Чи можна солодощі діабетикам

Чи можна солодощі діабетикам

Цукровий діабет (ЦД) – це хронічний стан, коли рівень глюкози в сироватці крові набагато перевищує фізіологічну норму. При цьому, тканини тіла, включаючи головний мозок, відчувають гостру нестачу глюкози.

У травній системі людини вуглеводи з їжі розщеплюються на глюкозу – простий цукор. З ШКТ глюкоза надходить у кров. Це основний енергетичний ресурс нашого тіла. Гормон інсулін з бета-клітин підшлункової залози збільшує проникність клітинних мембран для глюкози, активує процес її розщеплення з утворенням енергії для клітин, стимулює синтез білків і жирів, а також відкладення глікогену в м’язах. Ураження цих специфічних клітин викликає абсолютну недостатність інсуліну, яка і призводить до підвищення рівня цукру в крові. Наслідки для організму при хронічній гіперглікемії катастрофічні. Особливо, страждає головний мозок, в якому відбуваються незворотні зміни.

І, хоча, люди з цукровим діабетом потребують ретельної корекції свого щоденного раціону, цілком нормально час від часу хотіти включити в свою дієту трохи солодкого. Звичайно, відстежувати кількість вживаних вуглеводів потрібно, тому що вони впливають на рівень цукру в крові. Але це ніяк не означає, що солодощі для діабетиків – це табу.

Вуглеводи при ЦД

Кількість вуглеводів, яку можна вживати людині, що живе з цукровим діабетом, залежить від:

  • рівня фізичної активності;
  • чи підтримує пацієнт постійну масу тіла або намагається скинути зайву вагу;
  • чи є необхідність знижувати рівень цукру в крові або його показники в нормі.

Це ті питання, які краще обговорити з лікарем, що спостерігає за Вашим здоров’ям.

В даний час цукровий діабет настільки поширений серед людей, що поступово переходить з розряду хвороби в розряд стану. Тобто – це певний спосіб життя. А значить, варто навчитися балувати себе солодким час від часу і насолоджуватися маленькими порціями. Знання і досвід, накопичений в світі по корекції дієти і способу життя людей з ЦД, дозволяє нам припустити, що здорове харчування при цукровому діабеті передбачає наступні моменти:

  • включення в щоденний раціон насичених жирів;
  • помірне споживання солі й цукру;
  • вживання пісного м’яса, не крохмалистих овочів, цільного зерна, фруктів і здорових жирів.

Особливе значення при цукровому діабеті має вміння вибирати їжу в магазині і знати, як вона впливає на рівень цукру в крові. Вся інформація про продукт, відповідно до законодавства нашої країни, написана на його етикетці. Розуміння того, що саме ви купуєте, робить життя легшим і різноманітнішим. Продукти для діабетиків на продуктовому ринку займають цілу нішу в дієтичному харчуванні.

Але не впадайте в оману, читаючи напис «Без цукру», або «Без додавання цукру», або «Не містить цукру». Навіть їжа для діабетиків, містить калорії, а, значить, впливає на рівень глюкози. Як отримати корисну інформацію з етикетки на упаковці? Завжди орієнтуйтеся на калорійність певної порції продукту. Як правило, це 100 г продукту, при вживанні якого виділиться певна кількість калорій в процесі перетравлення вуглеводів, білків і жирів. З трьох інгредієнтів діабетика найбільше цікавлять вуглеводи. Це органічні речовини, які входять до складу клітин всіх представників як рослинного, так і тваринного світу.

Види вуглеводів

Існує три основних види вуглеводів:

  • прості вуглеводи або цукри;
  • складні вуглеводи, або крохмаль;
  • рослинна клітковина, що більшості випадків важко перетравлюється.

Вони бувають природного походження, тоді організм легко справляється з їх засвоєнням. Природним шляхом ви отримуєте фруктозу, поїдаючи фрукти, і лактозу з молочних продуктів. Такі вуглеводи можуть додаватися в їжу для поліпшення смаку, наприклад. І це створює додаткове навантаження на підшлункову залозу.

А ось цукрів, які можуть додати в продукти в процесі їх виробництва, можна нарахувати більше 60! Найчастіше на етикетках зустрічаються:

  • сахароза, буряковий цукор або, іншими словами, звичний нам цукор на кухонному столі;
  • карамельна патока;
  • мед;
  • мальтоза;
  • декстроза;
  • глюкоза;
  • мальтодекстрин;
  • ячмінний солод.

З розвитком масового виробництва продуктів харчування в продукти стали додавати штучні підсолоджувачі. В них менше калорій і в деяких немає цукру. Але вони не зовсім безпечні. Замінники цукру можуть підвищувати апетит і впливати на смакові рецептори, надаючи натуральної їжі прісний смак. До них відносять: аспартам, ацесульфам натрію або калію, сахарин, сукралоза, неотам, адвантам. Крім того, аспартам, наприклад, протипоказаний при фенілкетонурії.

Окрему групу підсолоджувачів складають рослинні спирти, до яких відносяться сорбітол, манітол, ксилитол і ін. І, хоча вони некалорійні, теж можуть піднімати рівень цукру в крові. Всі штучні підсолоджувачі викликають послаблюючий ефект і утворення газів в кишечнику.

З натуральних підсолоджувачів найвідоміший – це стевія, листя якої містять глікозиди. Загальновизнано, що трава стевії є безпечним підсолоджувачем природного походження. Можна вживати як власне траву, заварюючи її замість чаю, так і препарати на її основі. Наприклад, Ребаудіозід А97. У стевії немає ні цукру, ні калорій. Ще одним натуральним цукрозамінником є архат – фрукт південно-азіатського походження. Але в наших широтах це, скоріше, екзотика.

Висновки

Люди з цукровим діабетом дотримуються раціональної дієти і помірної фізичної активності.

Іноді цілком допустимо насолодитися невеликою порцією хорошого чорного шоколаду без горіхів і наповнювачів, натурального мармеладу, зефіру без шоколадної оболонки, галетного печива або крекерів. Допустимі 2-3 сушки до чаю або 1-2 вафлі. Якщо Вам дозволяє час, то можна спекти млинці зі свіжими або свіжозамороженими ягодами, але не з варенням. Майте на увазі, що чорний шоколад повинен бути гірким, а мармелад містити в своєму складі пектин.

Розвивайте в собі звичку обов’язково читати етикетки на продуктах і розуміти інформацію, яка там написана. Пам’ятайте, що знання загальної кількості вуглеводів важливе для вашого доброго самопочуття і здоров’я. Задайте питання лікареві, скільки всього вуглеводів на добу можна вживати саме Вам? Яку кількість солі і цукру? Поцікавтеся режимом харчування. Обговоріть оптимальний варіант фізичної активності.

Дбайливе ставлення до себе дає можливість мати довге й активне життя.

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама