Корисні властивості чорного кмину та його застосування в медицині

семена черного тмина

Насіння чорного кмину, в народі відоме як нігелла сатіва – це плоди трав’янистої рослини. Маленькі зернятка – справжній скарб рослини, яка росте в регіонах Середнього Сходу і на півночі Африки.

Здавна господині щедро приправляли чорним кмином різноманітні страви. У традиційній медицині насіння також знайшло застосування. Дізнаємося, які корисні властивості роблять продукт унікальним, а також про можливу шкоду насіння чорного кмину.

Вміст чорного кмину та його вплив на організм

Це маленьке насіння містить безліч активних речовин, більшість із них наука ще не вивчила досконало. Крім вітамінів, мінералів, корисних мікроелементів насіння є ще справжньою скарбницею біотину та антиоксидантів. Один із корисних і рідкісних антиоксидантів, відомий як тимохінон, діє таким чином:

  • знімає запалення;
  • усуває помірний біль різної етіології;
  • допомагає в боротьбі з бактеріями, вірусами і грибками;
  • знищує паразитів та їхні личинки;
  • зміцнює імунітет;
  • має протиракову дію.

Тимохінон працює настільки ефективно, що його порівнюють з аспірином. Він допомагає підняти знижений рівень гемоглобіну та еритроцитів. Також його чудові властивості допомагають запобігти утворенню ниркових каменів і відновлюють печінку після згубного впливу алкоголю та інших токсинів.

Крім того, це цінне насіння використовують у косметології як ефективний засіб, зміцнюючи цибулини волосся, а також усуваючи лупу та себорею. Також воно діє як ранозагоювальний, антисептичний засіб.

Недавні дослідження підтвердили користь насіння чорного кмину в разі алергічних реакцій. Воно полегшує симптоми риніту, атопічного дерматиту та бронхіальної астми.

Тимохінон робить чорний кмин цінним продуктом для хворих на діабет оскільки регулює рівень глюкози і стимулює вироблення інсуліну. Крім того, він чинить доброчинний вплив на шлунково-кишковий тракт, запобігаючи ушкодженням, позбавляючи метеоризму і запорів, знімаючи симптоми рефлюксу.

Чорний кмин також відомий своєю здатністю підтримувати імунну систему і зміцнювати здоров’я серця. Дослідження показали, що насіння знижує рівень холестерину і приводить у норму підвищений кров’яний тиск.

Шкода чорного кмину

Однак, як і з будь-яким продуктом, є деякі потенційні негативні аспекти. Деякі люди відчувають алергічну реакцію на чорний кмин або його насіння. Вживання чорного кмину у великих дозах спричиняє шлункові розлади, як-от нудота і блювота. Важливо пам’ятати, що чорний кмин – це не панацея і його не слід використовувати як заміну медичного лікування.

Перед вживанням чорного кмину в будь-якій формі, рекомендується проконсультуватися з лікарем або дієтологом, особливо якщо у вас є будь-які медичні проблеми або ви приймаєте ліки.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама