив може бути сильним. І тоді процес одужання затягнеться. Але якщо дотримуватися всіх рекомендацій і зрідка готувати на пару корисний оселедець при панкреатиті, то, можливо, хвороба відступить.

Чи шкідливий оселедець при панкреатиті?

Так, оселедець може бути шкідливим при панкреатиті, якщо споживати його у смаженому чи солоному вигляді.

Чи можна вживати оселедець у їжу при гострому панкреатиті?

Ні, ні в якому разі.

Чи є альтернативи оселедцю для пацієнтів з панкреатитом?

Так, існують альтернативи, такі як нежирні види риби (наприклад, тунець або тріска), куряче м’ясо, знежирені молочні продукти та овочі. Вони можуть бути безпечнішими для споживання при панкреатиті.

Чи можуть пацієнти з панкреатитом вживати оселедця в обмежених кількостях?

У деяких випадках пацієнти з панкреатитом можуть вживати оселедець у невеликих кількостях, але тільки після консультації з лікарем та за умови, що він не викликає погіршення симптомів.

Яких запобіжних заходів слід дотримуватись при вживанні оселедця при панкреатиті?

При вживанні оселедця при панкреатиті важливо дотримуватися помірності та контролювати кількість солі та жиру в раціоні. Також рекомендується обговорити дієту з лікарем.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама