Освіжаючий і смачний: розбираємося в користі та шкоді грейпфрута

грейпфрут

Грейпфрут – комусь він здається солодкуватим, комусь гіркуватим, особливо ближче до білого м’якуша цитрусового фрукта. На ньому побудовано безліч дієт для схуднення, його хвалять спортивні дієтологи та гастроентерологи. Отже розглянемо, чим особливо привабливий грейпфрут, які речовини в ньому свідчать про його користь і кому він не рекомендується.

Захист від ГРВІ

Було вирахувано, що півсклянки грейпфрутового фрешу містить 30 мг вітаміну С. Як відомо, для нормальної життєдіяльності на добу людині потрібно від 60 до 90 мг цього вітаміну. Виходить, що якщо випивати склянку його соку, то можна задовольнити потребу у вітаміні С, який є потужним антиоксидантом для захисту від шкідливих бактерій і вірусів.

Здоров’я судин

Отже, подивимося, як взаємопов’язана клітковина грейпфрута із серцем і судинами. Цей цитрус містить пектин і розчинні волокна, які зі свого боку знижують рівень холестерину в крові. Як відомо, утворення бляшок в артеріях безпосередньо пов’язане із серцево-судинними захворюваннями.

Висновок: немає поганого холестерину – скажемо «ні інфаркту та інсульту».

Здоров’я нирок

Грейпфрут поступається за вмістом калію тільки банану. Як відомо, калій це основний електроліт, який підтримує баланс рідини. Це позитивно позначається на ритмі серця, скороченні м’язів і роботі нирок та нервів.

Як результат, він корисний людям, які страждають на хвороби нирок і гіпертонію.

Користь для залежних від інсуліну

Допоможе фрукт також тим, у кого порушений обмін речовин та інсулінозалежність. У грейпфрута низький глікемічний індекс. Це означає, що він не підвищує рівень глюкози в крові, а навпаки утримує або навіть зменшує.

Нещодавнє дослідження виявило, що якщо перед їдою з’їсти хоча б половину фрукта, то протягом двох годин цукор в крові помітно знижується, а також зменшується інсулінова залежність.

Чим корисний грейпфрут для жінок

Колаген дуже важливий для жінок і чоловіків, яким старше 50 років, а також тим, хто займається спортом. Ця речовина формує сухожилля, зв’язки, кістки, вона важлива для кровоносних судин, волосся, нігтів і шкіри.

Вітамін С виробляє колаген в організмі, який відповідає за пружність і здоров’я шкіри. Тому в раціоні жінок він принесе величезну користь. Він покращує стан шкіри, робить її більш сяючою і скорочує появу зморшок.

Чи допомагає грейпфрут для схуднення?

На початку минулого століття багато моделей рекламували грейпфрутову дієту. Відтоді розповсюдився міф, що грейпфрут швидше спалює жир, ніж інші продукти. Однак немає наукових підтверджень цієї інформації.

Все ж, завдяки своїй низькій калорійності, гідратації, харчовим волокнам, низькому глікемічному індексу та антиоксидантам, грейпфрут корисний для тих, хто бажає схуднути за допомогою дієти.

Однак не будемо забувати, що цей цитрус не магічний продукт і найкращі результати досягаються за умови комбінації грейпфрута зі збалансованою дієтою, помірною фізичною активністю та загальним здоровим способом життя.

Користь грейпфрута для печінки

Гірко-солодкий цитрус сприяє поліпшенню жовчоутворення і виведенню жовчі. Завдяки цьому налагоджується травлення і поліпшується робота печінки. Це особливо корисно для тих, хто має проблеми з жовчними шляхами або жовчним міхуром.

Також він знижує рівень жиру в печінці. Деякі дослідження показують, що вживання грейпфрута на ніч може допомогти знизити рівень жиру в печінці. Це особливо важливо для людей з неалкогольною жировою хворобою печінки (НЖХП), коли жир накопичується в печінці, спричиняючи запалення і пошкодження.

Шкода грейпфрута

Однак варто зазначити, що кожна людина має індивідуальну реакцію на цитрус. Алергічні реакції виражаються в неприємних симптомах:

  • кропив’янка;
  • свербіж;
  • набряк гортані;
  • анафілаксію.

Тому якщо у вас є певна алергія на цитрусові фрукти або симптоми алергії після вживання грейпфрута, слід уникати його вживання.

Також побічні ефекти були помічені при взаємодії з деякими ліками:

  • антибіотики;
  • антидепресанти;
  • протиаритмічні засоби;
  • статини та інші.

Небезпека в тому, що він може уповільнити або посилити дію ліків. Тому, якщо ви приймаєте будь-які ліки, важливо проконсультуватися з лікарем або фармацевтом, перш ніж вживати грейпфрут або грейпфрутовий сік.

Загалом, грейпфрут є корисним фруктом, але його вживання може бути протипоказане в деяких випадках. Якщо ви не впевнені, в тому, як грейпфрут може впливати на ваше здоров’я або взаємодіяти з вашими ліками, рекомендується проконсультуватися з медичним фахівцем.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама