Обліпиха: користь чи шкода для організму чоловіків і жінок

обліпиха

Це рослина із сімейства квіткових рослин, які належать до родини маслинкових. Переважно росте в північних регіонах Євразії. Здавна відома як цінне джерело поживних речовин і має безліч корисних властивостей. Розглянемо загальну користь плодів для жіночого та чоловічого здоров’я. 

Стислі дані про користь обліпихи

Ось кілька прикладів, чим вона може бути корисною для здоров’я:

  1. Щедре джерело вітамінів і мінералів. Вона містить велику кількість вітаміну С, вітаміну Е і каротину, а також калій, кальцій і залізо. Усі ці вітаміни та мінерали разом допомагають зміцнювати імунну систему, підтримувати здоров’я шкіри, зубів і кісток.
  2. Поліпшення зору. Каротиноїди, що містяться в плодах, сприяють збереженню зору і захищають очі від різних захворювань, таких як катаракта і дегенерація сітківки.
  3. Зниження рівня холестерину. Обліпиха містить низку компонентів, які здатні допомогти знизити рівень холестерину в крові, як-от омега-3 жирні кислоти та флавоноїди. Це може бути особливо корисно для людей із високим рівнем холестерину або серцево-судинними захворюваннями.
  4. Підтримка здорового травлення в шлунку. В ягодах є вітаміни групи В, які допомагають підтримувати здоров’я травної системи. Вона також містить низку антиоксидантів, які сприяють боротьбі із запаленням і захищають слизову оболонку шлунка та кишківника.
  5. Підвищення рівня енергії та зменшення втоми. Допомагає підвищити рівень енергії завдяки високому вмісту вітаміну С, який збільшує стійкість до стресу та зменшує втому.

Загалом, обліпиха є цінним джерелом поживних речовин і допомагає підтримувати здоров’я як чоловіків, так і жінок. 

Шкода обліпихи

Хоч вона має безліч корисних властивостей, але якщо її вживати у великих кількостях, то це може спричинити певні негативні ефекти. Наприклад, виникають такі симптоми:

  1. Ризик алергічних реакцій. Як і будь-який інший рослинний продукт, вона може спричинити алергічну реакцію в деяких людей. Ознаками алергії можуть бути свербіж і почервоніння шкіри, нежить, кашель і утруднене дихання. Тому людям, які страждають на алергію на пилок або інші рослини, слід уникати вживання її плодів.
  2. Викликає подразнення шлунково-кишкового тракту. В плодах є кислоти, які спричиняють подразнення шлунка, особливо в разі вживання великої кількості. Це може проявлятися у формі нудоти, блювоти, болю в животі, діареї.
  3. Ризик пошкодження зубної емалі. Все через високу концентрацію кислот, які можуть пошкодити зубну емаль при надмірному вживанні. Тому, після вживання продуктів на основі обліпихи, необхідно ретельно прополоскати ротову порожнину водою, щоб уникнути пошкодження зубної емалі.
  4. Негативний вплив на серцево-судинну систему. Хоча вона помітно знижує рівень холестерину в крові, вживання її у великих кількостях іноді спричиняє негативний вплив на серцево-судинну систему. Наприклад, це проявляється у формі прискореного серцебиття, підвищеного тиску, запаморочення.
  5. Негативна взаємодія з деякими лікарськими препаратами. Вона містить компоненти, які негативно взаємодіють з такими лікарськими препаратами, як антикоагулянти та ліки для лікування серцево-судинних захворювань. Тому людям, які приймають ці медикаменти, необхідно діяти з обережністю.
  6. Шкода для печінки. Вживання у великих кількостях призводить до утворення каменів у жовчному міхурі. Причина цього – велика кількість кислот та органічних речовин.

Тому перед тим, як додавати обліпиху до свого раціону, слід переконатися, що її вживання не протипоказане.

Де застосовують обліпиху: рецепти та основні способи приготування

Найкорисніший і найпростіший спосіб приготування – заморожена обліпиха. Вона має низку переваг перед свіжою, зокрема й пов’язаних з її корисними властивостями:

  1. Зберігається велика частина вітамінів і мінералів. Серед них вітаміни А, Е, К, С і групи В, а також залізо, магній, калій і багато інших. 
  2. Зручніша у використанні, оскільки її можна зберігати в морозилці впродовж тривалого часу і додавати в коктейлі, йогурти, смузі, випікати з нею різні смаколики та багато іншого.
  3. Заморожена обліпиха відрізняється від свіжої вищим вмістом антиоксидантів, таких як каротиноїди й флавоноїди. Ці речовини допомагають боротися з окислювальним стресом в організмі та запобігати розвитку різних захворювань.
  4. Має приємний солодкуватий смак і ніжну текстуру, що робить її дуже смачним і корисним продуктом. Використання її як інгредієнта в різноманітних стравах допоможе не лише доповнити їхній смак, а й покращити харчову цінність їхнього складу.

Таким чином, заморожена обліпиха є чудовим джерелом корисних речовин. Її вживання допоможе зміцнити імунітет, підвищити енергетичний рівень організму та поліпшити загальний стан здоров’я.

Другий варіант приготування цієї цінної ягоди – це перетерта з цукром обліпиха. У ній зберігаються всі корисні мікроелементи та вітаміни. Замість цукру корисніше буде взяти мед. 

Також з її ягід вичавлюють сік, готують олію, джеми, варення, варять компоти та відвари. Використовують у лікуванні листя обліпихи, яке багате на танін. Воно має протизапальні та інші корисні властивості.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама