Чим корисний мигдальний горіх

мигдаль

Користь мигдалю полягає в його цілющих якостях. Він знижує рівень холестерину та цукру в крові, що зменшує ймовірність розвитку атеросклерозу та діабету.

Користь мигдального горіха

Мигдаль не дарма називають «королем горіхів». Він містить вітаміни В2 та Е, мінерали, незамінні жирні кислоти, які корисні для організму. Яку має лікувальну користь мигдаль?

Знижує рівень цукру на крові. Вчені Університету Лома Лінда (США) провели дослідження за участю 65 осіб із переддіабетом. Частина їх щодня отримували мигдаль, на який припадало 20% щоденних калорій, інші дотримувалися звичного харчування. Через чотири місяці в учасників, які їли мигдаль, знизилася резистентність до інсуліну, що зменшує ймовірність розвитку цукрового діабету.

Запобігає розвитку серцевих захворювань. Згідно з дослідженням вчених з Астонського університету (Великобританія), вживання 50 г мигдалю на день знижує рівень артеріального тиску та покращує кровообіг, що зміцнює здоров’я серця.

Не допускає виснаження нервової системи. Мигдаль містить багато магнію, вітамінів групи В та незамінних жирних кислот. Вони підтримують роботу нервової системи, покращують пам’ять і концентрацію уваги, а також мають антидепресивні властивості. Тому мигдаль слід вживати людям, схильним до постійних стресів.

Допомагає схуднути. Мигдаль містить багато клітковини (12,5 г на 100 г). Вона наповнює шлунок та викликає почуття ситості, що допомагає нормалізувати вагу.

Чим корисний мигдаль для жінок

Мигдаль — це скарбниця вітаміну Е, який називають «вітаміном молодості». Він захищає клітини від несприятливого впливу вільних радикалів та затримує процеси старіння шкіри.

Користь мигдалю давно оцінили косметологи. Солодкий мигдаль використовують для виробництва мигдальної олії, яка зволожує та регенерує суху та чутливу шкіру. З гіркого мигдалю одержують мигдальну кислоту. Пілінг з нею роблять при лікуванні акне або фотостаріння, бо ця кислота має антибактеріальну й омолоджувальну дію, також допомагає при надмірній пігментації. 

Мигдаль також слід включати в раціон для міцності та росту волосся та нігтів.

Величезну користь мигдаль має для майбутніх мам. Він містить фолієву кислоту, яка потрібна для нормального розвитку дитини. Також мигдаль допомагає зняти напади нудоти, печії, які часто виникають у другому та третьому триместрах вагітності. Нейтралізує шлункові кислоти та, таким чином, зменшує печіння.

Має мигдаль користь та шкоду. Оскільки він відрізняється високою калорійністю, ним не слід зловживати. Інакше це може спричинити появу зайвої ваги. Також його не можна їсти всім, хто має алергію на горіхи.

Чим корисний мигдаль для чоловіків

Мигдаль користь має для чоловічого здоров’я. Він містить аргінін — амінокислоту, яка може сприяти поліпшенню кровообігу, судинної функції та, відповідно, еректильної функції чоловіків.

Також споживання мигдалю допомагає підтримувати правильний обмін речовин та нормальну вагу.

Горіх мигдаль: користі тьма, а шкоди нема?

Дієтологи радять купувати упакований мигдаль. У мигдалі, що продається на вагу, швидко окислюються незамінні жирні кислоти, а сам він втрачає свої поживні властивості. Це ж відбувається при термічній обробці горіха, тому експерти радять його не смажити та не запікати.

Лікарі радять остерігатися гіркого мигдалю. Продавці часто стверджують, що такий мигдаль користь має для онкологічних хворих. Насправді це не так. Гіркий мигдаль містить амигдалін — речовину, яка виділяє в організм смертельно небезпечний ціанистий водень (синильну кислоту). Вживання гіркого мигдалю в помірних кількостях не загрожує здоров’ю, проте у великих може викликати харчове отруєння.

Також фахівці відзначають побічні дії мигдального горіха.

Алергія. У деяких людей може бути алергія на мигдальний горіх у вигляді кропив’янки, свербежу, набряку губ, язика або горла, утрудненого дихання та анафілаксії. Тим, хто страждає на алергію на горіхи, краще їх не споживати.

Хворим на панкреатит, жовчнокам’яну хворобу або ожиріння слід обмежити споживання горіхів, оскільки це може посилити перебіг хвороби.

Всім іншим можна і потрібно їсти цей смачний та корисний горіх.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Атрофічний гастрит
Причини розвитку атрофічного гастритуСтадії розвит...
Реклама
Експерти розповіли, чим небезпечний післяобідній сон
Пообідній сон може тривати від кількох хвилин до г...
Вчені назвали спеції, які допоможуть полегшити хронічний біль
Спеції, такі як чорний перець, гвоздика, кориця і ...
Реклама