Падіння народжуваності може призвести до глобального демографічного краху

мама тримає за ручку дитину

Зниження народжуваності у всьому світі означає, що майже кожна країна може скоротити населення до 2100 року, що матиме серйозні наслідки для суспільства, економіки та довкілля.

У дослідженні, опублікованому в журналі The Lancet, йдеться про те, що 183 зі 195 країн не зможуть зберегти нинішнє населення до кінця століття.

Очікується, що до 23 року населення 2100 країн, включаючи Японію, Таїланд та Іспанію, скоротиться вдвічі. Ще 34 втратить від чверті до половини своїх громадян. Очікується, що Китай втратить 48% населення.

Збільшення кількості жінок у сфері освіти та роботи, а також ширший доступ до протизаплідних засобів призводить до зменшення народжуваності дітей.

Якщо коефіцієнт народжуваності — середня кількість дітей, яких народжує жінка, — падає нижче 2,1, чисельність населення починає знижуватися. У 1950 році жінки народжували в середньому 4,7 дитини за своє життя.

інфографіка народжуваності у світі

Дослідники з Інституту показників та оцінки здоров’я Вашингтонського університету (IHME) показали, що глобальний коефіцієнт народжуваності скоротився майже вдвічі до 2,4 у 2017 році. За прогнозами, до 2100 року він впаде нижче за 1,7.

В результаті очікується, що населення світу досягне піка в 9,7 млрд людей у 2064 році у порівнянні з 8,7 млрд сьогодні, а до кінця століття впаде до 8,8 млрд.

— Ці прогнози передбачають хороші новини для навколишнього середовища, з меншим навантаженням на системи виробництва харчових продуктів та нижчими викидами вуглецю, а також зі значними економічними можливостями для деяких частин Африки на південь від Сахари. Однак у більшості країн за межами Африки відбудеться скорочення робочої сили та інвертування демографічних пірамід, що матиме глибокі негативні наслідки для економіки, — сказав директор IHME Крістофер Мюррей, пише Graphicnews.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама