Чоловіча проблема – чоловіче рішення, або Що робити з простатитом

Чоловіча проблема – чоловіче рішення, або Що робити з простатитом

Хронічний простатит – хвороба, яку вчені описали ще кілька століть тому. Вона турбує сильну половину людства вже тривалий час, різко погіршуючи якість життя чоловіків. Але змусити чоловіка лікуватися – це величезна проблема, адже він і сам собі не зізнається про наявність недуги. І вимальовується цікава картина: одні чоловіки терплять, інші борються, треті звикають і живуть, страждаючи наодинці зі своїми болячками. Але й медицина не стоїть на місці, вона інтенсивно розвивається, створюючи нові методи діагностики та терапії. Сьогодні простатит лікують та досить успішно.

Будемо знайомитися – що ж таке простатит і чим він відрізняється від доброякісної гіперплазії передміхурової залози тобто аденоми? Чоловіки часто думають, що простатит та аденома – це одне і теж. Це не так. Аденома (доброякісна гіперплазія передміхурової залози) – це доброякісна пухлина, а простатит – запалення передміхурової залози

Основна причина розвитку хронічного простатиту – це інфекція, або ж застійні явища в залозі при відсутності статевого життя. Інфекція може пробратися в передміхурову залозу з сечового міхура, сечівника, по кровоносних та лімфатичних судинах малого таза. Найчастіші причини аденоми – доброякісної гіперплазії передміхурової залози, як правило, проявляється у тих, кому за сорок років, а простатит, навпаки, – хвороба молодих. 

З усіх чоловіків, хто звертається за допомогою до уролога, близько 15-20 відсотків хворих – це пацієнти із простатитом. І абсолютна більшість із них це люди молоді – від 18 до 40 років! З досвіду можу з упевненістю сказати, що зараз приблизно 40 відсотків молодих українців мають патологію у передміхуровій залозі. 

А факторів ризику тут безліч. Пацієнтами урологів з приводу простатиту часто стають молоді люди, які віддають перевагу надто активному відпочинку. Наприклад, гірськолижний спорт, альпінізм, зимова рибалка, полювання… Подібні розваги потребують відповідної фізичної напруги та пов’язані з переохолодженням організму. На відпочинку чоловіки цього не помічають, а потім починаються проблеми. Це стосується також робітників, що працюють на холоді. А ще до групи ризику входять мешканці великих міст, які ведуть напружений, але малорухливий, сидячий спосіб життя (наприклад, водії, менеджери, працівники офісів тощо). 

Простатит «любить» також тих, хто не відмовляє собі в незахищеному сексі, веде безладне статеве життя і підхоплює «цікаві» інфекції. Хоча чоловіки, які дуже рідко займаються сексом, також схильні до захворювання через застійні явища в організмі. Небезпечні для виникнення простатиту також алкоголь, наркотики, тютюнопаління, різні порушення імунітету (гіповітамінози) тощо.

Симптоми простатиту досить різноманітні й вони потужно псують барви життя наших чоловіків. Усього виділяють три основні клінічні синдроми прояву простатиту

  • больовий (гострий чи ниючий біль в промежині, яєчках, статевому члені, прямій кишці);
  • порушення сечовипускання (може супроводжуватися свербежем, печінням в уретрі, часте сечовипускання тощо);
  • порушення статевої функції (прискорене сім’явиверження, порушення лібідо).

Багато людей помилково думають, що у чоловіків, які хворіють на хронічний простатит, страждає еректильна функція. На щастя, проблеми з ерекцією таких чоловіків бувають не так часто! Але є інші проблеми… Хворі на простатит, як правило, страждають, передчасним сім’явиверженням. Тобто їм достатньо буквально кілька секунд чи однієї хвилини після початку статевого акту, щоб закінчити його. А до того ще знижується і потяг до протилежної статі – лібідо, тобто займатися сексом хочеться все рідше та і задоволення все менше від статевої близькості. Немає мотивації – немає дії!

Слід знати також, що хвороба може розвинутися раптово – так званий гострий простатит. У цьому випадку у хворого буде жар, лихоманка, гострий біль в промежині, паху, за лобком, в області заднього проходу, болісне сечовипускання. Але це буває досить рідко, частіше простатит розвивається в хронічній формі, не турбуючи до певного часу занадто сильно. У цьому випадку симптоми будуть виражені меншою мірою. 

Якщо проявляється хоча б один із цих симптомів – терміново до лікаря! І не потрібно терпіти – чоловічі хвороби потрібно лікувати, не відкладаючи на завтра, а впевнено, по-чоловічому!

Нічого страшного у лікуванні цієї хвороби немає. Як правило, лікарі призначають антибактеріальну та простатопротекторну терапію, за показами використовують масаж передміхурової залози, фітотерапію, фізіотерапію, імунокорегуючу терапію, корекцію способу життя…

Але курс лікування має призначити кваліфікований фахівець та категорично індивідуально для кожного пацієнта. Адже лікар лікує не простатит, а конкретного хворого зі всіма його особливостями. Успішне лікування, яке приймав «знайомий або родич», чи знайдений в рекламі або в інтернеті, хворому може тільки нашкодити. Причому не завжди дорогі препарати є найбільш ефективними. Залежно від стадії та форми хвороби курс лікування може тривати від 10 днів до одного місяця. На теперішній час з першого курсу лікування майже 80 відсотків зможе забути про простатит або на деякий час, а якщо пощастить, то й назавжди.

Звертайтеся вчасно і не будете мати проблем із передміхуровою залозою! Жити будете краще! Жити будете веселіше!

Доктор медичних наук, професор, головний науковий співробітник відділу сексопатології та андрології ДУ «Інститут урології імені академіка О.Ф. Возіанова НАМН України», член Європейської асоціації урологів, член Європейської асоціації сексуальної медицини ГУРЖЕНКО Юрій Миколайович.

Реклама
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
У США ліквідували мережі з поширенню наркотиків, які можуть спричинити сексуальну агресію на побаченнях
Підставка для напоїв з детекторною смужкою дозволи...
Реклама
Атрофічний гастрит
Причини розвитку атрофічного гастритуСтадії розвит...
Бактеріальний синусит
Бактеріальний синусит — симптоми, причини та факто...
Реклама
FDA: диклофенак викликає порушення серця
Диклофенак — це препарат із групи НПЗЗ (нестероїдн...
Господарське мило допоможе усунути запах поту та захистить від інфікування
Господарське мило містить мийні речовини, які допо...
Реклама