Обліпиха при панкреатиті

обліпиха та підшлункова залоза

Лікування панкреатиту, або запалення підшлункової залози, передбачає не лише приймання призначених лікарем ліків, які покращують функцію цього органу, а й дотримання дієти.

У разі гострого панкреатиту, який проявляється різким болем у животі, діареєю та підвищеною температурою тіла, пацієнт не повинен приймати їжу протягом кількох днів. Після того, як загострення пройде, він може поступово перейти на дієтичне харчування. У разі хронічного панкреатиту відмова від їжі не потрібна. Однак і в тому, і в іншому випадку забороняються жирні, гострі, солодкі страви. Заборона поширюється і на ягоди, особливо кислі, які можуть спровокувати загострення панкреатиту. Проте лікарі визнають: багато ягід, наприклад обліпихи, при панкреатиті корисні. Але якщо приймати їх з урахуванням рекомендацій лікарів.

Обліпиха при панкреатиті допоможе уникнути ускладнень

Підшлункова залоза виконує дві основні функції: виробляє інсулін для підтримки нормального рівня цукру в крові та ферменти для розщеплення жирів та білків. Крім того, цей орган виробляє багато важливих гормонів, таких як поліпептиди, соматостатин та глюкагон.

Якщо підшлункова залоза не функціонує належним чином, то може розвинутись панкреатит, а також рак підшлункової залози та цукровий діабет II типу. Дієта та здоровий спосіб життя можуть зберегти підшлункову залозу. Але у разі її запалення лікарі радять вводити в раціон продукти, які допоможуть відновити функціональність тканин цього органу. Серед ягід особливу увагу викликають чорниця, червоний виноград та обліпиха.

Чорниця має антиоксиданти, які можуть захистити підшлункову залозу від окислювального стресу, спричиненого пошкодженням вільними радикалами. Червоний виноград містить потужний антиоксидант, ресвератрол, який допомагає знизити прояви симптомів панкреатиту та ризик розвитку підшлункової залози. Обліпиха при панкреатиті дозволяє не допустити розвитку одного з найважчих ускладнень цукрового діабету II типу.

Проведені дослідження показали, що споживання обліпихи при панкреатиті дозволяє покращити вироблення інсуліну, що зменшує ймовірність розвитку діабету. Крім цього, введення до раціону ягоди допомагає зменшити симптоми хронічних та супутніх захворювань, а також не допустити розвитку ускладнень.

Зменшує ризик утворення пухлин. Флавоноїди, що містяться в обліписі, такі як кемпферол, кверцетин і мірицетин, знижують ризик розвитку раку підшлункової залози на 23%. При цьому в обліписі вміст такого сильного антиоксиданту, як супероксиддисмутаза, вище, ніж у шипшині, в чотири рази. З цієї причини лікарі радять споживати обліпиху при панкреатиті не тільки для запобігання розвитку раку підшлункової залози, але і після проведеної хімієтерапії.

Перешкоджає утворенню тромбів. Флавоноїди, що містяться в обліписі, нормалізують артеріальний тиск. Це зменшує ризик розвитку інфарктів, тромбів та фібриляції шлуночків.

Поліпшує роботу мозку. Жирні кислоти становлять 77% ліпідів, що містяться в обліписі. Олія насіння обліпихи є цінним джерелом ненасичених жирних кислот, таких як омега-3, 6 та 7. Вони підвищують ефективність проведення нервових імпульсів, що покращує роботу мозку.

Загоює рани. Дослідження доводять, що застосування олії обліпихи протягом декількох тижнів покращує стан шкіри та сприяє загоєнню слизових тканин. Експерти радять застосовувати обліпиху, оскільки вона покращує стан підшлункової залози.

Як правильно їсти обліпиху при панкреатиті

Лікарі попереджають: обліпиху при панкреатиті можна приймати лише у стані тривалої ремісії та при цьому дуже акуратно. Підвищена кислотність її ягід може спровокувати загострення. Щоб цього не сталося, можна споживати обліпиху при панкреатиті двічі-тричі на тиждень. Перша порція повинна становити 30 р. Якщо ягоди обліпихи не викликають загострення симптомів чи погіршення стану, поступово порцію можна збільшити, до 100 г.

Можна споживати обліпиху при панкреатиті у вигляді  перероблених плодів, наприклад джемів чи варення. Також можна приймати масло обліпихи або сік.

Олія з обліпихи давно вважається природним лікарським засобом. Вона не тільки нормалізує травлення, а й зменшує ризик розвитку діабету. Дослідження, проведені китайськими вченими, показали, що сік обліпихи підвищує толерантність до глюкози та цілісність тканин підшлункової залози. А введення до раціону обліпихового соку, який збагачений L-квебрахітолом, підвищує рівень інсуліну натще в плазмі та не допускає розвитку резистентності до інсуліну, що знижує ймовірність розвитку цукрового діабету II.

Вплив олії з обліпихи при панкреатиті

  • Обліпиха містить поліненасичені жирні кислоти: стеаринову, олеїнову, пальмітинову. Вони покращують функціонування всього організму, покращують засвоєння їжі та перетравлення жирів.
  • Вітаміни А, F, Е і К, що містяться в олії, покращують роботу травного тракту і сприяють швидкому загоєнню пошкоджених клітин і тканин.
  • Антиоксиданти запобігають розвитку окисних процесів, які негативно впливають на підшлункову залозу.
  • Речовини, що містяться в обліписі, відновлюють слизову оболонку уражених клітинних мембран, мають протизапальну та загальнозміцнювальну дію.

Олію з обліпихи при панкреатиті приймають по 1 ч. л. двічі-тричі на день, за 30 хв до їди. Курс  — один-два місяці. При появі побічних ефектів або погіршення самопочуття масло обліпихи слід припинити приймати.

Коріння та листя обліпихи при панкреатиті

Крім плодів, джемів та варень з них, а також олії лікарі рекомендують використовувати інші частини рослин: листя, стебла, коріння. З них можна приготувати цілющу настоянку чи ароматний чай.

Чай із листя обліпихи містить протизапальний вітамін Е. Він сприятливо впливає на стан підшлункової залози та допомагає зменшити її запалення.

Екстракт листя обліпихи здавна славиться протипухлинними властивостями. Він запобігає пошкодженню слизових тканин і не дає розвинутися раку підшлункової залози.

Настої з листя обліпихи використовують при запаленні травної системи, у тому числі при панкреатиті. Вони сприяють настанню ремісії.

Продукти з обліпихи при панкреатиті можна приймати після консультації з лікарем і лише у стадії ремісії. Тоді обліпиха стане не небезпечною отрутою, а ефективними ліками.

Які симптоми може спричинити обліпиха при панкреатиті?

Обліпиха має високу кислотність, що може спричинити подразнення слизової оболонки шлунка та підшлункової залози. Це може посилити симптоми панкреатиту, такі як біль та дискомфорт.

Чи можна давати дворічній дитині обліпиху при панкреатиті?

Педіатри радять не давати дітям до трьох років такі кислі продукти як обліпиха. За наявності у дитини панкреатиті, споживання обліпихи виключається.

Чи застосовують обліпиху як профілактичний засіб від панкреатиту?

Так. Обліпихи захищає та зміцнює стінки підшлункової залози, а також нормалізує жировий обмін.

За яких ще ускладнень не дозволяється обліпиха при панкреатиті?

Лікарі рекомендують не їсти ягоди обліпихи тим хворим, у яких, крім панкреатиту, є гепатит. Це може спричинити погіршення стану печінки.

Що краще, ягоди чи сік обліпихи при панкреатиті?

При панкреатиті рекомендується бути обережним із вибором продуктів та враховувати індивідуальні особливості організму. Ягоди й сік обліпихи можуть виявитися корисними, але з ними також потрібно бути обережними через їхню кислотність.

Ягоди обліпихи багаті на вітаміни, особливо вітамін C, і антиоксиданти, які можуть бути корисними для здоров’я підшлункової залози. Однак, вони можуть бути занадто кислими для деяких людей з панкреатитом і викликати дискомфорт.

Сік обліпихи також містить корисні вітаміни та антиоксиданти, але він може бути ще більш кислим, ніж ягоди, і може спричинити подразнення шлунково-кишкового тракту.

Якщо ви хочете включити ягоди або сік обліпихи до свого раціону при панкреатиті, рекомендується консультуватися з лікарем або дієтологом, щоб переконатися, що це безпечно для вас. Також слід враховувати свої власні відчуття та реакцію на ці продукти, і, можливо, почати з невеликих порцій, щоб оцінити, як ваш організм на них реагує.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама