Непередбачувана алергія на морську воду: симптоми та лікування

вода і висип на шкірі

Алергія на морську воду – рідкісне явище, втім, вона може виявитися. На цей час медицині відомий лише малий відсоток таких людей. Особливо до неї схильні діти та люди із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. 

Які бувають ймовірні підстави виникнення неправильної реакції організму на солону воду? Як визначити, що це прояв алергії саме на солону воду? Що в таких випадках робити? 

Причини прояви алергії на морську воду

Складно уявити, що морська вода, яка є дуже корисною для здоров’я, здатна в когось викликати алергію. Однак вона виникає не лише через вміст морської води.

Багато тварин, що мешкають у морі, виділяють у навколишнє середовище продукти своєї життєдіяльності, які можуть стати подразниками. У результаті виникають висипання на шкірі, які нагадують кропив’янку. 

Особливо ризикують люди, які ніколи в житті не бачили моря і під час літнього сезону приїхали у відпустку. При цьому змінилися їхні звичні кліматичні умови, і в них проходить адаптація. Також під дією не тільки води, а також під впливом активних сонячних променів, свіжого повітря організм зазнає великого стресу. У такому разі буває складно визначити, на що саме виникла реакція. 

Як дізнатися, що у вас алергія на морську воду

Ознаки алергії на морську воду можуть бути різними, залежно від того, який саме компонент викликає реакцію. Зазвичай прояви алергії на морську воду складаються з таких неприємних відчуттів: 

  • свербіж;
  • почервоніння;
  • набряк шкіри;
  • відчуття стягнутості або сухості шкіри, 
  • нежить;
  • кашель;
  • чхання;
  • сльозотеча;
  • печіння в очах;
  • запаморочення.

У окремих випадках алергічна реакція буває середньої тяжкості й супроводжується головним болем, проносом і блюванням. 

За найважчих реакцій алергія спричиняє кропив’янку, набряк гортані, анафілактичний шок і навіть смерть.

Якщо звернутися до офіційних джерел, то у світі ще не було зареєстровано жодного важкого ускладнення від неправильної реакції організму на морську воду. Найважчий випадок – знижений артеріальний тиск і прискорене серцебиття. 

Як лікувати алергію на водорості

Насамперед у разі підозри на алергію, слід звернутися до лікаря-алерголога. Він проводить діагностування, щоб з’ясувати точні причини, а також призначити правильне лікування. 

Лікар, імовірніше за все, пропише антигістамінні препарати, креми та мазі для шкіри, краплі та спреї для носа, а в разі важкої реакції – ін’єкції епінефрину.

Крім того, для профілактики алергії на морську воду рекомендовано уникати контакту зі складниками морської води, користуватися захисним одягом і засобами для захисту від сонця, не купатися в місцях, де вода забруднена або вода надто холодна, та слідкувати за своїм здоров’ям під час і після купання в морі.

Методи лікування та препарати

Антигістамінні препарати є найпоширенішим способом лікування алергії на водорості. Вони допомагають зменшити симптоми алергії, такі як свербіж, нежить і кашель, блокуючи дію гістаміну – речовини, що спричиняє алергічну реакцію. Препарати також приймаються як у таблетках, так і у вигляді спреїв і крапель.

Глюкокортикостероїди призначаються в разі, якщо антигістамінні препарати не допомагають усунути симптоми алергії на водорості. Вони допомагають знизити запалення і набряк, спричинені алергічною реакцією, і застосовуються як у вигляді мазей і кремів для шкіри, так і у вигляді ін’єкцій і пігулок.

Імунотерапія може бути рекомендована в разі, якщо інші методи лікування не допомагають усунути симптоми алергії на водорості. Цей спосіб полягає в поступовому введенні алергену в організм, щоб зміцнити імунну систему та зменшити чутливість до алергену. Такий метод займає до кількох місяців, але в результаті може призвести до зменшення або повного зникнення симптомів.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама