Оливкова олія: користь і протипоказання

оливкова олія

Оливкова олія – один із найвідоміших і найпопулярніших продуктів, що широко використовуваний у кулінарії та косметології. Добувають рослинну олію з плодів оливки, вона вважається однією з найкорисніших рослинних олій протягом століть.

У цій статті ми розглянемо користь і шкоду оливкової олії, як вона діє на шкіру обличчя, яку несе специфічну користь для жінок і чоловіків, а також протипоказання і побічні ефекти.

Користь оливкової олії

Хоча оливкова олія багата на жири, але вони не мають такого шкідливого впливу, як насичені або трансжири, які підвищують ризик серцевих захворювань. Оливкова олія багата на інші мононенасичені жири, тому вона не дорівнює тваринним жирам. Отже, перелічимо основні переваги:

  1. Здоров’я мозку.

В одному нещодавньому дослідженні вчені зробили припущення, що оливкова олія, особливо її феноли, доброчинно впливають на здоров’я мозку. Щобільше, існують дані про те, що дотримання спеціальної дієти з цим продуктом знижує ризик розвитку деменції.

  1. Серцево-судинна система.

Оливкова олія багата на мононенасичені жирні кислоти, такі як олеїнова кислота, що сприяють зниженню рівня «поганого» холестеролу і зміцненню серця. Регулярне вживання оливкової олії пов’язане зі зменшенням ризику серцево-судинних захворювань.

  1. Здоров’я шкіри.

Містить вітамін Е і поліфеноли, які мають антиоксидантні властивості та допомагають захищати шкіру від вільних радикалів. Вона також сприяє зволоженню та пом’якшенню шкіри, допомагаючи боротися із сухістю та подразненням.

  1. Здоров’я очей.

У літніх людей часто зустрічається відшарування сітківки. Останні наукові дослідження стверджують, що оливкова олія в раціоні захищає від пізньої макулярної дегенерації населення похилого віку.

  1. Здоровий шлунково-кишковий тракт.

Вживання оливкової олії полегшує життя людям, які страждають на запори, полегшує проходження випорожнень. Було виявлено, що вживання оливкової олії так само ефективне, як і мінеральної, для полегшення запорів.

Користь для жінок

Оливкова олія корисна для жінок завдяки високому вмісту фітостеролів. Вони не тільки знижують рівень шкідливого холестеролу, а й зміцнюють кісткову тканину.

Жінки після закінчення менструального циклу часто стикаються із запальним захворюванням, яке спричиняє болісні набряки в певних частинах тіла. Це ревматоїдний артрит. Існують дані про те, що вживання оливкової олії може призвести до зменшення запалення у людей, які страждають на ревматоїдний артрит, що, можливо, призведе до зменшення болю.

Крім того, вона має протизапальну дію, що особливо важливо для жінок із запальними захворюваннями.

Користь для чоловіків

Деякі дослідження пов’язують регулярне вживання оливкової олії з поліпшенням чоловічого здоров’я. Ці відкриття підтверджують, що багатий вміст мононенасичених жирних кислот підтримує здоровий рівень тестостерону і покращує репродуктивну функцію чоловіків.

Шкода оливкової олії

Оливкова олія містить близько 120 калорій в одній столовій ложці. При надмірному споживанні може виникнути зайва вага і підвищений ризик розвитку ожиріння.

Також відомі побічні ефекти олії оливок натщесерце. Вона може викликати дискомфорт у шлунку, печію та діарею у деяких людей. Тому рекомендується вживати оливкову олію в поєднанні з іншими продуктами їжі.

Протипоказання:

  1. Алергічна реакція.

Деякі люди можуть бути алергічними до оливкової олії. При появі ознак алергії, таких як свербіж, почервоніння шкіри або набряк, слід негайно припинити вживання і проконсультуватися з лікарем.

  1. Взаємодія з ліками.

Оливкова олія може взаємодіяти з деякими лікарськими препаратами, включаючи антикоагулянти. Перед використанням оливкової олії як харчової добавки, слід проконсультуватися з лікарем або фармацевтом.

Висновок

Оливкова олія – корисний продукт, який має безліч переваг для здоров’я, включно з серцево-судинною системою, шкірою, а також специфічні переваги для жінок і чоловіків. Однак, важливо вживати оливкову олію з поміркованістю і враховувати її високу калорійність. За наявності алергії або прийняття лікарських препаратів, рекомендується проконсультуватися з лікарем перед використанням оливкової олії.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама