Користь і шкода куркуміну – застосування в народній і сучасній медицині

куркумін

Куркумін – це основний компонент куркуми, золотого кореня багаторічної рослини, який вважається близьким родичем імбиру.

Куркумін став відомим завдяки своєму високому терапевтичному потенціалу. Останнім часом його активно почали використовувати як протизапальний, антидіабетичний і протираковий засіб. У народній медицині Індії, Азії, Африки та Китаю його здавна використовують для лікування і профілактики багатьох захворювань. 

Останні відкриття про користь куркуміну

На сьогодні клінічні дослідження користі куркуміну досі проводяться. Тому нещодавно з’явилися оновлені дані, що куркумін лікує на клітинному рівні. Особливо він ефективний при лікуванні артритів, хвороби Альцгеймера та допомагає в загоєнні ран. 

Останні дослідження розкрили дивовижну здатність куркуміну брати участь у регенерації клітин. 

Куркумін також відомий як успішний засіб для боротьби з раковими клітинами. Він виводить вільні радикали з організму, а завдяки своїй антиоксидантній властивості ліпше зміцнює імунну систему, ніж вітамін C. Дослідження щодо цього компонента ще не закінчені і, можливо, нам має бути ще багато чого довідатися про користь чи шкоду куркуміну.

Користь куркуміну

Поки сучасна медицина заявляє про нові відкриття впливу куркуміну на організм людини, його давно застосовують у народній медицині в разі таких захворювань:

  • грип та ГРЗ;
  • онкозахворювання;
  • захворювання печінки;
  • проти глистових інвазій;
  • остеоартрит;
  • анемія;
  • серцеві захворювання;
  • підвищений артеріальний тиск;
  • зубний біль;
  • хвороба Паркінсона та Альцгеймера.

Шкода куркуміну

Стрімке поширення популярності куркуми та куркумінових добавок може викликати побоювання в людей, які не знайомі з її потенційними побічними ефектами. 

Їхні побоювання цілком виправдані, адже в окремих випадках куркумін здатен викликати індивідуальну негативну реакцію. У результаті це призводить до небажаних ефектів, таких як загострення захворювань шлунково-кишкового тракту. 

Надмірне вживання куркуміну призводить до ризику розвитку сечокам’яної хвороби. Хоча куркумін загалом вважається безпечним, але за умови, що його допустима добова доза не має перевищувати 3 мг на кг маси тіла.

Тому перед вживанням куркуми або куркумінових добавок, необхідно обговорити це з вашим лікарем.

У чому різниця між куркумою і куркуміном

Порошок куркуми – це спеція. Щоб від неї була користь організму людини, доведеться вживати її буквально ложками. Такий прийом приносить для здоров’я більше шкоди, ніж користі. Наприклад, почне виділятися величезна кількість жовчі, що призводить до застоїв і каменів. 

Щоб цього не виникало, з куркуми почали виділяти куркумін. Він відрізняється унікальною дією: 

  • відновлює пошкодження на клітинному рівні;
  • знижує запалення в організмі;
  • зміцнює імунітет. 

На відміну від куркуми його слід вживати буквально мікродозами. Наприклад, у сушеній куркумі майже у 20 разів менше корисного куркуміну.

Усе ж, перед тим, як вирішити: зміцнювати своє здоров’я або лікувати хвороби вживанням куркумінових добавок, потрібно звернутися за рекомендацією до лікаря.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама