Прорив у терапії простати

Національний інститут охорони здоров’я та передового досвіду Великобританії (NICE) схвалив нову процедуру — емболізацію артерій передміхурової залози (ЕАП). Очікується, що це спонукає органи охорони здоров’я ухвалити цю процедуру по всій Європі. Бразилія та США схвалили терапію ЕАП у 2016 та березні 2018 року відповідно. У процедурі використовуються крихітні пластикові кульки, які обмежують кровопостачання та зменшують збільшену передміхурову залозу, що дає чоловікам альтернативу хірургічному втручанню.

Збільшена простата тисне на сечовий міхур, одночасно блокуючи уретру. Хворим доводиться неодноразово ходити в туалет ночами, але вони часто виявляють, що не можуть мочитися. Захворювання, відоме як доброякісна гіперплазія передміхурової залози (ДГПЗ), вражає близько 50% чоловіків віком від 50 років, а у віці старше 80 років ця цифра зростає до 75%, хоча симптоми спостерігаються не у всіх чоловіків.

ЕАП-терапія, що виконується інтервенційним радіологом, а не хірургом, є альтернативою трансуретральної резекції простати (ТУРП) — операції зі скорочення надлишкової тканини простати, що блокує відтік сечі.

ЕАП включає введення гнучкої трубки діаметром 1 мм, відомої як мікрокатетер, під місцевою анестезією в стегнову артерію в паху, а потім — в артерії передміхурової залози. При цьому складна технологія 3D-рентгенографії забезпечує точне позиціювання.

Опинившись на місці, артерії блокуються шляхом ін’єкції розчину мікроскопічних частинок — пластикових кульок діаметром 0,2 мм, — які частково зменшують кровопостачання. Зменшення кровопостачання призводить до того, що заліза згодом зменшується у розмірах.

Процедура швидка  — виконання ЕАП займає близько 2 годин. Пацієнта можна виписати через 4 години, якщо він гаразд, тоді як операція може вимагати перебування на ніч чи довше. ЕАП також усуває деякі поширені побічні ефекти ТУРП, такі як сексуальна дисфункція, безпліддя та минуще нетримання сечі.

ЕАП був вперше описаний у 2000 році, але набув популярності, коли доктор Франциско Карневале опублікував свої перші випадки у 2010 році. З того часу він став предметом кількох досліджень, особливо у Бразилії, Португалії, Китаї та Великобританії.

У лікарні Сент-Луїс у Лісабоні (Португалія) команда під керівництвом доктора Жоао Мартінша Піско провела ЕАП 1000 пацієнтів протягом дев’ятирічного періоду з довгостроковими показниками успіху 78%.

Один із провідних світових інтервенційних радіологів, доктор Найджел Хакінг очолив перші пілотні дослідження в англомовному світі. Він був клінічним керівником роботи багатоцентрового Британського регістру емболізації простати (UK-ROPE), який опублікував свої результати у квітні 2018 року. 

Дослідження спричинило схвалення ЕАП NICE у квітні 2018 року. Очікується, що схвалення NICE спонукає органи охорони здоров’я ухвалити цю процедуру по всій Європі. Бразилія та США схвалили терапію ЕАП у 2016 та березні 2018 року відповідно.

Доктор Хакінг є світовим піонером у галузі PAE для чоловіків та емболізації міоми матки (UFE), лікування міоми матки у жінок.

— Понад половини всіх чоловіків середнього віку страждають від збільшення простати, яке, хоч і не є раковим захворюванням, може викликати серйозні симптоми та збентеження. У той час як жінки з міомою та аденоміозом можуть відчувати щедру менструальну крововтрату, біль, симптоми тиску і навіть проблеми з фертильністю. Я радий можливості запропонувати ці неінвазивні методи лікування, які мають мінімальний час відновлення та такий високий профіль безпеки, — зазначив доктор Хакінг.

Реклама
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
Реклама
Хронічний синусит
Види синуситу в хронічній форміХронічний синусит —...
Молочниця в роті у немовляти
Причини молочниці у немовлятПрийом антибіотиківПол...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама