Користь петрушки для здоров’я

петрушка

Це трав’яниста рослина, яка чудово прикрашає страви в кулінарії, використовується як приправа, а також сприятливо впливає на організм. Перелічимо головні дії такої корисної рослини для здоров’я:

  1. Багата на вітаміни А, С, К і фолієву кислоту. Вона також містить мінерали, такі як калій, кальцій, магній, залізо і мідь.
  2. У ній містяться антиоксиданти: каротиноїди та флавоноїди. Їхнє основне завдання – захистити організм від шкоди вільних радикалів і знизити ймовірність виникнення деяких захворювань, включно із серцево-судинними захворюваннями та раком.
  3. Корінь має протизапальні та сечогінні властивості. Наприклад, з нього виготовляють «Уронефрон», медичний препарат, який знімає запалення органів сечостатевої системи, покращує функцію нирок і усуває набряки.
  4. Волокна сприяють нормалізації травного процесу та підтримці здорової мікрофлори кишківника.
  5. Вміст вітаміну С в цій зеленій рослині більше, ніж у лимоні у 2 рази. Завдяки цьому споживання петрушки дає змогу зміцнити імунну систему та захистити організм від різних інфекцій і хвороб.
  6. Вітамін К відіграє важливу роль у кровотворенні, формуванні та зміцненні кісток і м’язової тканини. З’їдаючи всього 10 грамів зелені на день, потреба в цьому вітаміні повністю задовольняється.
  7. Стимулює утворення і виведення жовчі, що сприяє поліпшенню травлення і полегшенню роботи печінки. Це особливо корисно за жовчнокам’яної хвороби чи інших розладів жовчного міхура.

Але як то кажуть, усе добре в міру. Тому важливо їсти її з поміркованістю та враховувати індивідуальні особливості організму. Людям, які приймають певні ліки або страждають на певні захворювання, краще буде звернутися за консультацією до свого лікаря.

Користь петрушки для здоров’я жінок

Жінки, у яких в раціоні регулярно присутня петрушка, отримують прекрасний ефект від впливу зелені на свій організм. Наприклад, завдяки рослинним фітоестрогенам відбувається регулювання менструального циклу. Шкіра обличчя отримує приємний бонус – завдяки своєму багатому вмісту вітамінів і антиоксидантів, сприяє виробництву колагену, покращує тонус і стимулює оновлення клітин.

Жінки, які схильні до частих застудних захворювань, додаючи зелень до свого раціону, отримують додатковий захист від вірусів та інфекцій.

Особливо корисно вживати рослину жінкам після 50 років, під час менопаузи, щоб уникнути ймовірності розвитку остеопорозу. Завдяки вітаміну К поліпшується обмін речовин у м’язах, а кістки стають міцнішими.

Також у разі накопичення отруйних речовин в організмі корисно вживати петрушку. Вона виводить зайву рідину й токсини з організму. Це особливо корисно для жінок, які страждають на збої в роботі нирок і сечовидільної системи.

Зелень низькокалорійна і доволі часто входить у всілякі дієти як допоміжний елемент. З неї готують різноманітні коктейлі, смузі. Також вона відмінно регулює вагу завдяки своїм протинабряковим властивостям і замінює кількість солі в стравах без втрати смаку.

І останнє, що важливо виділити серед переваг петрушки для жінок, у яких спостерігаються проблеми зі шлунково-кишковим трактом. Волокна в рослині покращують травлення і запобігають закрепам.

Користь для чоловіків

Здатна позитивно впливати на здоров’я чоловіків за кількома аспектами:

  1. Поліпшення потенції та сексуальної функції. Наприклад, амінокислота аргінін покращує кровообіг, зокрема в ділянці статевих органів.
  2. Здоров’я передміхурової залози. Вітаміни А і С, антиоксиданти й фітохімічні сполуки мають протизапальні властивості й знижують ризик розвитку простатиту.

Крім вживання петрушки в їжу, її можна також використовувати у вигляді відварів, соків або додавати в салати й страви. Однак перед використанням трави, як лікувального засобу або добавки до дієти, рекомендується проконсультуватися з лікарем або дієтологом, особливо якщо у вас є будь-які медичні проблеми або ви приймаєте ліки.

Користь насіння петрушки

Стисло перерахуємо, чим корисне насіння:

  1. Зміцнює захисні сили організму завдяки антиоксидантам.
  2. Кармінативні властивості зменшують газоутворення, стимулюють травні процеси та покращують загальну роботу ШКТ.
  3. Аналогічно як і листя, насіння має сечогінні властивості.
  4. Знижує запалення в організмі.
  5. Регулює рівень естрогену в організмі.

Насіння має більш дієву силу, ніж її маківка. Наприклад, у ньому міститься висока концентрація ефірної олії – до 7%, тоді як у листі всього 0,3%.

Кому петрушка може завдати шкоди

Попри всі плюси зелені, важливо пам’ятати, що вона може чинити й негативний вплив. Тому її слід вживати помірно і в рамках різноманітного та збалансованого раціону.

Ось деякі з можливих негативних аспектів:

  1. Алергічні реакції.

Якщо у вас є відома алергія на петрушку або на інші рослини родини зонтичних, такі як морква, селера або аніс, варто бути обережним із вживанням петрушки.

  1. Взаємодія з ліками.

Може впливати на ефекти деяких ліків, таких як протисудомні засоби, антикоагулянти або діуретики.

  1. Високий вміст оксалатів.

Якщо у вас є схильність до утворення каменів у нирках або якщо у вас вже є камені, варто обмежити споживання петрушки або проконсультуватися з лікарем.

  1. Вплив на вагітність.

У великих кількостях петрушка може викликати скорочення матки. Тому під час вагітності, особливо в 1 триместрі, варто обмежити споживання цієї зелені.

Важливо зазначити, що ці проблеми належать до окремих випадків і зустрічаються рідко. Більшість людей можуть споживати петрушку в розумних кількостях без будь-яких негативних наслідків.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама