Сироп шипшини – користь і потенційні побічні дії

Сироп шипшини – це густий напій, створений шляхом змішування цукру або іншого підсолоджувача з екстрактом або соком із плодів шипшини.
Які корисні речовини містить сироп шипшини
Корисні й солодкі ліки зумовлені своїм багатющим складом:
- вітаміни А, С і Р;
- амінокислоти;
- флавоноїди;
- дубильні речовини;
- пектин.
За яких станах сироп шипшини корисний
Народна й офіційна медицина рекомендує сироп шипшини за таких ситуацій:
- лікування і профілактика ГРВІ, ГРЗ;
- у разі фізичного, розумового навантаження і виснаження;
- у разі адаптації організму до нових умов;
- при низькій пружності шкіри;
- у разі емоційних розладів і тривожних станів;
- при низькому рівні гемоглобіну в разі недокрів’я.
Останні наукові дослідження підтверджують, що вживання сиропу шипшини допомагає покращити зір.
Шкода сиропу шипшини
Перевищення дозування сиропу, як і всіх корисних засобів, негативно позначається на здоров’ї. Наприклад, надлишок сиропу призводить до такої реакції організму:
- припинення вироблення інсуліну;
- гіпервітаміноз;
- індивідуальна непереносимість;
- зниження тиску.
Щоб уникнути негативних наслідків, рекомендується проводити лікування сиропом шипшини курсами з перервами.
За таких станів і захворювань не рекомендується вживати сироп шипшини:
- тромбофлебіт;
- хвороби з нирками;
- бронхіальна астма;
- гострі захворювання ШКТ;
- серцево-судинні захворювання;
- вагітність і лактація.
Також слід врахувати, що шипшина вимиває калій з організму. Тому, щоб компенсувати його втрату, потрібно додавати в раціон їжу, багату на калій, як-от банани, курага та родзинки.
Щоб не зіткнутися з перерахованими вище побічними ефектами, слід звернутися до сімейного лікаря за рекомендацією.