Користь хурми: перешкоджає розвитку гіпертонії, раку та захищає зір

хурма

Поживні та лікувальні властивості хурми першими оцінили жителі Китаю та Японії, звідки вона родом. З того часу ця «їжа богів» популярна у багатьох країнах. Однак слід пам’ятати, що має хурма користь і шкоду.

Користь хурми для організму людини

Користь хурми для організму величезна. Вона є джерелом вітамінів групи В, а також А, С, Е, К, та мінералів, таких як кальцій, магній та мідь. Крім цього багата каротиноїдами та поліфенолами.

Користь хурми

Має протиракові властивості. Згідно з дослідженнями, хурма перешкоджає розвитку онкологічних клітин та програмує їх на загибель.

Знижує рівень у крові ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), або «поганого» холестерину, тригліцеридів та ліпідів, що сприятливо позначається на стані кровоносних судин. Це допомагає уникнути таких небезпечних захворювань, як гіпертонія чи атеросклероз.

Зберігає зір та знижує ризик розвитку макулярної дегенерації завдяки вмісту бета-каротину. Також вчені довели, що споживання хурми дозволяє запобігти пошкодженню кришталика та утворенню катаракти.

Покращує стан шкіри, запобігає її старінню та захищає від шкідливих впливів навколишнього середовища завдяки вмісту вітаміну Е.

Зменшує апетит і сприяє схудненню завдяки низькому вмісту калорій та високому вмісту клітковини.

Особливо популярні два види хурми: «Корольок» та «Шарон». Крім звичних лікувальних якостей, вони мають ще й додаткові.

Хурма «Корольок»: користь для імунітету

Хурма «Корольок» має більш солодкий смак і м’яку текстуру, ніж звичайна хурма. Це пояснюється тим, що вона містить більше цукру і має ніжну шкірку. Також цей сорт відрізняється високим рівнем флавоноїдів та каротиноїдів, які запобігають розвитку деяких захворювань, у тому числі й онкологічних.

Користь хурми «Корольок»

  • поліпшує травлення;
  • зміцнює імунну систему;
  • захищає організм від інфекцій;
  • покращує стан шкіри та зору.

Через високий вміст цукру лікарі рекомендують цей сорт хурми вживати у помірних кількостях.

Хурма «Шарон»: користь для хворих на діабет

Хурма сорту «Шарон» є гібридом, отриманим внаслідок схрещування звичайної хурми та яблука. На відміну від звичайної хурми, така хурма містить більше цукру. Це надає їй не тільки солодкий смак, але й сприяє підтримці нормального рівня глюкози у крові.

Користь хурми «Шарон»

  • знижує ризик таких захворювань, як рак та діабет;
  • покращує травлення та не допускає появу запорів;
  • підвищує активність;
  • сприяє зменшенню ваги.

Користь хурми для жінок та чоловіків

Експерти відзначають цілющі впливи хурми на чоловіків та жінок. Які вони?

Хурма: користь для жінок

Впливає на нервову систему та сприяє відновленню душевної рівноваги. Це допомагає зменшити прояв симптоми під час менопаузи.

Сприяє виведенню токсини з організму, що покращує колір шкіри.

Завдяки вмісту заліза підвищує рівень гемоглобіну у крові. Це допомагає не тільки запобігти розвитку анемії, але й позбутися набряків.

Хурма: користь для чоловіків

  • Хурма містить кальцій, магній та селен, які захищають здоров’я передміхурової залози.
  • Чоловіки більше схильні до стресів, ніж жінки. Тому їм слід споживати хурму, яка цілюще впливає на нервову систему.
  • Хурма зміцнює здоров’я судин. Це важливо для чоловіків, які схильні до розвитку інфарктів, інсультів та інших серцево-судинних захворювань.

Хурма: шкоди можна уникнути

Лікарі зазначають, що має хурма користь та шкоду. Щоб уникнути її побічних дій, слід пам’ятати.

Хурма: шкода

Містить високий рівень цукру, тому його потрібно вживати в помірній кількості.

Може спричинити алергічну реакцію у людей, схильних до алергії. Також цей фрукт може стати причиною розвитку блювання та діареї.

У складі хурми є оксалати, які перешкоджають засвоєнню кальцію організмом. Тому людям, які страждають від каменів у нирках або зниженій функції щитоподібної залози, слід обмежувати вживання хурми.

Не лише свіжа, а й сушена хурма може стати причиною нездужання. Лікарі зазначають, що багато людей, які люблять сушену хурму, скаржаться на сухість у роті. Вони пояснюють це тим, що хурма має високу концентрацію таніну. Ця речовина, яка надає фрукту терпкого смаку, взаємодіє з кислотами в шлунку, в наслідок чого застигає та утворює безоар, або скупчення неперетравлених залишків їжі. Ця грудка щільної речовини може блокувати кишківник і викликати безліч проблем із травленням.

Таким чином, у хурми користь і шкода для шлунка очевидні. Всупереч тому, що вона сприяє покращенню травлення, хурма може стати причиною його розладу. Про це слід пам’ятати всім шанувальникам цього східного плоду.

За словами експертів, помірне споживання дозволить отримати користь хурми та ніколи не зазнати її побічних ефектів.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама