Халва при панкреатиті – ласощі чи небезпечна спокуса?
Панкреатит – це серйозне захворювання підшлункової залози, яке характеризується запаленням цього органу. Однією з ключових стратегій лікування панкреатиту є дієтотерапія, яка покликана знизити навантаження з підшлункової залози і налагодити її роботу.
У цій статті ми розглянемо, чи можна вживати халву за панкреатиту і як це впливає на організм пацієнта.
Як діє халва при панкреатиті на організм
Халва – це східні ласощі, які готують із кунжуту, соняшникового насіння, кунжутної олії, меду і цукру. Продукт часто зустрічається в різних варіаціях і входить у традиційне харчування в багатьох країнах Близького Сходу, Північної Африки, Центральної та Південної Азії.
Панкреатит – це запалення стінок підшлункової залози. Орган не справляється зі своїми функціями так, як раніше. Основна його роль – виробляти ферменти, які б розщеплювали білки, вуглеводи та жири. При цьому захворюванні запалена залоза часто приносить різні неприємні симптоми, як-от біль, діарея, нудота та блювання.
Існує кілька чинників, які необхідно враховувати, перш ніж додавати халву в раціон у разі панкреатиту:
- Жирність.
Велика кількість жирів у халві посилює симптоми панкреатиту. Рясне виділення травних ферментів підшлункової залози погіршує запалення і викликає хворобливі відчуття.
- Цукор.
Халва зазвичай солодка, і містить значну кількість цукрової патоки. Високий рівень цукру в крові призводить до утворення каменів, які погіршують стан пацієнта, а також провокує приєднання ще однієї хвороби – холециститу.
- Калорійність.
За панкреатиту пацієнтам важливо стежити за калорійністю їжі, щоб уникнути перевантаження організму. Занадто калорійні продукти призводять до збільшення ваги, що небажано для хворих з панкреатитом.
- Індивідуальна непереносність.
Кожен організм індивідуальний, і реакція на їжу також часто відрізняється. Деякі пацієнти з панкреатитом переносять халву без помітних проблем, тоді як в інших навіть невелика кількість цих ласощів викликає негативні наслідки.
Запобіжні заходи
У зв’язку з перерахованими вище факторами, вживання халви при панкреатиті може бути небезпечним і небажаним для більшості пацієнтів. Однак, якщо стан пацієнта дозволяє це використовувати, лікарі можуть допустити можливість включення халви у свій раціон, за умови дотримання певних правил:
- Контроль порцій.
Якщо лікар вирішить дозволити вживання халви, важливо дотримуватися контролю порцій. Маленька кількість халви один раз на тиждень може бути безпечним варіантом, але вживання її у великих кількостях або часто слід уникати.
- Комбінування з іншими продуктами.
Халву можна комбінувати з іншими продуктами, багатими на клітковину та поживні речовини. Наприклад, змішати її з нежирним йогуртом і свіжими фруктами.
- Контроль стану.
При включенні халви в раціон, важливо уважно стежити за реакцією організму. Якщо виникають будь-які негативні симптоми, слід негайно припинити вживання халви й проконсультуватися з лікарем.
Халва за гострого панкреатиту
Як вже зазначалося вище, панкреатит вимагає особливої уваги до раціону пацієнта, і вибір їжі має ґрунтуватися на стані здоров’я, ступені запалення підшлункової залози та індивідуальних особливостях організму.
У разі гострої фази панкреатиту рекомендується відмовитися від вживання важкої, жирної та смаженої їжі, оскільки це посилює і без того запалений стан підшлункової залози, а також з’являються такі симптоми:
- нудота;
- блювота;
- інтоксикація;
- болі в шлунку;
- діарея.
Крім того, висока жирність підвищує навантаження на шлунково-кишковий тракт, спричиняючи хворобливі відчуття і несприятливі наслідки.
Халва, як правило, має високий вміст жирів, які містять насіння і горіхи. Високий вміст жиру зі свого боку відповідає за утворення шлункового соку. Тому не слід вживати халву під час загострення захворювання.
Рослинна клітковина також сильно подразнює слизову шлунка. У підсумку пацієнт відчуває біль у шлунку, метеоризм і діарею.
Також, слід звернути увагу на кількість цукру в халві. Зайва кількість цукру підвищує рівень глюкози в крові, що несприятливо позначається на роботі підшлункової залози. Серйозного навантаження і запалення зазнає ендокринний апарат, тому варто звертати увагу на вміст цукру в їжі, включно з халвою.
Замість халви, пацієнти з панкреатитом можуть звернути увагу на інші безпечні та корисні ласощі. Наприклад, це можуть бути нежирні молочні продукти, свіжі фрукти, горіхи без смаження і додавання олій, мед (в обмежених кількостях) або насіння. Хоча, не варто забувати, що за загостреної фази навіть альтернативні солодощі протипоказані.
Халва у стадії ремісії
Якщо ви впевнені, що у вас почалася ремісія і дуже хочеться спробувати ці ласощі, можна пошукати спеціальні варіанти халви з низьким вмістом жирів або без додавання олій. Допустима норма ласощів – 20-30 грамів на день.
Крім жирів і цукру під час вживання халви за панкреатиту також слід звернути увагу на вміст інших компонентів, таких як арахіс або горіхи, які присутні в деяких варіантах халви. Арахіс і горіхи важко засвоюються і спричиняють додаткове навантаження на підшлункову залозу. Краще вибирати халву з простим складом, без добавок.
У стадії ремісії, якщо не перевищувати норму халви, то вона приносить користь організму, яка проявляється в такому:
- поповнює нестачу енергії;
- служить профілактикою атеросклерозу;
- завдяки вітаміну Е покращує стан шкіри;
- корисна для репродуктивної функції;
- зміцнює серцевий м’яз;
- джерело магнію, який необхідний для нервової системи.
Висновок
Халва – смачні та популярні ласощі, однак важливо, щоб вони ще й приносили користь. Як відомо, панкреатит – це не та хвороба, за якої буде безпечним безконтрольне вживання солодощів. Високий вміст жирів, цукру та клітковини може призвести до небажаних симптомів.
Пацієнтам із панкреатитом рекомендується спостерігатися в лікаря та дотримуватися спеціальної дієти, яка допоможе полегшити роботу підшлункової залози та увійти в стадію одужання.