Непередбачувана алергія на морську воду: симптоми та лікування

вода і висип на шкірі

Алергія на морську воду – рідкісне явище, втім, вона може виявитися. На цей час медицині відомий лише малий відсоток таких людей. Особливо до неї схильні діти та люди із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. 

Які бувають ймовірні підстави виникнення неправильної реакції організму на солону воду? Як визначити, що це прояв алергії саме на солону воду? Що в таких випадках робити? 

Причини прояви алергії на морську воду

Складно уявити, що морська вода, яка є дуже корисною для здоров’я, здатна в когось викликати алергію. Однак вона виникає не лише через вміст морської води.

Багато тварин, що мешкають у морі, виділяють у навколишнє середовище продукти своєї життєдіяльності, які можуть стати подразниками. У результаті виникають висипання на шкірі, які нагадують кропив’янку. 

Особливо ризикують люди, які ніколи в житті не бачили моря і під час літнього сезону приїхали у відпустку. При цьому змінилися їхні звичні кліматичні умови, і в них проходить адаптація. Також під дією не тільки води, а також під впливом активних сонячних променів, свіжого повітря організм зазнає великого стресу. У такому разі буває складно визначити, на що саме виникла реакція. 

Як дізнатися, що у вас алергія на морську воду

Ознаки алергії на морську воду можуть бути різними, залежно від того, який саме компонент викликає реакцію. Зазвичай прояви алергії на морську воду складаються з таких неприємних відчуттів: 

  • свербіж;
  • почервоніння;
  • набряк шкіри;
  • відчуття стягнутості або сухості шкіри, 
  • нежить;
  • кашель;
  • чхання;
  • сльозотеча;
  • печіння в очах;
  • запаморочення.

У окремих випадках алергічна реакція буває середньої тяжкості й супроводжується головним болем, проносом і блюванням. 

За найважчих реакцій алергія спричиняє кропив’янку, набряк гортані, анафілактичний шок і навіть смерть.

Якщо звернутися до офіційних джерел, то у світі ще не було зареєстровано жодного важкого ускладнення від неправильної реакції організму на морську воду. Найважчий випадок – знижений артеріальний тиск і прискорене серцебиття. 

Як лікувати алергію на водорості

Насамперед у разі підозри на алергію, слід звернутися до лікаря-алерголога. Він проводить діагностування, щоб з’ясувати точні причини, а також призначити правильне лікування. 

Лікар, імовірніше за все, пропише антигістамінні препарати, креми та мазі для шкіри, краплі та спреї для носа, а в разі важкої реакції – ін’єкції епінефрину.

Крім того, для профілактики алергії на морську воду рекомендовано уникати контакту зі складниками морської води, користуватися захисним одягом і засобами для захисту від сонця, не купатися в місцях, де вода забруднена або вода надто холодна, та слідкувати за своїм здоров’ям під час і після купання в морі.

Методи лікування та препарати

Антигістамінні препарати є найпоширенішим способом лікування алергії на водорості. Вони допомагають зменшити симптоми алергії, такі як свербіж, нежить і кашель, блокуючи дію гістаміну – речовини, що спричиняє алергічну реакцію. Препарати також приймаються як у таблетках, так і у вигляді спреїв і крапель.

Глюкокортикостероїди призначаються в разі, якщо антигістамінні препарати не допомагають усунути симптоми алергії на водорості. Вони допомагають знизити запалення і набряк, спричинені алергічною реакцією, і застосовуються як у вигляді мазей і кремів для шкіри, так і у вигляді ін’єкцій і пігулок.

Імунотерапія може бути рекомендована в разі, якщо інші методи лікування не допомагають усунути симптоми алергії на водорості. Цей спосіб полягає в поступовому введенні алергену в організм, щоб зміцнити імунну систему та зменшити чутливість до алергену. Такий метод займає до кількох місяців, але в результаті може призвести до зменшення або повного зникнення симптомів.

Реклама
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
У США ліквідували мережі з поширенню наркотиків, які можуть спричинити сексуальну агресію на побаченнях
Підставка для напоїв з детекторною смужкою дозволи...
Реклама
Гострий гастрит
Види гастриту та їх особливості, причини захворюва...
Гострий синусит
Причини розвитку гострого синуситу та чинники ризи...
Реклама
Що станеться з організмом, якщо одразу з'їсти плитку шоколаду
Від шоколаду не можна відірватися. Вчені пояснюють...
Вчені пояснили, чому жінкам важко схуднути
Фізіологічно чоловіки та жінки мають різні схильно...
Реклама