Користь часнику для здоров’я та його значення в раціоні людини

часник

Часник – це не тільки відома овочева приправа, а ще й неймовірно корисний продукт для організму людини. Його цінність ґрунтується на багатому складі поживних речовин, антиоксидантів та активних сполук. Розглянемо різні переваги та користь часнику. Чому його варто регулярно додавати до свого меню й кому він противопоказаний.

Корисні елементи в шматочку часнику

В одному зубчику міститься ціле джерело корисних речовин, які відіграють важливу роль у підтримці здоров’я організму:

  • вітаміни групи В6, В1, В2, С, РР;
  • молібден;
  • калій;
  • сірка;
  • хром;
  • марганець;
  • селен і багато інших.

Крім вітамінів і корисних мікроелементів у ньому також міститься аліцин. Це біологічно активна речовина, яка має протизапальні властивості. Аліцин утворюється, якщо часник подрібнити або ретельно пережувати.

Корисна дія часнику

Одна з найголовніших переваг полягає в його позитивному впливі на серце і судини. Недавні дослідження свідчать, що коли в меню регулярно присутній часник, то рівень холестерину в крові помітно знижується, а з ним падає й артеріальний тиск та зміцнюються стінки судин. Це особливо важливо для запобігання розвитку атеросклерозу і гіпертонії.

Часник також доброчинно впливає на захисні сили організму, допомагаючи організму справлятися із застудою та ГРВІ. Наукові дослідження свідчать про ефективність часнику проти шкідливих бактерій і вірусів.

Ще одні дослідники дійшли висновку, що часник має протиракові здібності. Він допомагає організму попереджати появу окислювальних клітин.

Завдяки величезній кількості антиоксидантів, він дає захист клітинам мозку від пошкоджень і руйнувань. Тому овоч у раціоні літніх людей помітно знижує ймовірність хвороби Альцгеймера.

Позитивний вплив часник чинить і на ШКТ, печінку та жовчні протоки. Він стимулює вироблення жовчі, що сприяє кращому травленню і засвоєнню поживних речовин.

Крім того, він має протигрибкові властивості, які корисні під час лікування грибкових інфекцій кишківника. Він також зміцнює кишкову флору і підтримує здоров’я кишківника загалом.

Користь часнику для жіночого здоров’я

Він має свої особливості в користі для кожної статі. Наприклад, у всіх випадках сповільнюється процес старіння. Жінки після 50 років, які постійно включають до свого раціону часникові продукти, значно менше страждають на остеоартроз або принаймні легше переносять його. Такого висновку шляхом експериментів дійшла міжнародна група вчених.

Інші дослідження свідчать, що регулярне вживання часнику знижує ризик розвитку раку молочної залози. Крім того, овоч допомагає впоратися з деякими симптомами передменструального синдрому, такими як дратівливість, мігрень і депресія.

Користь часнику для чоловічого здоров’я

Для чоловічої частини населення варто виділити корисні властивості часнику у вигляді позитивного впливу на репродуктивну систему, потенцію, а також стимулює чоловічий гормон тестостерон, що важливо під час набору м’язової маси.

Також нещодавні дослідження допомогли вченим дійти висновку, що він чинить захисну дію на уражену етанолом печінку.

Шкода та протипоказання

Попри всю користь часнику, він має також можливі побічні ефекти та протипоказання, які слід враховувати:

  • дискомфорт у вигляді печії, діареї, здуття;
  • взаємодія з препаратами, які розріджують кров;
  • алергічні реакції, які проявляються як висип, свербіж, кашель і навіть астма.

Запах у часнику настільки сильний, що в деяких людей може викликати неприємні відчуття. У такому разі потрібно негайно провітрити приміщення або вийти на свіже повітря.

Висновок

Часник – це цінний і корисний для здоров’я продукт. Його регулярне вживання може допомогти знизити ризик серцево-судинних захворювань, зміцнити імунну систему, поліпшити роботу травної системи й навіть сприяти профілактиці раку молочної залози. Однак перед збільшенням його споживання або вживанням часнику у вигляді додаткових препаратів, рекомендовано проконсультуватися з лікарем, щоб врахувати індивідуальні особливості та протипоказання.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама