Дослідження засвідчують: користь бузини для організму

бузина

Це чагарник або невелике деревце з чорними плодами. Білі квіти з’являються на початку літа, а чорні плоди в серпні й вересні.

В народній медицині з неї збирають цвіт, чорні плоди, листя, кору і навіть корінь. Протягом усієї історії людства скромна бузина була відома своїми корисними властивостями. Вважається, що її ягоди майже в 3 рази перевершують за вмістом антиоксидантів журавлину та чорниці. Вони багаті біофлавоноїдами, особливо антоціаном, який відповідає за їхній глибокий фіолетовий (майже чорний) колір.

Загальна користь бузини для здоров’я

Вона має репутацію “суперпродукту” для лікування застуди та грипу, її корисні властивості визнані недавніми клінічними дослідженнями.

Бузина історично використовувалася для лікування:

  • застуди та грипу;
  • астми;
  • артриту;
  • алергії;
  • діабету;
  • закрепів;
  • допомога в зниженні ваги.

У ягодах багато кальцію, калію, марганцю, заліза і фосфору. Калій є необхідним мінералом для контролю кров’яного тиску і серцевого ритму. Мідь і залізо необхідні для утворення червоних кров’яних тілець.

Користь ягід бузини

Допомагає регулювати діяльність кишківника. У ягодах міститься значна кількість харчових волокон на 100 грамів. Вони запобігають закрепам, покращують роботу кишківника, запобігають раку товстої кишки.

З ягід готують сироп. Він має ефект регулювання діяльності кишківника, пом’якшуючи крайні прояви діареї та закрепу.

Чорні плоди багаті біологічно активними речовинами, такими як флавоноїди, антиоксиданти й вітаміни. Вони мають високий вміст вітаміну С, який є потужним імуностимулятором і допомагає зміцнити імунну систему.

Плоди також відомі своїми антиоксидантними властивостями. Антиоксиданти допомагають захищати клітини організму від ушкоджень вільними радикалами та зменшують ризик розвитку різноманітних захворювань, зокрема серцево-судинних захворювань і деяких видів раку.

Що готують із квіток і плодів бузини

Плоди бузини використовуються в кулінарії. Їх додають при приготуванні джемів, варення, компотів та інших десертів. Плоди й квітки використовують для виготовлення ароматних напоїв, таких як квас, чай або соки.

У традиційній медицині її використовують для лікування різних захворювань. Наприклад, відвар із квіток може допомогти при застуді, грипу та лихоманці. Крім того, бузина має протизапальні властивості й може застосовуватися для полегшення симптомів ревматизму та артриту.

Квас із бузини – корисний напій із чудовими властивостями для зміцнення імунної системи та виведення токсинів з організму. У разі ангіни та грипу рекомендується вживати цей напій, оскільки він сприяє пом’якшенню кашлю і прискорює процес одужання.

Важливо зазначити, що під час використання бузини як лікарського засобу потрібно дотримуватися обережності та проконсультуватися з лікарем, особливо якщо у вас є якісь хронічні захворювання або ви приймаєте лікарські препарати.

Проте слід проявляти особливу обережність під час вживання квасу з чорної бузини дітям, вагітним жінкам і матерям, які годують грудьми. Слід зазначити, що офіційна медицина забороняє використання квасу з бузини людям, які страждають на хронічні захворювання або мають алергічні реакції.

Допомагає схуднути

Як і більшість фруктів, вона бідна на білок і має дуже низький вміст жирів, тому сприяє процесу схуднення. Також це пов’язано з впливом на гормональну систему, яка регулює обмін речовин і стимулює метаболізм, а також зі здатністю знижувати апетит.

Варто зазначити, що бузина не є чудодійним засобом для схуднення. Тому для досягнення бажаних результатів необхідно поєднувати її зі здоровим способом життя, включно з правильним харчуванням і фізичною активністю.

Однак перед використанням бузини як доповнення до програми схуднення варто проконсультуватися з лікарем або дієтологом, щоб переконатися в її безпеці та дотримуватись належного дозування.

Бузина захищає від грипу

Було доведено, що вона ефективна проти восьми різних вірусів грипу. Дослідження довело, що вона не тільки стимулює імунну систему, а й безпосередньо пригнічує вірус грипу. Більш того, речовини з ягід дають захист від широкого спектра вірусів грипу, вирішуючи проблему «мутованого грипу».

Попри те, що властивості бузини давно відомі, не слід приймати її замість вакцини проти грипу. 

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама