Горох при панкреатиті: корисне доповнення чи потенційна загроза?

Горох при панкреатиті: корисне доповнення чи потенційна загроза?

Відомо, що при панкреатиты пацієнти намагаються дотримуватися дієти. За цієї хвороби стінки органу запалюються, і він перестає справлятися зі своїм призначенням. Ферменти, які допомагають засвоювати їжу, перестають вироблятися в потрібній кількості та з’являються неприємні ознаки у вигляді гострого болю, дискомфорту, нудоти або навіть блювоти.

Дієтотерапія істотно знижує навантаження на травний орган, допомагає йому м’яко відновитися і полегшує симптоми. Суворе дотримання дієтичних рекомендацій допомагає контролювати запалення і запобігає загостренням.

У рамках дієти за панкреатиту важливо уникати певних продуктів, які погіршують стан пацієнта. Однак на шляху до відновлення підшлункової залози необхідно шукати такі джерела харчування, які збагатять раціон корисними речовинами, що сприятимуть загоєнню і нормалізації функції органу.

Розглянемо, яку роль у харчуванні відіграє горох у разі панкреатиту. Цей продукт відомий, як багате джерело білка і харчових волокон, привертає увагу як потенційно корисний продукт. Однак, перш ніж включити його в раціон, необхідно проаналізувати наукові дані та консультуватися з лікарем, щоб уникнути можливих ускладнень і негативних наслідків.

Розглянемо, як працює підшлункова залоза, як впливає дієтотерапія, а також позитивні й негативні аспекти вживання гороху в разі збоїв у ШКТ.

Підшлункова залоза та її функції

Підшлункова залоза працює у двох напрямках: екзокринному та ендокринному.

Екзокринна робота полягає в секреції травних ензимів, які розщеплюють їжу на простіші компоненти: білки, жири та вуглеводи.

Ендокринна функція – не що інше, як вироблення гормонів: інсуліну та глюкагону, які утилізують цукор у крові.

Дієтотерапія при панкреатиті

Коли відбувається нестача ензимів, необхідних для нормальної травної діяльності, виникають проблеми із засвоєнням поживних речовин і з’являється сильний біль або дискомфорт. Правильне харчування за панкреатиту зменшує навантаження на орган, сприяючи його відновленню.

Дієта за панкреатиту має бути такою:

  • легкозасвоювані продукти, багаті білками з низьким вмістом жиру;
  • обмеження жирів, які стимулюють вироблення травних ферментів;
  • обмеження міцних спецій і смаженої їжі.

Корисні властивості гороху

Зернобобові, до яких належить горох, позитивно впливають на організм, зокрема й на пацієнтів із панкреатитом, завдяки вмісту таких поживних речовин:

  1. Протеїни.

Білки відіграють важливу роль у будівництві клітин для організму. Важливо відзначити, що білок гороху є рослинним білком, який має низький вміст насичених жирів. Це робить його хорошою альтернативою тваринним джерелам білка.

  1. Харчові волокна.

Це відмінне джерело харчових волокон. Клітковина підтримує здоров’я травної системи, стимулюючи перистальтику кишківника і запобігаючи закрепам.

  1. Вітаміни та мінерали.

Горох містить важливі вітаміни, такі як вітамін В6 і фолат (вітамін В9). Вітамін В6 відіграє роль в обміні амінокислот, а фолат необхідний для утворення кров’яних клітин і нормального функціонування нервової системи. Селен захищає від ракових клітин.

  1. Низький рівень жиру.

Горох містить дуже мало жирів, і більша частина з них є поліненасиченими жирними кислотами, які вважаються більш сприятливими для здоров’я серця порівняно з насиченими жирами.

  1. Багате джерело енергії.

Вуглеводи в горосі надають організму довгострокову енергію, що особливо важливо для пацієнтів, чиї травні можливості обмежені через хворобу.

  1. Антиоксиданти.

Антиоксиданти, такі як вітамін С і кверцетин, сприяють захисту клітин організму від ушкоджень, спричинених вільними радикалами.

Вплив гороху на стан панкреатиту

Під час розгляду впливу гороху в разі панкреатиту необхідно врахувати як його позитивні, так і можливі негативні аспекти. Попри те, що бобові мають безліч корисних властивостей, їхній вплив на підшлункову залозу для пацієнтів із панкреатитом досить відчутний.

Можливі негативні аспекти

  1. Підвищене утворення газів.

Спричиняє утворення газів у шлунково-кишковому тракті через високий вміст харчових волокон.

  1. Підвищене навантаження.

У ньому на 100 грамів міститься 11 грамів клітковини. Для перетравлення такої кількості харчових волокон потрібне активне виділення травних ферментів підшлунковою залозою. У пацієнтів із панкреатитом ця функція порушена, тому є ризик появи діареї та кишкових кольок.

Рекомендації щодо вживання гороху в разі панкреатиту

  1. Консультація з лікарем.

Перш ніж включити горох у разі панкреатиту у свій раціон, необхідно звернутися за консультацією до лікаря або дієтолога.

  1. М’яка обробка.

Приготування має бути м’яким, щоб зменшити потенційне подразнення на орган. Уникайте смаження, обирайте варіння або тушкування. Крім того, сухий горох перед варінням необхідно замочувати в холодній воді щонайменше на 4-5 годин, регулярно змінюючи холодну воду.

  1. Моніторинг реакції організму.

Після введення продукту в раціон важливо уважно стежити за реакцією організму. Якщо виникають негативні симптоми, такі як погіршення травлення, посилення болю або черевних розладів, необхідно негайно звернутися до лікаря.

Альтернативи

Якщо у пацієнта виникають побоювання щодо вживання гороху, існує низка інших продуктів, які збагачують раціон корисними речовинами. Зелені овочі, такі як шпинат, броколі та зелена квасоля, також містять білок і харчові волокна, при цьому їхній вплив на підшлункову залозу менш інтенсивний.

Висновок

Питання про вживання гороху при панкреатиті потребує індивідуального підходу. Продукт має низку поживних речовин, і водночас він впливає на підшлункову залозу, особливо в гостру фазу панкреатиту. У фазу стійкої ремісії припустиме вживання свіжого зеленого горошку у вигляді салатів, додавання в супи та другі страви.

Тому до внесення будь-яких змін у раціон, необхідно проконсультуватися з лікарем і дієтологом, щоб переконатися, що вживання гороху буде безпечним і корисним для конкретного пацієнта.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама