Користь кизилу: скарбниця вітамінів для організму

кизил

Кизил цінується своїми цілющими властивостями, за що його здавна використовують народні лікарі.

Чим корисний кизил

Кизил є скарбницею вітамінів А, С та Р та металів, таких як залізо, кальцій, марганець, мідь, цинк, магній, фосфор. У ньому також є корисні кислоти, пектин, бета-каротин, флавоноїди та цукор. Завдяки їхньому вмісту він має багато цілющих якостей.

Кизил: користь для імунітету та кровообігу

Запобігає розвитку анемії. Кизил містить залізо, яке доставляє кисень клітинам. За його дефіциту розвивається гіпоксія та навіть анемія.

Нормалізує роботу шлунка. Дубильні речовини кизилу мають загальнозміцнювальні та оздоровчі властивості.

Підтримує роботу кровоносної системи. Згідно з дослідженням вчених Вроцлавського університету (Польща), споживання кизилу покращує стан кровоносних судин та знижує ризик розвитку атеросклерозу.

Має протизапальну дію завдяки вмісту іридоїдів. Вони знижують у крові рівень холестерину та ліпідів, що цілюще позначається на стані серцево-судинної системи. Також кизил має знеболювальну дію та нормалізує роботу нирок.

Чим корисний кизил для жінок. Його ягоди сприятливо впливають на кровоносні судини, що дозволяє відновити втрату крові після менструації.

Чим корисний кизил для чоловіків. Ягоди кизилу можуть зміцнювати як м’язову, так і нервову системи. Це допомагає швидше відновити сили після фізичного навантаження. Крім того, вони можуть підвищувати потенцію та нормалізувати функціонування сечостатевої системи.

Чим корисний кизил для дітей. Він зміцнює імунітет та зменшує симптоматику розладів шлунка. Це робить кизил корисним продуктом для дитячого харчування.

Сушений кизил: користь мінімальна?

Кизил можна споживати як свіжим, так і сушеним. Свіжий кизил має ніжну структуру, сушений — більш щільну. Він також більше, ніж свіжий кизил, містить антиоксидантів, флавоноїдів та пектинів. При цьому має тривалий термін зберігання. Всупереч тому, що сушений кизил користь має очевидну, у деяких випадках його споживання слід обмежити.

Сушений кизил містить багато клітковини та кислот. У людей, які страждають на хронічні захворювання травної системи, це може викликати здуття живота, гази або діарею.

У сушеному кизилі багато цукру, споживання якого підвищує рівень глюкози у крові. З цієї причини хворим на цукровий діабет слід віддати перевагу свіжому кизилу.

Свіжі ягоди кизилу користь та шкоду мають. Вони підвищують артеріальний тиск, тому хворі на гіпертонію повинні споживати їх помірно і тільки в першій половині дня.

  • Свіжий кизил може спричинити подразнення шлунка. Тому від нього краще відмовитися тим, у кого спостерігається підвищена кислотність шлункового соку, виразка шлунка або дванадцятипалої кишки.
  • У кизилі є оксалати. Вони можуть накопичуватися в нирках і цим сприяти утворенню каменів. Тому нефрологічним хворим не рекомендується вживати велику кількість свіжого кизилу.
  • Алергія на ягоди може спричинити перехресну алергію на кизил. Тому людям, схильним до алергії, слід обережно споживати його.

Варення з кизилу: користь у кожній ложці

Кизил заведено заготовляти на зиму. У яких випадках найбільше зберігає кизил користь?

Чай із кизилу. Листя кизилу користь мають не менше, ніж ягоди. Вони допомагають зміцнити імунітет, покращити роботу травлення та захистити організм від простудних та хронічних захворювань. Для приготування кизилового чаю залийте листя окропом, дайте настоятися 10–15 хвилин і розлийте по чашках.

Настоянка з кизилу користь надасть при лікуванні простудних захворювань та шкірних інфекцій, таких як екзема. Для її приготування покладіть 1 склянку свіжих ягід кизилу в скляну банку, залийте 500 мл горілки та дайте настоятися протягом двох-трьох тижнів. Після цього процідіть настойку і використовуйте перорально або зовні, для компресів.

Варення з кизилу користь має завдяки вмісту вітаміну С та інших мікроелементів. Вони допомагають зміцнити імунітет та нормалізувати роботу серцево-судинної системи.

Компот із кизилу користь має завдяки вмісту пектину, який покращує роботу шлунково-кишкового тракту та перистальтику кишківника.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама