Користь фолієвої кислоти: заряд життєвої сили

продукти з фолієвою кислотою

Фолієва кислота – це вітамін В9, який належить до групи водорозчинних корисних речовин. Міститься в природному середовищі та в медпрепаратах. Якщо в раціоні завжди будуть листові овочі, цитрусові фрукти, злакові, яйця і мед, то організм отримуватиме фолієву кислоту з цих харчових продуктів. Єдиний недолік мікроелемента – з їжі він засвоюється лише на 50%. Лікарська форма приймається нашим організмом на 85%, тому часто лікарі прописують цей вітамін вагітним жінкам.

Користь фолієвої кислоти

Вітамін В9 вважається вітаміном для зародження життя. Недарма парам, які планують зародити нове життя, рекомендується приймати цей корисний елемент. Перелічимо основні переваги фолату:

  • бере участь у формуванні ДНК і РНК;
  • регулює білковий обмін;
  • розщеплює гомоцистеїн, який у великих кількостях буває шкідливим;
  • допомагає отримувати максимальну вигоду з харчових продуктів;
  • сприяє перетворенню вуглеводів на глюкозу;
  • бере участь у кровотворенні.

Таким чином, водорозчинний вітамін діє як свого роду «батарейка», яка заряджає нас життєвою енергією.

Фолієва кислота – ймовірна шкода

Зазвичай у фармакологічних добавках міститься 800 мкг і більше. Доросла добова доза – 400 мкг, а для вагітних жінок – до 600 мкг.

Якщо надто довго і безконтрольно приймати вітамін В9, то це може призвести до перекосу в обміні вітамінів. Наприклад, починається гостра нестача вітамінів В12 і В6. Після чого можуть початися проблеми з нирками, нервовою системою та анемія.

До того ж нещодавно медики дійшли висновку, що фолієва кислота збільшує шанс появи онкозахворювання.

Також варто зазначити, що фолат вступає в реакцію з певними медикаментами. Тому важливо приймати препарат тільки за призначенням лікаря.

Що корисного у фолієвій кислоті для жінок

Як вже було зазначено, вітамін В9 відіграє важливу роль для вагітних або тих, хто планує вагітність. Вона запобігає дефектам під час розвитку плода, наприклад, спінальних і нейтральних трубок у новонароджених.

Тому важливо переконатися, що майбутні мами отримують достатню кількість вітаміну. Для цього лікарі, які спостерігають майбутніх мам, призначають препарати фолієвої кислоти.

Крім того, фолієва кислота позитивно впливає на загальне здоров’я жінки. Вона допомагає підтримувати нормальний рівень гормонів і бере участь у виробництві еритроцитів.

Крім того, вітамін В9 робить волосся гарним, нігті міцними, шкіру здоровою, що особливо актуально для жінок різного віку.

Що корисного у фолієвій кислоті для чоловіків

Вітамін В9 чинить корисну дію на репродуктивне здоров’я чоловіків. Вона сприяє поліпшенню якості сперми й підтримує здоров’я чоловічих статевих органів. Фолат відіграє важливу роль у процесі поділу клітин і синтезі ДНК, що сприяє правильному формуванню сперматозоїдів. Тому під час планування вагітності важливо, щоб і чоловік, і жінка отримували достатню кількість фолієвої кислоти. Це забезпечує оптимальні умови для запліднення та розвитку здорової дитини.

Також фолат відіграє важливу роль у підтримці здоров’я нервової системи. Він бере участь у синтезі нейротрансмітерів, таких як серотонін, норадреналін і дофамін, які необхідні для нормального функціонування мозку і нервової системи. Регулярне споживання фолієвої кислоти знижує ймовірність розвитку неврологічних проблем, таких як депресія, аутизм і хвороба Альцгеймера.

На закінчення, фолієва кислота має значну користь як для здоров’я жінок, так і чоловіків. Вона сприяє поліпшенню репродуктивного здоров’я, підтримує нормальний рівень гомоцистеїну та забезпечує правильне функціонування нервової системи.

Якщо фолієва кислота надходитиме в достатній кількості, то це дасть змогу зберегти здоров’я нації.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама