Кукурудзяні пластівці: користь та шкода
Кукурудзяні пластівці з молоком — улюблений сніданок дітей та дорослих. Він не тільки смачний, а й корисний. Адже він містить вуглеводи — джерело енергії. А у поєднанні з таким рослинним білком, як молоко, допомагає насититися надовго. Однак дієтологи попереджають: кукурудзяні пластівці користь мають відносно невелику та радять не зловживати ними.
Кукурудзяні пластівці — користь для суглобів
Вживання кукурудзяних пластівців користь може принести організму чималу. Вони багаті на залізо, що перешкоджає розвитку анемії. Є хорошим джерелом білка, який необхідний для зростання м’язів. А у поєднанні з йогуртом чи молоком допомагають забезпечити організм кальцієм. Цей мінерал піклується про правильний розвиток кісток та запобігає появі остеопорозу в майбутньому.
Однак деякі виробники додають до них натрій та цукор. Натрій допомагає продовжити термін придатності, а цукор — покращити смак. І надлишок цих елементів може згубно позначитися на здоров’ї. Натрій викликає затримку води, що може стати причиною появи набряклості та гіпертонії. А цукор сприяє появі зайвої ваги, діабету, запорів. До того ж кукурудзяні пластівці містять мало клітковини. Тому їх не слід споживати тим, хто прагне схуднути.
Ще одна причина, через яку кукурудзяні пластівці користі не становлять, є їхній високий глікемічний індекс. Це означає, що вони різко підвищують рівень глюкози у крові. З цієї причини хворим на діабет або тим, хто має зайву вагу, слід ласувати ними зрідка.
Кукурудзяні пластівці: користь для хворих
Кукурудзяні пластівці не є ідеальною їжею для здорових людей. Однак вони можуть допомогти пацієнтам, які страждають на захворювання травної системи.
Продукт легко засвоюється, не подразнює кишківник і травний тракт. Він також містить велику кількість клітковини. З цієї причини кукурудзяні пластівці користь можуть мати для прооперованих хворих, які повинні харчуватися стравами, що легко засвоюються.
Кукурудзяні пластівці на сніданок можна вживати при запаленні:
- печінки;
- жовчного міхура та жовчних проток;
- підшлункової залози;
- слизової оболонки кишківника;
- шлунку.
Вчені нагадують, що кукурудзяні пластівці є продуктом із високим ступенем перероблення. Це означає, що на виробничій лінії вони можуть контактувати з багатьма сортами злаків, у тому числі з пшеницею, житом або ячменем. У цьому випадку пластівці можуть бути забруднені глютеном. Він може спричинити нестерпність організму або алергійну реакцію. Тому купуйте безглютенові кукурудзяні пластівці, користь яких висока, а побічні ефекти — невеликі.