Чого більше в яблучному оцті – користі чи шкоди: основні факти

яблуко й оцет

Яблучний оцет – це природний продукт, який вже давно привертає увагу завдяки своїм корисним властивостям. Отриманий з яблучного соку або ферментованих яблук, він багатий на вітаміни, мінерали та біологічно активні речовини. Давайте розглянемо, які переваги і шкода яблучного оцту і як правильно його використовувати.

Приймаємо яблучний оцет із користю

  1. Підтримує баланс інсуліну.

Яблучний оцет особливо корисний для людей з підвищеним рівнем глюкози в крові. Він сприяє зниженню глюкози після вживання їжі та підвищує чутливість клітин до інсуліну, покращуючи загальний вуглеводний метаболізм.

  1. Підтримка процесу схуднення. 

Згідно з одним дослідженням ті учасники, які щодня випивали певну кількість яблучного оцту, помітили втрату ваги, зменшення жиру на животі та окружності талії. Аналіз крові показав зниження рівня тригліцеридів у крові. Ті, хто випивав одну столову ложку яблучного оцту протягом трьох місяців, втратили 2,5 кілограма, а ті, хто дві столові ложки, втратили 3,7 кілограма за той самий період часу.

Цікаво, що при цьому учасники не дотримувалися якоїсь дієти і не виконували фізичні вправи. Попри це вони втратили 2-3 кг. Можемо уявити, якби разом із прийомом яблучного оцту вони займалися б фізичними вправами. Результат був би більш вражаючим.

  1. Підтримка травлення.

Він містить ферменти та пробіотики, які покращують травлення. Він сприяє нормалізації роботи шлунка, підтримує нормальну кислотність шлункового соку та стимулює вироблення травних ферментів, що допомагає запобігти закрепам і здуттю.

  1. Підтримка здоров’я серця. 

Завдяки розчинному волокну пектину відбувається падіння поганого холестерину та зниження артеріального тиску, відповідно зменшується ймовірність захворіти на серцево-судинні захворювання.

  1. Антибактеріальні та протигрибкові властивості.

Яблучний оцет вдало використовується для боротьби з патогенними мікроорганізмами, наприклад, E.coli та Candida albicans. Однак слід зазначити, що яблучний оцет не є панацеєю і не замінює стандартні методи гігієни та лікування.

  1. Покращує загальний стан волосся та шкіри. 

Яблучний оцет, розведений з водою, корисний для жінок і підлітків у косметичних цілях. Він усуває запалення шкіри, як-от акне, а також надає волоссю блиску і покращує його структуру.

  1. Протизапальні властивості.

За будь-якого запалення в організмі імунні клітини працюють на знос так, як вступають іноді в нерівний бій із вільними радикалами. Через це організм відчуває постійний, хронічний стрес, який призводить до різних проблем: від збільшення ваги до поганого настрою. У підсумку виходить замкнене коло – надмірна вага іноді призводить до ще більшого підвищення рівня окислювального стресу.

Дослідження, проведене 2018 року, показало, що яблучний оцет може пригнічувати окислювальний стрес, спричинений ожирінням. Вчені вважають, що яблучна кислота регулює антиоксидантну захисну систему організму. Наприклад, в експериментах щури з ожирінням щодня отримували дозу оцту, і за 6 тижнів помітно знизився рівень холестерину, тригліцеридів і окислювального стресу.

Як правильно приймати яблучний оцет із користю

Важливо зазначити, що під час вживання яблучного оцту слід дотримуватися певних запобіжних заходів. 

Розбавляйте оцет перед вживанням. Безпосереднє вживання концентрованого оцту може спричинити опіки стравоходу та пошкодити емаль зубів. Уникайте вживання великих доз оцту. Помірне вживання є безпечним, але надмірне споживання може спричинити неприємні моменти, такі як подразнення шлунка та діарея. Тому перед тим, як почати лікування будь-яким народним засобом, проконсультуйтеся спочатку з лікарем, особливо якщо у вас хронічні захворювання.

Кожна людина індивідуальна, і реакція на оцет може відрізнятися.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама