Лецитин – користь чи шкода, як впливає і в чому міститься

формула лецитину та соя

Це природна речовина, переважно фосфоліпід, який захищає зовнішню оболонку клітини, відповідає за її життєздатність в організмі людини. Його можна знайти в різних продуктах, включно з яєчними жовтками, арахісом, соєвими бобами, соняшником, печінкою, м’ясом та жирними сортами риби. 

Які корисні властивості в лецитині

Головні переваги в тому, що він забезпечує стабільну діяльність усього організму. Працює це так: лецитин потрапляє в нервові волокна і бере участь у відновленні клітин. Перелічимо основні корисні дії:

  1. Підтримує когнітивні функції, покращує пам’ять і концентрацію, зменшує ризик розвитку деяких неврологічних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера і знижена когнітивна функція.
  2. Покращує обмін речовин і підтримує здоровий рівень холестерину в організмі. 
  3. Захищає ШКТ від шкідливих мікроорганізмів і усуває запальні процеси.
  4. Розчиняє жири, що допомагає їм краще засвоюватися організмом.
  5. Покращує метаболічний процес, що необхідно під час схуднення і здорового способу життя.
  6. Активно допомагає відновлювати печінкову тканину, сприяє розщепленню жирів і запобігає утворенню жирових відкладень, захищаючи печінку від ушкоджень, спричинених токсичними речовинами та деякими лікарськими препаратами.

Загалом, він дуже важливий для організму. Він впливає на роботу мозку, обмін речовин, стан серця, печінки та шкіри. Харчові продукти, багаті на лецитин, або добавки з ним, корисні для підтримки загального здоров’я і гарного самопочуття.

Що особливого в лецитині для жінок

Якщо для профілактики приймати лецитин, це знижує ризик онкології жіночої репродуктивної системи. Наприклад, соєвий лецитин багатий на фітоестрогени (ізофлавони) має такі позитивні властивості:

  1. Активізація роботи яєчників – фітоестрогени стимулюють функцію яєчників, сприяючи регулярності місячного циклу в жінок, пом’якшують хворобливі симптоми, пов’язані з місячними періодами, усувають спазми й дискомфорт.
  2. Поліпшення стерпності клімаксу – знижують симптоми, пов’язані з клімаксом, жіночі припливи, нічну пітливість і перепади настрою.
  3. Під час вагітності лікарі доволі часто приписують добавки з ним, які допомагають нормалізувати білково-ліпідний обмін. 
  4. Особливе значення має використання лецитину під час періоду грудного вигодовування, оскільки він є не лише джерелом енергії для грудного молока, а й також сприяє здоровому зростанню дитини та запобігає блокуванню молочних проток у залозах.
  5. Жінкам, які хворі на цукровий діабет також рекомендується вживати добавки з ним. Він стимулює роботу підшлункової залози.

Важливо пам’ятати, що кожен організм індивідуальний, тому перш ніж вирішити приймати його як добавку до основного раціону, важливо дізнатися думку досвідченого лікаря. 

Чи може лецитин завдати шкоди

Соєвий лецитин – це продукт, який отримують із сої. Хоча його користь незаперечна, надмірне вживання може спричинити певні проблеми та шкоду для здоров’я.

Однією з основних проблем, пов’язаних із соєвим лецитином, є його походження з генетично модифікованої сої. Більшість сої, що вирощується у світі, піддається генетичній модифікації для стійкості до пестицидів або з іншою метою. Це може викликати побоювання щодо можливих негативних ефектів генетично модифікованих організмів (ГМО) на здоров’я.

Крім того, деякі дослідження свідчать, що він може містити залишки хімічних розчинників, таких як гексан. Гексан є потенційно небезпечною речовиною, пов’язаною з деякими негативними ефектами, включно з нервовими розладами й проблемами з зором. Хоча вміст гексану в комерційному продукті зазвичай дуже низький, деякі люди можуть бути більш чутливими до його впливу.

Також слід враховувати, що він містить у своєму складі рослинні естрогени (фітоестрогени). Ці речовини імітують дію природних естрогенів. Тому для деяких груп людей, особливо для жінок із певними гормональними порушеннями, соєвий лецитин шкідливий.

Загалом, хоча він корисний властивостями й широко використовується в харчовій промисловості, його потенційну шкоду та ризики необхідно враховувати. Людям, які мають алергію на сою або гормональні порушення, слід бути особливо обережними під час його вживання. Важливо проконсультуватися з лікарем або дієтологом, щоб визначити, чи є соєвий лецитин безпечним і відповідним для вашого індивідуального випадку.

Реклама
Ін`єкційна косметологія та пластика: чому виникають набряки та як їх зменшити
Бажання покращити або дещо змінити зовнішність сьо...
Алергія весною: як впоратися зі свербежем та сльозотечею
Зима відступила, і щодня ми відчуваємо подих весни...
Реклама
Як позбутися стресу ефективно та безпечно
Постійний стрес є результатом нестабільної ситуаці...
Діагностика зору: чому потрібно регулярно проходити обстеження
Діагностика зору – це комплексне дослідження, що д...
Реклама
Люксоптика
«Люксоптика» надає благодійну допомогу ліками на 1...
Користь та шкода глютену
Якщо ви довго шукали науково обґрунтовану інформац...
Реклама